subota, 24. prosinca 2022.

Rezime Badnjaka u Matićima


Jutro koje se nekada nije moglo dočekati da svane i koje su parali uzbuđeni glasići mladih čestitara, kvočki, ovaj put je gotovo izostalo. „Kuku - riku koko - da tko što ima neka da, tko što nema neka sprema“ ovoga nestvarno toplog i kišovitog jutra bilo nije. Tradicionalna priprema kućanstava za doček „kvočki“ nije izostala. Spremilo se na tone slatkiša, kovanica novca, voća i drugih darova, ali vrijeme nije imalo smisla za kooperativnost. Ipak, nešto poslije, kada se dobrano razdanilo, krenuli su oni hrabriji u misiju čestitanja i sakupljanja pripremljenih darova.

Selo Matići se spremilo i za ovaj Badnjak za uveseljavanje najmlađih sumještana (paketići), i onih starijih (kuhano vino i grah) te onih najpotrebitijih (pečenka s ražnja, punjena paprika i božićni kolači). Organizatora je bilo više i mnogi su izdvojili vrijeme da unatoč kiši ne prekinu tradiciju Badnjaka u Matićima koja traje već nekoliko godina. Iako nitko nije želio biti imenovan, s naglaskom na „nitko“, treba reći da su najveći teret podnijeli supružnici Mišković, Maja i Marko (Max), Jela Neretljak, Stjepan Živković Vjera, Joso Mišković Mićin, Marko Pejić, Anto Paradžiković Doćko, Ilija Orkić Koks, Zvonimir Marković Cuki, Marko Mišković Kuba, Miroslav Mikić Mićo i drugi. Od udruga najviše su doprinijeli ŠD „Napredak“, „Matići u srcu“ i UN „Jastrebovi“.

Kako je sve teklo? Već u ranim jutarnjim satima 140 paketića i Djedica u crvenom čekali su kod sportske čitaonice prve čestitare da ih obraduju darovima (prva fotografija).
Istovremeno, nešto podalje, stavljene su dvije pečenice na pečenje (druga fotografija) i kotlić s posnim grahom (treća fotografija) te kuhano vino u kafiću „Jastreb“. Malo podalje kuhalo se oko 200 punjenih paprika. Kiša koja je popustila oko 8 sati dopustila je tradicionalno okupljanje ispred kafića uz kuhano vino i kasnije, grah (četvrta fotografija). Oko podne započeo je tradicionalni Božićni malonogometni turnir, ove godine pod nazivom „Zoran Mišković Zoka“ kao uspomena na tragično preminulog mladog nogometaša „Napretka“. Unatoč lošem vremenu turnir je priveden kraju, a pobjednik je ekipa „Dijaspora“ (peta i šesta fotografija). Popodne su prasići bili pečeni, paprika kuhana, paketići (napola) podijeljeni, kuhano vino popijeno, a grah pojeden (sedma fotografija). Ostalo je da članovi udruge „Matići u srcu“ pripreme i raspodijele potrebitima u selu božićne darove u hrani (pečenice, punjena paprika i kolači) (osma fotografija).

Svima njima HVALA u nadi da će se ova tradicija nastaviti i dogodine.

 

 



   

     

       

 


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE