četvrtak, 26. listopada 2023.

KOD NAŠIH SUSJEDA U TOLISI

Ovaj novinski članak iz 1954. godine, govori o obilježavanju 50. obljetnice osnivačke skupštine prve zadruge na našem području.

Iako naše mjesto nije u prvom planu ove priče, neupitno je tada bio događaj u središtu pažnje i naših mještana, koji su u tom vremenu također, bili ponosni članovi te zadruge.

Događaj je bio prigoda da se lokalna zajednica prisjeti svojih korijena. Pothvat koji je imao itekako značajan utjecaj na razvoj lokalnog gospodarstva.

Ispričavamo se za slike koje su u dosta lošem stanju.

Marijan Baotić... Najstariji i najmlađi sudionik događaja



utorak, 24. listopada 2023.

OSNOVNA ŠKOLA U OŠTROJ LUCI

Ovaj povijesni novinski članak datira iz 1954. godine i ne bavi izravno selom Matići. No, kada ga promatramo u širem kontekstu obrazovanja, ova novinska priča sigurno će pronaći svoju interesantnu skupinu.
Ovaj dokument arhivske prošlosti ponire u vremena kada se obrazovanje smatralo ključem napretka, a kao takav nam pruža neke zanimljive podatke o tadašnjem obrazovanju i školama u našoj lokalnoj zajednici, kao i tragove o školovanju djece iz sela Matići.


 

ponedjeljak, 23. listopada 2023.

Napredak u 11. kolo ostvario primarni cilj!!!

 

Nakon tri kola bez bodova, naša momčad se uspješno vratila na pobjednički kolosijek. Nova tri boda su nas približila vrhu ljestvice 2. lige FBiH (sjever), ali i vratila poljuljano samopouzdanje unutar momčadi.

Analizirajući rezultate 11. kola, uz činjenicu da su domaćini ostvarili impresivnih sedam od osam pobjeda, može se zaključiti da je domaći travnjak velika prednost i da su samim tim postignuti rezultati očekujući. 
Strijelci iako nisu bili raspoloženi kao prošlo kolo (4,6), sa 3,5 postignuta gola po utakmici, bili su na dosadašnjoj razini prvenstva.

Jedinu gostujuću pobjedu ostvarila je vodeće momčad prvenstva NK "Svatovac" iz Poljica, u Prokosovićima.

U borbi za vrh ljestvice na domaćem travnjaku naši susjedi iz Donje Mahale zasluženo su svladali goste iz Orahovice. 
Značajne pojede u donjem domu, ostvarile su momčadi iz Seone i Dizdaruše.

Rezultati XI kola, 2. NL FBiH skupina sjever

Ljestvica u 2. NL FBiH (sjever) nije doživjela neke velike promjene u odnosu na prošlo kolo.
Na vrhu ljestvice NK „Svatovac“ (26) sada bježi svom prvom pratitelju NK „Orahovica 74“ (22) četiri boda. Momčadi iz Dizdaruše (9) i Domaljevca (8) su zamijenili pozicije na pretposljednjem mjestu, dok posljednje mjesto na ljestvici i dalje suvereno drži momčad iz Prokosovića (1).
Naš Napredak sa 19. osvojenih bodova nalazi se na vrlo dobrom 5. mjestu.

Ljestvica nakon 11 odigranih kola



Sljedeće kolo Napredak ima vrlo nezgodno gostovanje, kod drugoplasirane momčadi prvenstva, NK "Orahovica 74".

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE