petak, 2. kolovoza 2019.

INVESTICIJA VRIJEDNA 7000 KM




                    Otvaranje nogometne sezone 2019./2020.  

Nogometaši  NK „Napredak“ Matići krenuli su u novu sezonu kup utakmicom s ekipom „Odžak 102“. Utakmica je odigrana u subotu 27. 7. 2019. godine na stadionu u Crnoj mlaki pred oko stotinjak gledatelja. Gostujući sastav, inače član Druge lige Federacije BiH, nije prikazao igru na razini očekivanog i glatko je poražen rezultatom 3 : 1 za domaćina.  Domaća ekipa bez nekoliko standardnih igrača, ali s pojačanjima koja su došla tijekom  prijelaznog roka, pokazala se kao prevelik zalogaj za renomiranu gostujuću momčad. Novina u igri momčadi Napretka je to da su igrali konstantno cijelu utakmicu. Nije bilo oscilacija koje su „krasile“ igru u proteklim godinama.  Svakako da su tom pridonijeli nogometaši došli (vratili se) tijekom ljeta: Tomislav Marković, centralni napadač došao iz HNK „Orašje“, Ilija Orkić, pouzdani stoper došao iz NK „Cim“ Mostar, Matej Pejičić, vezni igrač došao iz  NK „Dinama“ Donja Mahala te dva člana omladinskog pogona HNK „Orašje“, Marko Mikić i Petar Marković. Sve odreda Matićani.  


  Povratnici u matični klub: Petar Marković, Marko Mikić, Ilija Orkić, Tomislav Marković i Mateo Pejičić

Inače osim ovih pojačanja nije bilo drugih promjena što se tiče igračkog kadra (povremeni su odlasci igrača u Njemačku ali zvanično nitko nije zatražio ispisnicu iz kluba). Trenersku klupu i dalje grije Ivica Marković – Cico. Prema njegovim riječima klub se jeste pojačao ali nema nikakvih imperativa. 25 igrača priprema se za sezonu koja počinje 18. 8. 2019. godine utakmicom sa ekipom NK „Mladost“ u Domaljevcu. Najozbiljniji kandidati za prvo mjesto su FK „Dizdaruša“, NK „Sloga“ Prud, NK „Hajduk“ Orašje i kao „Dark Horse“  NK „Napredak“ Matići.
Ovih dana došlo je i do promjena u vođenju kluba. Umjesto dosadašnjeg višegodišnjeg predsjednika kluba, Mate Mišković – Džela, koji zbog bolesti napušta dosadašnju funkciju na njegovo mjesto dolazi Marijan Martinović – Milo.
Njegovi zamjenici su Ivan Orkić i Dejan Brašnić. Tajnik kluba je Marko Mamić.
Klub je ovih dana dovršio projekt navodnjavanja i na taj način riješio „Ahilovu petu“ u ljetnim mjesecima. Investicija vrijedna preko 7000 KM.
Užurbano teku pripreme za nedjeljni „11. Festival nogometa Matići 2019.“ Na ovom međunarodnom turniru sudjeluje 16 ekipa iz HR i BiH. Pravo nastupa imaju dječaci 2007. godište i mlađi dok djevojčice 2005. i mlađe.


 
                                    Radovi na navodnjavanju


                                      Prvo (probno) zalijevanje







utorak, 30. srpnja 2019.

POSEBNIJI OD POSEBNIH, IVAN DABIĆ







Posebniji od posebnih



Kada je riječ o mladima, u proteklom smo se razdoblju bavili uglavnom sportski nadarenim sumještanima. Za promjenu, danas govorimo o mladiću koji je svoj potencijal ostvario ponajviše zahvaljujući intelektualnim sposobnostima.

To je Ivan Dabić, višestruki dobitnik nagrada u školi, šahu i izvannastavnim aktivnostima. Pametan, predan, vrijedan i nesebičan. Ove intelektualno -  karakterne osobine najčešće su spominjane uz upit o Ivanu Dabiću. Riječi hvale prisutne su na svakom koraku. Najveće zasluge za sve nosi  sam Ivan, potom njegova obitelj u kojoj je odgajan (Ivanov otac je bojnik Ilija Dabić, nekadašnji v.d. Zapovjednika 4. Zdruga Orašje) i na kraju pedagoški odgoj u obrazovnim institucijama koje je pohađao i ljudi koji su isti provodili.






           9. b razred OŠ Stjepana Radića u Boku, školske 2017./2018. god.


Tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u sljedećim Sekcijama:

-      Civitas
-      Novinarska
-      Šahovska
-      Odbojka
-      Likovna
-      Dramska
-      Folklorna
-      Prva pomoć
-      Kreativna
-      Recitatorska.
Civitas ili “Projekt građanin” koji je njegova škola provodila, u dva je navrata bio član tima koji je izrađivao projektnu dokumentaciju za projekte s kojima su se natjecali.
U šahovskoj sekciji aktivan je od 2016. godine, a kao član tima svoje škole, dva puta zauzima treće mjesto (2016. i 2017.) Od 2017. godine član je kadeta ŠK „Orašje“ iz Orašja. Na prvenstvu Herceg Bosne u Neumu 2018. godine pojedinačno u kategoriji do 16 godina zauzeo je drugo mjesto što mu je najveći uspjeh do sada. Uz to što je član kadeta ŠK „Orašje“, igra i za srednjoškolsku ekipu s kojom je ove godine osvojio drugo mjesto na Županijskom natjecanju škola u šahu.


              Medalja i diploma za osvojeno drugo mjesto na prvenstvu HB

Aktivan je član Folklorne sekcije u školi a član je KUD-a „Ravnica“ O. Luka – Bok od 2016. godine.



                                           Član KUD-a “Ravnica”



        U sekciji odbojke je od 2017. godine, a kao član školske ekipe osvojio je 2018. godine treće mjesto na Županijskom natjecanju osnovnih škola.

Na natjecanjima iz matematike osvojio je treće mjesto na Županijskom u Tolisi 2016. godine. Ove godine osvojio je prvo mjesto na školskom natjecanju iz matematike Srednje strukovne škole u Orašju.
 Na kvizu znanja iz Hrvatskog jezika „Hrvatski se voli znanjem“ u svojoj osnovnoj školi 2018. godine zauzeo je prvo mjesto. Isto mjesto zauzeo je ove godine na srednjoškolskom natjecanju iz Hrvatskog jezika u Orašju.
Na natjecanjima iz Prve pomoći nastupio je dvije godine za redom za svoju osnovnu školu. Na Županijskom natjecanju škola, osvojio je s ekipom škole  drugo mjesto 2017. i 2018. godine. Svoj najveći uspjeh postigao je ove godine kao član srednjoškolske ekipe, kada su na natjecanju iz Prve pomoći osvojili prvo mjesto na Općinskom, zatim prvo mjesto na Županijskom natjecanju te tako izborili plasman na Federalno prvenstvo. 8. lipnja 2019. godine bili su treći na Federalnom čime su osigurali nastup na Državnom prvenstvu. Državno prvenstvo održano je na Palama 29. lipnja 2019. godine gdje su zauzeli visoko drugo mjesto.



Drugo mjesto na natjecanju Prve pomoći na Državnom prvenstvu.






                     Član je Crvenog križa Orašje više od godinu dana

       


Tako to vidi Ivan, ali nas se najviše dojmila nagrada koju je dobio u prosincu 2017. godine. Dobio je diplomu od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za postignute rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima za školsku 2016./2017. godinu.



                Ivan Dabić i Marina Marković, na dodjeli nagrade u Mostaru




Također ništa manje vrijedno nije niti osvajanje lente iz 2018. godine za najboljeg učenika generacije


                                            Žetva iz 2018. godine

Ovih dana pokušali smo realizirati ovaj prilog, no najteži dio posla bio je pronaći malo slobodnog vremena našeg Ivana. On je naime aktivan i u ovo vrijeme kad svi drugi odmaraju. Ovih dana odvijaju se drugi „Susreti katoličke mladeži“ čiji je domaćin Srednja strukovna škola u Orašju. U goste im je došlo tridesetak vršnjaka iz Njemačke i Mađarske koji se upoznaju s našim krajem i mjestima u regiji. Ivan je kao dobar domaćin svakodnevno (osam dana) s gostima i pomaže u organiziranju i izvršavanju dnevnih planova. Dio mladih posjetilo je i selo Matiće i razgledavalo našu Crkvu, kazane za šibu itd.


                                           Posjet mladih Općini


        A nema niti sedamnaest godina…



Zamolili smo njegovu učiteljicu u Matićima, Marinu Koturić i nastavnicu Hrvatskog jezika i književnosti, Katu Martinović, da nam daju svoje viđenje bivšeg učenika.

Ivan Dabić moj učenik punih 5 godina, dijete kojemu nikada i ništa nije bilo teško, koji je sve radio sa osmjehom i lakoćom. Kod mene je sve godine ocjenjivanja (brojčane ocjene su tek na kraju drugog razreda) bio odličan učenik, osim tih brojki Ivan je po svemu bio uzoran učenik i primjer drugoj djeci kako se treba ponašati prema školi, prijateljima, učiteljima i svojim školskim obavezama. Uvijek sam mogla računati na njega, bio je aktivan kao recitator, glumac, kreativac, humanitarac. Svoju svestranost je još samo produbio otišavši u više razrede. Ivan Dabić je učenik kojega bi poželio svaki učitelj, nastavnik i profesor, meni je kao i svojim roditeljima bio na ponos i diku. Sretna sam što sam bila učiteljica Ivanu Dabiću.

                                                                           Marina Koturić


                        Marina Koturić, Ivan Dabić i Ružica Vinković

                                
                                             O Ivanu Dabiću

Matići. Selo koje je iznjedrilo brojne velikane, a koje se nadasve odlikuje skromnošću i marljivošću svojih mještana.

Upravo jedan takav, marljiv i skroman, rođen je u obitelji Dabić, od oca Ilije i majke Dragice.

Ivan Dabić rođen je 30. listopada 2002.god. i učenik je drugoga razreda Srednje strukovne škole u Orašju.
U svom osnovnoškolskom obrazovanju, Ivan niže samo izvanredne rezultate, ne samo u obrazovnom nego i u odgojnom smislu. Svojim ponašanjem primjer je drugima: nenametljiv, pozitivan i vedroga duha. Rado pomaže onima kojima je pomoć potrebna, ne prisvajajući nikakve zasluge za sebe. Ističe se i u nastavnim, a isto tako, i u izvannastavnim aktivnostima. U potpunosti i s razumijevanjem usvaja sve nastavne sadržaje. Uočava ključne pojmove te pokazuje sklonost kreativnom korištenju stečenoga znanja. Sudjeluje u svim izvannastavnim aktivnostima te se odlikuje i u pojedinačnim, ali i u grupnim natjecanjima. Na razini Škole osvaja prvo mjesto na području Hrvatskoga jezika u kvizu “Hrvatski se voli znanjem”, na području Matematike, Civitasa, pružanja Prve pomoći te u Sekciji šaha gdje osvaja visoko drugo mjesto na šahovskom prvenstvu kadeta Herceg Bosne. Odlikuje se i u Kreativnoj te Folklornoj sekciji, a naročito u Dramskoj i Recitatorskoj. Talentiran za igrokaze i recitiranje stihova, uvijek iznova oduševljava publiku. Sudjeluje i u Novinarskoj sekciji gdje nastupa na Radiopostaji Orašje u emisiji Školsko zvono, informirajući javnost o radu i postignućima svoje Škole. Za svoj cjelokupan angažman nagrađen je i pohvaljen 8. prosinca 2017.god. u Mostaru od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Kao član Crvenoga križa Orašje osvaja visoko rangirano drugo mjesto na Državnom natjecanju u pružanju Prve pomoći.

Ivan je učenik koji hrabro korača naprijed te nam svojim uspješnim koracima pokazuje da mu je samo nebo granica i da je ponos svima nama: svojim roditeljima, učiteljima, a tako i cijeloj mjesnoj zajednici.


                                                                        Kata Martinović


                        Kata Martinović, Ivan Dabić i Marija Krištić (V)








"Ako želite da vam djeca postanu dobri ljudi,

potrošite na njih duplo više vremena i duplo manje novca"
                                                                   Abigail Van Buren




     Zahvaljujemo Kati Martinović i Marini Koturić na pomoći u realizaciji priloga.

                                                                                             JO


ponedjeljak, 29. srpnja 2019.

SPECIJALCI U MATIĆIMA





Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, „Fenix“ Bosanska Posavina, obilježila je 26. obljetnicu osnutka postrojbe. Svečanosti obilježavanja obljetnice održavale su se na prostoru mjesne zajednice Matići. Oko devet sati ujutro započeo je program obilježavanja dočekom gostiju iz RH i BiH ( Udruge Specijalne policije „Delta“ Županja, „Šimini anđeli“ Slavonski Brod i pripadnika Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s prostora B. P.)


           Povorka Udruga Specijalne policije na putu prema crkvi u Matićima

Malo prije deset sati okupljeni gosti i njihovi domaćini uputili su se prema crkvi sv. Ivana Krstitelja na misu za poginule i umrle pripadnike postrojbe.
Misno slavlje predvodio fra Marko Oršolić – Keja a pomagao mu je fra Marko Neretljak. Nakon mise, oko 11 sati, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku „Žrtava iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata“ na trgu „Dr. Krunoslava Draganovića“ u Matićima.




                                                Polaganja vijenaca


     Pozdravni govor predsjednika Udruge Specijalne policije „Fenix“, Josipa Markovića


              Specijalci s dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata


Nastavak svečanosti održavao se na nogometnom stadionu u Matićima. Tamo je upriličen svečani ručak za sve sudionike događanja, a održan je i turnir u malom nogometu. Nakon dodjele priznanja i izjava za radio Orašje nastavilo se sa slavljem do večernjih sati.


                                          Tek toliko da se zna


                               Ručak i dodjela nagrada i priznanja


Predsjednik Udruge uručio je zahvalnicu Generalnom konzulatu u Tuzli a primio ju je savjetnik Konzula, Josip Cular. Iste ovakve zahvalnice naknadno će biti  uručene ministru branitelja RH, Tomi Medvedu i gradonačelniku Grada Zagreba, Milanu Bandiću.
Josip Marković - Sipe i Josip Cular




                                                Do večernjih sati

Na kraju treba reći da je ova postrojba na svom ratnom putu imala jednog poginulog (Goran Majić poginuo 9. 1. 1995. godine na Goliji), 57 ranjenih a kroz postrojbu je prošlo sveukupno 142 pripadnika. Pripadnici Specijalne policije učestvovali su u ratnim operacijama: „Doljani 93“, „Zima 94“, oslobođenje Kupresa, „Cincar“, „Opaljenica“ i „Osveta 95“. Tijekom neprijateljske ofenzive „Osveta 95“, u borbama prsa u prsa ranjeno je više pripadnika ove postrojbe.
Nakon rata 1998. godine poginuo je na dužnosti, Ivica Džojić – Šici, tijekom sprječavanja kriminalne radnje krađe vozila.







REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE