subota, 21. kolovoza 2021.

OSVRT NA 21. NEDJELJU


 
TKO JE PO SV. PAVLU GOSPODAR: MUŽ ILI ŽENA?



dr. fra Luka Marković

 
Poruku svetoga Pavla o tome kako žene trebaju biti podložne muževima, jer je muž glava žene kao što je Krist glava Crkve, treba gledati u kontekstu vremena. Pavao živi u antičko vrijeme - vrijeme grčke antičke kulture - u kojem je žena degradirana na sluškinju. Čak i vrsni filozofi poput slavnoga Aristotela gledaju na ženu kao sluškinju i onu koja je tu da rađa. Status joj je bio malo bolji nego položaj žena u konzervativnom islamskom svijetu u kojem vlada šerijatski zakon. Čak i prema svetome Tomi, najpoznatijem srednjovjekovnom teologu i filozofu, žena je slika plodne njive, ona koja je tu da rađa djecu.
Isus gleda na žene drugačije. On se druži s njima, diskutira, uvažava ih, što nije bio običaj u to vrijeme. Upravo je to i razlog da sveti Pavao želi pojasniti da nadilazi antički odnos prema ženi, iako se izražava u tom duhu. Zato govori o tome da muškarac treba voljeti ženu do krajnosti, žrtvovati se za nju kao Krist za Crkvu. To odudara od razmišljanja muškaraca njegovoga vremena. Onaj tko voli do krajnosti, poput Kristove ljubavi prema Crkvi, taj ne može omalovažavati, diskriminirati i tlačiti ženu. Drugim riječima i Pavao poziva na zajedništvo i uvažavanje. I doista dok se dvoje ljudi istinski vole, oni jedno drugome nisu gospodari, nego sluge. Brinu se jedno za drugo.
Pokreti koji se na zapadu već duže vrijeme bore za prava žena, uzeli su maha i kod Hrvata. To je dobro. Žena ne smije biti diskriminirana nigdje, pa niti u Crkvi. U njemačkoj Katoličkoj Crkvi žene su na vodećim položajima u biskupijama, čak i na području pastorala. Uostalom i u vrijeme svetoga Pavla žene su imale važne funkcije u zajednicama. Neke su čak i predsjedale zajednicama.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE