nedjelja, 29. studenoga 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: TRAĆENJE VREMENA

 



Traćenje vremena

Svi želimo biti uspješni u svojim djelima i ostvarenju ciljeva, koje smo postavili pred sebe. Želimo biti sretni i osigurati sebi i svojim najbližima, koje volimo, pristojan život i postojanje u ovom teškom svijetu, koji samo čeka priliku da nas ugrozi, razbije na komadiće i uništi u nepovrat. Imamo toliko želja i snova koji su razbacani bez ikakvog poretka, a sami želimo da ih sve ostvarimo, iako ne uspijevamo. Često započnemo jedno, a prebacimo se na drugo, završimo na trećem, a petlja se ponavlja iznova i iznova. Moguće je da smo opstruirani stvarima koje nas prisiljavaju da prekinemo sa vlastitim nastojanjima i to moramo prihvatiti jer su život i svijet nemilosrdni i ne pitaju što mi želimo, nego jednostavno bacaju pred nas hrpu prilika i mogućnosti, a na nama je kako ćemo ih iskoristiti i koji ćemo put odabrati. To ne znači da se trebamo odreći vlastitih snova i želja te prihvatiti ideju da je sve uzaludno, jer ćemo tako učiniti svijet još gorim nego što jest, za sebe i za druge.

 Mladi u današnje vrijeme, uz sve mogućnosti i znanja, imaju brdo želja i snova, koje žele ispuniti. Nikad bolje čovjek nije živio, nikad prije nije imao ovoliko prilika i ponuda za ostvarenje svojih snova, nikad nije bio zdraviji i inteligentniji, a sve to nam omogućuje sreću i zadovoljstvo samo ako donesemo ispravne odluke i prihvatimo izazove i odgovornosti. Uz sve prilike i mogućnosti, mladi također ne uspijevaju ostvariti svoje želje i ciljeve. Razlog može biti broj prilika i mogućnosti pa imamo veće šanse odabrati krivo. Moguće je da imamo iskrivljene poglede vrijednosti i namjera pa ne ostvarujemo ono što bi željeli, vjerojatno su i to razlozi, ali u određenoj mjeri. Sigurno je jedan od najvećih razloga neuspjeha kod mladih to što krivo iskorištavaju svoje vrijeme i trate svoje dragocjeno vrijeme.

Toliko vremena se provede u iskvarenim nastojanjima, radeći stvari koje nas ne zanimaju, a za to bi vrijeme mogli učiniti toliko toga za sebe i unaprjeđenje vlastitih sposobnosti i znanja, koje bi nam koristile u narednim prilikama i životu. Možemo se zapitati koliko vremena dnevno uzalud trošimo, na stvari od kojih nemamo nikakve koristi. Na primjer neefikasno učenje, gledanje bespotrebnog sadržaja na društvenim mrežama, koje gledamo očito zbog zanimljivih naslovnica koje nas privuku, razglabanju o stvarima koje ne razumijemo, izležavanja i lijenosti. Vjerojatno bi odgovor izgledao kao pet do šest sati dnevno, ako ne i više. Što to znači? To znači da tjedno trideset i pet sati bacamo za bez veze. To je sto četrdeset sati mjesečno, što su tri radna tjedna, to sve tisuću šesto sati godišnje. Prosječna satnica u Bosni i Hercegovini je oko 5KM, što znači da bacamo 8000KM godišnje, a u hrvatskoj je prosječna satnica 10KM, što znači da bacamo 16 000KM, a znamo da naše vrijeme vrijedi više od 5KM po satu. Katastrofa je to što upravo mladi, koji su zdravi, inteligentni, snažni, brzi, troše toliko vremena. Za umirovljenike to nije problem jer za njih je vrijeme ono što je jedino i ostalo, ali pred mladima je život i oni osim vremena imaju odgovornost prema sebi, prijateljima, obitelji i svijetu.

Tko se usuđuje reći da nema vremena, ako četvrtinu svog dana provede u iskvarenim nastojanjima, umjesto da se potrudi učiniti svijet boljim mjestom ili bar malo okruženje oko sebe boljim mjestom. Možda možeš počistiti sobu, izgladiti okolnosti u obitelji, ispraviti greške koje si dosad počinio, riješit i se loših navika, kojih smo svjesni da nisu dobre za nas, poraditi na svojem zdravlju, srediti svoju fizičku sposobnost i izraditi sebe, usavršiti se u struci i razviti više područja djelovanja, pročitati stručnu i zanimljivu literaturu, navesti sebe na dobar i iskren put. Možda kad bi smanjili uzaludnu potrošnju vremena s pet na dva sata, promijenili bi svijet i stvorili od njega bolje mjesto za sebe i svoje naraštaje, koje će, nadamo se, biti razumnije i bolje od nas.

Ako u vama postoji želja za uspjehom i napretkom, preispitajte se i otkrijte koliko vremena uzalud potrošite, i napregnite sve svoje snage da to vrijeme smanjite na minimum. Tako ćete od sebe stvarati odgovornu, snažnu i inteligentnu osobu, svestranu i kreativnu osobnost kojoj neće preostati mnogo konkurencije u današnjem svijetu. Pred vama će iskakati ponude i prilike, ljudi će vam nuditi novac za vaše usluge, a vi ćete imati moć i što je najvažnije bit ćete sretni.





REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE