petak, 29. listopada 2021.

DUHOVNOST, HUMANOST I KULTURA

Matićko groblje

  Slikao Vedran Pejić 

Hladna jutra i sunce koje se trudi, ali ne uspijeva da zagrije, najava su događanja vezanih uz blagdane Svi sveti i Dušni dan. Prvog dana studenoga blagdan je Svih svetih. Središnji događaj je misa na groblju Karaula. Prvi spomen ovog groblja datira se u 1751. godinu (tih godina zvali su ga "groblje kraj Save, "Toliško", "Ovćensko" i na kraju "Karaula", što se održalo do današnjih dana). Preko puta groblja tog se dana održava veliki i nadaleko poznati vašar na Šibovača. Nekada se išlo na vašar kupiti roba za predstojeću zimu (odjeća, obuća i usput pokoja slatko zadovoljstvo u vidu legendarne alve (halva) i licitarskog srca. Danas je to ponešto drugačije, ali ne otići i posjetiti ovaj događaj, veliki je propust (posebno se to odnosi na večer prije blagdana kada vrije u ugostiteljskim šatorima).
Dušni dan za nas Matićane ima poseban značaj. Tog dana (2. studenog) vrše se opijela grobova do početka mise u 11 sati. Na jednom mjestu nađe se i do tisuću mještana, sadašnjih, bivših i onih pristiglih iz dijaspore. Svi su oni došli obići posljednja počivališta njima dragih i bliskih osoba. Pred večer, kad sunce se sakrije s obzora iza 710 spomenika, tisuće i tisuće lampiona stapaju svoju svjetlost u dugu blijedu traku koja se vijori prema nebeskom prostranstvu i dušama umrlih. Njima je to svjetlo novi život i živjet će dok žive sjećanja na njih.
 
Nešto prelijepo i do skoro nezamislivo dogoditi će se 3. studenog (srijeda) s početkom u 19,30 sati u matičkoj dvorani Doma mladeži. U organizaciji Udruge "Matići u srcu" gostovati će predstava "Ambrina gostiona", nastala u produkciji Centra za kulturu Orašje i KUD "Kralj Tomislav" iz Tolise pod palicom mlade Josipe Oršolić. Predstava se održava u humanitarne svrhe pa će sav prihod od prodaje karata, čija je cijena 5 KM, ići za potrebite u selu i liječenje Slađana Blažanovića. Ovaj događaj ima višestruko značenje za naše selo. Prvi značaj je humanitarne prirode čime će se pomoći onima kojima je u ovom trenutku ta pomoć potrebna i drugi značaj je kulturni. Kolika je njegova važnost ne treba trošiti riječi.
 
U predstavi nastupaju dvojica naših sumještana (Ivan Dabić i Ilija Marković) što je dodatni razlog za doći i pogledati ovaj, po meni, spektakl. Spektakl je po tom što su se glumci uživjeli sa ulogama koje igraju, a igraju ih iz srca jer to je nešto njihovo svagdanje, posavsko. Posebnu draž daje naš Posavsko - ikavski govor koji je specifičan za većinu sela općine Orašje i mjesta Domaljevac. Govor koji se bori za svoju opstojnost pod pritiskom hrvatskog književnog jezika. Govor koji je nama drag i po kojem se razlikujemo od ostatka zemaljske kugle.
Zato, dođite i pomozite naše sumještane, obitelj Blažanović i pokažite da vam je stalo do našeg govora i podržite ovu skupinu odvažnih ljudi koja će vas razveseliti i nasmijati do suza. Obećavam dobru zabavu jer ja sam sretnik koji je već imao zadovoljstvo pogledati predstavu i jedva čekam reprizu. Organizator je osigurao besplatan ulaz za matićke školarce, osnovnih i srednjih škola. Vidimo se!!
 

Tekst: Joso Orkić

PROMOCIJA KNJIGE, VELIKO STRADANJE

Mag.arh. Nedjeljko Nedić ima promociju svoje knjige "Veliko stradanje" 31. listopada u 19.oo sati, (Dvor) Tolisa. 

Promotor ovog povijesnog dijela, je naš dr. fra Luka Marković. 

U knjizi su, između ostalih i imena 91 stradalog Matićanina tijekom Drugog svjetskog rata.



 

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE