subota, 20. travnja 2019.

USKRŠNJA PORUKA FRA IVE MARTINOVIĆA





 Isusa Raspetog tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. … I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. “ (Mt 28,8)

Poštovani moji Matićani, želim zajedno s vama, vašom rodbinom, prijateljima i znacima podijeliti ovo najsvetije vrijeme u kojem se mi kršćani spominjemo temelja naše vjere, slaveći  ih u radosti i zajedništvu.
Sv. Pavao nam poručuje: „Ako Krist nije uskrsno, uzalud je vjera naša.“ (1 Kor 15,17) No, ne samo  vjera, nego bi puno toga u našem životu bilo besmisleno, a nadasve ono što činimo kao znak naše ljubavi, žrtve, trpljenja, opraštanja, ono što je znak naše kulture i života utemeljenog na vjeri u Boga. Sva ta naša djela imaju svoju dodatnu uskrsnu ljepotu, jer su ovih dana ispunjeni bogatim doživljajima i iskustvima svetih  sakramenata, crkvenih obreda, pobožnosti, naših običaja, susreta i zajedništva s Bogom, obiteljima, rodbinom, prijateljima, znancima i ljudima dobre volje.
Uskrs ne možemo slaviti, ako zaboravimo na ono što se Isusu dogodilo prije uskrsnuća, na sve što je Isus prošao od Posljednje večere do razapinjanja i smrti na križu. Znamo da je Isus za vrijeme svoga života navijestio svoju muku, smrt i uskrsnuće. Bio je svjestan što ga sve čeka i sve je to prihvatio, samo kako bi nam otkrio da se naš zemaljski život nastavlja nakon smrti i ima svoju vječnost u Bogu. Teško nam je dokučiti i shvatiti tajnu Isusova uskrsnuća jer mi svemu pristupamo iz svoje logike, svoje stvarnosti, iskustva, osjećaja i ograničenosti. Bog nam u Isusu otkriva svoju logiku, iskustvo, osjećaje i nedokučivost, koja je u njegovom životu, patnji, smrti na križu i uskrsnuću postala i dio naše stvarnosti, ljudske povijesti i čovječanstva. Svjedoci svega što se u Isusovom životu dogodilo jesu ljudi onoga vremena i mjesta, Svete zemlje. Oni nam govore o svemu što je On u svom životu na zemlji učinio. Od svega toga za nas kršćane najvažnije je njegovo uskrsnuće. Uskrsnuće nam potvrđuje da se ostvarilo njegovo proroštvo, da je On uistinu Sin Božji i pravi Bog, da nakon smrti i mi  nastavljamo živjeti na novi način koji nam Isus otkriva.
Anđeo na dan uskrsnuća poručuje ženama: „Ide pred vama u Galileju, opet ćete ga vidjeti“. Iako je umro, On je živ. Kako? To je tajna i čudo Božje, to je uskrsnuće i početak  novoga života, to je temelj naše vjere i istina koju slavimo na Uskrs. Isus je ponovno živ i ustao od mrtvih. Nemamo dovoljno riječi kojima bismo mogli opisati Isusovo uskrsnuće koje svakoj osobi stvara intelektualne poteškoće, jer ih nadilazi. Tu nam anđeo Božji daje objašnjenje, potvrđuje i poručuje da je Raspeti uskrsnuo i da će ga opet živa vidjeti! 
To je misterij Uskrsa. Uskrs je početak novoga života. Taj novi početak otkrivaju žene, učenici, oni koji su ga osudili i razapeli i svi mu se čude! Poslije uskrsnuća čudit će mu se svi i ponovno otkrivati njegovo božansko djelovanje i poslanje kroz četrdeset dana,    u kojima je svoje učenike učvršćivao u vjeri. Želi njih i sve koji će u njega vjerovati pripremiti da u svijetu budu njegovi svjedoci i nastave djelo njegove ljubavi u spašavanju svijeta. Isusovo uskrsnuće izmiče našim osjetilima i iskustvu jer pripada Božjoj stvarnosti i u njega se ulazi jedino iskrenom vjerom i poniznim srcem. Ono nam otkriva Božju istinu, moć i ljubav u kojoj imamo sigurnost da ćemo i mi poslije smrti uskrsnuti i primiti novi život.
Gospodinovo uskrsnuće je, draga braćo i sestre, razlog naše radosti i sadržaj naše vjere. Ono je izvor naše nade i ljubavi, ali i temelj naše zahvalnost Bogu za sve što od njega primamo u životu. Ono je izvor uskrsne i svake radosti, snaga našega nesebičnog darivanja i ljubavi prema Bogu i ljudima.
Uskrs je i poziv da u raznim poteškoćama i problemima ne posustanemo i ne posumnjamo u Božju prisutnost, da ne gubimo vjeru u Boga, kad nam dođu kušnje i nejasnoće, nego da uvijek slijedimo Krista raspetog i uskrslog.
Budimo nositelji Isusove uskrsne vjere, radosti života, ljubavi, nade, dobrote, mira i blagoslova!  
Od srca Vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs!
                                                                                                          Fra Ivo Martinović, TOR

četvrtak, 18. travnja 2019.

BUDI LI SE MATIĆKA NOGOMETNA NEMAN


Tomislav Mikić, brzonogi napadač na kojemu se temelje mnoge trenerske zamisli

srijeda, 17. travnja 2019.

17. KOLO NL ŽP


Kako smo i najavili u petak, razvoj situacije u ovom 17. kolu, tako se i odvijao.

U kratkim crticama:

U derbiju kola, Pruđani potopljeni na „Brdu“. Hajduk se kući u posljednjim minutama spasio poraza od 19. srpnja. U D. Svilaju domaćin dobro otvorio, gosti još bolje zatvorili utakmicu. Brčaci u drugom djelu utakmice demolirali goste iz N. Sela. Bok se i dalje diže, Sloga tone sve dublje. Vitanovići 78 rutinski odradili utakmicu i „parkirali“ se u gornji dom. Utakmica u Sibovcu između Mladosti i Dubrava nije odigrana.

Četiri boda osvojili gosti, 15 domaćini. Domaćini zabili 20 golova, gosti skromnih 5 golova. 3,57 je vrlo dobar prosjek, pogodaka po utakmici.
    

U ŠEST SLIKA

Nedjelja 14. travanj.
Stadion HNK "Mladost" u D. Svilaju, gledatelja 110.


 Strijelci:
1:0, Ensar Omeragić, 1.min.
1:1, M. Martinović 26. min.
1:2, M. Božić, 61. min.

Slika 1. „Domaćin poveo“.

Prva duga lopta prema našem kaznenom prostoru, dobar prijenos lopte glavom od strane Hećimovića (loša reakcija zadnje linije), pravovremeni ulaz  E. Omića iza leđa naše obrane, oči u oči sa P. Paradžiković, polaganje lopte u kontra kut, vratar nemoćan, 1:0 za domaćina.

Slika 2. „Napredak preuzima inicijativu“.

U 10. minutu,  T. Mikića ulazi u 100% šansu, oštro šutira u kontra kut, vratar je skreće i lopta odlazi tik pored vratnice. U slijedećoj 100% šansi nalazi se I. Mato. Pokušava završiti lobom, na našu nesreću neuspješno. Uslijedilo je još nekoliko dobrih situacija za našu momčad, ali je uvijek nedostajalo malo koncentracije u tom zadnjem pasu, ili završnici.

Slika 3. „Poravnanje“.

Prigode za našu momčad su se redale, i bilo je samo pitanje vremena kada će domaća obrana kapitulirati. Igrala se 25. min. nakon pritiska na zadnju liniju obrana domaće momčadi radi pogrešku, do lopte dolazi naš prvi topnik, rola dva protivnička braniča i sa ruba kaznenog prostora rutinski pogađa kontra kut, 1:1.

Slika 4. „Kreč“.

U 44. min. glavni sudac meča dosudio je najstrožu kaznu za domaću momčad, i dao šansu da se Mladost ni kriva, ni dužna, vrati u utakmicu. Iskusni Spajić preuzima odgovornost kod izvođenja kaznenog udarca, ... no, kako se kaže „Ima Boga ima pravde“. Lopta je završila pored vratnice, rezultat ostaje 1:1.

Slika 5. „Totalni preokret“.

U nastavku utakmice prvih par minuta ponovno pritisak domaće momčadi, da bi naši momci u nastavku ponovno lagano preuzimali inicijativu. Iz mora, protunapada ovaj put Božić u solu prodoru ide sam do kraja, ulazi u protivnički kazneni prostor, dolazi u situaciju 1V1 sa vratarom, nakon čega polaže loptu u suprotni vratarev kut, 1:2.
Dvadesetak „Jastrebova“ i pored hladnoće i dugog puta, došlo je dati potporu svojim momcima, koji ih niti ovog puta nisu razočarali.

Mario Božić, strijelac za 1:2.

Slika 6. „Napredak ostao sa 10. Igrača“.

U nastavku domaćin pokušava dugim loptama prema Spajiću i Hećimoviću doći do pogodne situacije za gol, na njihovu žalost danas je na kontra strani bila raspoložena zadnja linija. Dok je obrana predvođena D. Neretljakom dobila 99,9 % zračnih duela, na drugoj strani otvarao se prostor za naše brzonoge napadače; Markovića, Mikića i Ivića. I pored nekoliko više nego li dobri situacija mreža domaćina ostala je netaknuta.
Sredinom drugog djela utakmice (72 min.) prekid za našu momčad sa nekih 25. metara. Uslijedila je lucidna okomita lopta prema M. Božiću, preko domaće obrane. Lopta pada na nekih 6-7 ispred vrata domaće momčadi, naš igrač i vratar se sudaraju. U toj gužvi sa poda, Božić ipak uspijeva udariti loptu i poslati u prazan gol.
Međutim, ne nije 1:3. Epilog, zvuk pištaljke glavnog suca, žuti (drugi) odnosno crveni karton za Božića, i nastavak hrabre borbe sa deset igrača za danas zaslužena tri boda.





Video i slike by Zvonimir Marković


PETARDA NA BRDU


Nedjelja 14. travanj.

Stadion u "Brdo" u Kostrču, gledatelja 150.


Strijelci:
1:0, Dario Mišković 10. min.
2:0, ag 33. min.
3:0, Ivica Mišković 44. min.
4:0, Ivica Mišković 69. min.
5:0, Ivica Mišković 80. min.

Na „Brdu“ je bilo neizvjesno do 10.tog min kada je stoper D. Mišković načeo gostujuću mrežu. Nakon tog više nije bilo neizvjesnosti, ali se moglo uživati u lijepim potezima i hat tricku I. Miškovića.

Strijelac tri pogotka za HNK "Kostrč"

Ukupni zbroj kaže da je lider ispratio petardom prvog pratioca i još jednom potvrdio svoju kvalitetu, ali i pokazao da nije slučajno 95 % sezone na čelu ljestvice. Uz hvalospjeve za igru domaće momčadi, moramo dodati da smo ipak očekivali više od drugoplasirane momčadi prvenstva.




U FINIŠU DO BODA

Subota 13. travanj.
Stadion NK "Hajduk" u Orašju, gledatelja 150.

Strijelci:
0:1, Grgić Tunjo 23. min.
1:1, Alan Rabić 88.min.

Protunapad je oružje kojim se vrlo uspješno koristi trener I. Pejić, a momčad 19. srpnja bere plodove. Igrač manje, malo koncentracije i par minuta bili su elementi zbog kojih je u gostima momčad iz O. Luke u Orašju, ostala bez sve tri boda. Na drugoj strani, Hajduk se održava u gornjem domu ponajviše uz pomoć golova A. Rabića.

Glavni akter utakmice, i igrač koji je obilježio svoju igru u tri čina na ovoj utakmici, bio je Grgić Tunjo. Još jedan veliki lučki potencijal i talent. Nogometaš koji je se iz Prve Županijske lige, probio do HNK Orašje, i Prve lige F BiH. Došao je do prvog sastava, ali i doživio sportsku ozljedu koja ga je prvo udaljila od Prve lige F BiH, a na kraju i vratila u matični klub. U prvom činu se na utakmici istakao kao strijelac vodećeg pogotka, u drugom činu prvim žutim kartonom, a u posljednjem svom trećem činu, dobivanjem drugog žutog, tj. crvenog kartona. 
Grgić Tunjo, strijelac vodećeg pogotka za 19. srpanj


JOKIĆ USPJEŠNIJI OD MARIĆA

Nedjelja 14. travanj.
Stadion NK "Vitanovići 78" u Vitanovića, gledatelja 60.

Strijelci:
1:0, Jokić Vedran 5. min.
2:0, Jokić Vedran 33. min.
2:1, ag 62. min.
3:1, Igor Lepan 82. min.

Pet pogodaka NK Vitanović 78, na kraju 3:1 za domaćina. Rezultatski do 82 min. i pogotka I. Lepan, gosti iz Domaljevca bili su i igri. Iz našeg kuta svi zadovoljni, domaćin došao do vrijedne i željene pobjede, gost obzirom da je došao u okrnjenom sastavu može uzdignute glave prihavatiti rezultat.  






BRČACI NEMILOSRDNI

Subota 13. travanj.
Stadion FK "Dizdaruše" u Brčkom, gledatelja 40.

Strijelci:
1:0, Emir Mehić 12. min.
1:1, Armin Subašić 16. min.
2:1, Semir Hodžić 50. min.
3:1. Jasmin Čaklovica 57. min.
4:1, Muhamed Sajtanović 69. (11 m.)
5:1, Amir Livadić 80. min.

U derbiju gornjeg doma u Brčkom, prvi dio utakmice igrala su dva ravnopravna protivnika. U drugom djelu samo je jedna momčad istrčala na travnjak.
Emir Mehić strijelac za 1:0.

Sa ovom pobjedom FK Dizdaruša je unatoč trenutno četvrtoj poziciji na ljestvici, i zaostatku od 7 bodova, opravdano najavila da će biti najozbiljniji suparnik NK Kostrč, u nastavku sezone i borbi za prvo mjesto.



ALIČKOVIĆ PRESUDIO

Nedjelja 14. travanj.
Stadion "Blatakana" u Boku, gledatelja 100.

Strijelci:
1:0, Ermin Aličković 37. min. (11 m.)
2:0, Ermin Aličković, 74. min.

U drugom lokalnom, odnosno općinskom derbiju sastali su se momčadi od koji je jedna u usponu, a druga u padu. Bok je sasvim druga momčad u odnosu na jesenji dio, što su pokazali i u ovoj utakmici. Sloga i dalje blijedo i tone, gdje je dno samo nebo zna.
Ključna figura utakmice Ermin Aličković. Ovo proljeće melje, sa dva nova pogotka ukupno pet, postao je prvi strijelac lige.
Bok sa tri boda stigao Dubrave na 12. mjestu , Sloga se sa ovim porazom preselila u donji dom.




 

 LJESTVICA 




REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE