petak, 9. veljače 2024.

SVETI IVO




Franjevački mjesečnik Svijetlo riječi – list za vjeru, društvo i kulturu, u svom broju za mjesec lipanj 2014. godine, donio je osvrt akademskog kipara Slavena Miličevića na njegovu izradu brončane skulpture svetog Ivana Krstitelja koja se nalazi ispred crkve u Matićima.

Tijekom lipnja 2012. godine u bogatu krunu umjetničkih djela koja krase filijalnu crkvu svetog Ivana Krstitelja u Matićima pridodan je dijamant u vidu brončane skulpture zaštitnika sela Matići.

Sam autor je istakao kako mu je modelacija ove skulpture najosobnije iskustvo ikad, a sve je to zahvaljujući mještanima Matića koji su mu dali odriješene ruke za izradu figure sv. Ivana Krstitelja.

„Zahvalan sam im na povjerenju, a i zadivljen stoga što je jedno takvo malo mjesto izrazilo potrebu za brončanom skulpturom takvih proporcija. Njihova želja bila je moje nadahnuće.“

Nit vodilja za izradu skulpture bila je dočarati povezanost vode (krštenja) i tijela.

„Stoga je posebno istaknuta Ivanova desna ruka u činu krštenja koja istovremeno krsti, blagoslivlja i navještava pri čemu se potencira odnos tijela i vode.“

Skulptura je visoka 200 cm sa izrazito snažnom tjelesnom građom, o čemu autor kaže sljedeće: Poveznica s antičkom tradicijom snažnoga i energičnog tijela iskazana je u Ivanovoj tjelesnoj subverzivnosti, njegovom prkošenju poganskoj zabludi i otvorenom izazovu. Tijelo i vjera bivaju ujedinjeni kao otklon od idealiziranog i patetičnog prikaza. Krštenje je istovremeno i pročišćenje i izazov. U liku Ivana Krstitelja ujedinjeni su tjelesni čin i duhovna snaga.

Članak treba pročitati u cijelosti da bi se razumjelo što je htio reći svojim umjetničkim radom autor skulpture Slaven Miličević. Inače, skulptura je u lipnju 2012. godine trajno pronašla svoje mjesto ispred matićke crkve.

Akad. kipar Slaven Miličević, fra Marijan Živković Mićo i Blaž Orkić (2012.)

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE