subota, 17. srpnja 2021.

UMIJEĆE ŽIVLJENJA

 

OSVRT NA 16. NEDJELJU

Biblijska priča o prvim ljudima, Adamu i Evi, govori jako puno o čovjeku, o njegovim pogreškama i nepotrebnim željama. Ne radi se prvotno o povijesnom događaju, nego o poruci kako ljudsko stvorenje poslije učinjenih pogrešaka traga kontinuirano za srećom, ispunjenim životom i mirom. Nažalost, tako Biblija, to je vrlo mukotrpan i riskantan put. Jer čovjeka često ne čini sretnim ono što na prvi pogled izgleda dobrim. Dokaze za to nalazimo u problemima modernoga čovjeka koji uvijek iznova želi više, uvjeren kako u tome leži sreća. Problem pojačava politički i ekonomski dirigirano mišljenje kako sreća leži u ispunjenju svih želja. Upravo ta nametnuta misao tjera čovjeka na stresni i prekomjerni rad. Jer bez zarade nema ispunjenja puno želja. A sve se želje ne može nikada ispuniti. Čim se ispuni jedna, javlja se druga. Zato su želje, kako kaže filozof Schopenhauer, najveći neprijatelj čovjeka.
Danas u zapadnom svijetu boluju deseci milijuna ljudi od opasne bolesti burnout sindroma - sagorijevanja iznutra i izvana - do čega dolazi zbog prekomjernoga posla i stresa. Takve bolesti ne dovode samo do osobnih problema (depresije) nego i do raspadanja obitelji i prijateljstava.
Kako naći ispunjen život i mir? Isus poziva na povlačenje u tišinu, na promišljanje o sebi i životu, o onome što čovjeka doista čini sretnim. On nudi i odgovor. Samo sposobnost ovladavanja sobom, sposobnost odbacivanja nepotrebnih želja i umjeren i odmjeren život mogu čovjeka učiniti zadovoljnim. Nešto slično su sugerirale već budistička i stoička filozofija.
To nije poziv na askezu, potpuno odricanje, nego na umjerenost i odmjerenost u životu, na osposobljavanje reći Da onome što je korisno i Ne on ome što šteti.
Veliki je to izazov za čovjeka koji je danas kontinuirano bombardiran različitim ponudama od strane profitabilno usmjerenog društva. To da pojedini proizvođači danas plaćaju milijune za reklamiranje svojih proizvoda u medijima, govori puno.
Što preostaje pojedincu? Ono što savjetuju Isus i mnogi mudri filozofski pravci: povući se od vremena do vremena u tišinu i promisliti dobro o onome što ga doista dugoročno čini zadovoljnim, što mu drži obitelj na okupu i prijatelje u blizini - razlikovati beskorisne od korisnih želja.

nedjelja, 11. srpnja 2021.

KATA NERETLJAK 16.01.1940.-10.07.2021.

 

Jučer, u 81. godini života nas je napustila naša mještanka, Kata Neretljak r. Dabić.


Iskrena sućut ožalošćenoj obitelji. 

Sinovima Anti i Luki, te ostaloj rodbini i poznanicima.


POČIVALA U MIRU BOŽIJEM !

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE