subota, 16. travnja 2022.

USKRSNA ČESTITKA


NEKOLIKO MISLI UZ USKRSNU ČESTITKU

Isaac Newton nije bio samo jedan od najpoznatijih fizičara svih vremena, nego i duboki vjernik. Jednom zgodom su ga upitali kako je moguće prihvatiti govor o uskrsnuću mrtvih. Fizičar je dao prosuti željeznu prašinu po stolu. Zatim je uzeo magnet i stavio ga iznad prašine. Došlo je do komešanja među sitnim česticama prašine. Ubrzo su se skupile u jednu cjelinu na magnetu. Vidite, rekao je Newton, ako je Bog podario takvu moć jednom običnom magnetu, zašto to ne bi mogao dati i ljudskoj duši kad se bude željela vratiti u svoje preobraženo tijelo? Pri tome je važno znati da niti materija (ljudsko tijelo) ne nestaje, nego se samo pretvara u drugi vid energije.
Svakako je zanimljiva i tvrdnja kvantnih fizičara koji kažu da materija postoji samo kad je promatramo u krupnim tijelima. Najsitnije čestice, od kojih se sastoji sve, pa i krupna tijela kao što je naše ljudsko, ponašaju se poput duhova. Mogu biti na više mjesta istovremeno i međusobno komunicirati na udaljenosti od milijune kilometara. Ne podliježu poznatim prirodnim zakonima. Gotovo svi kvantni fizičari, počevši od slavnoga Heisenberga, su redovito i vjernici. Istina ne uvijek u potpuno tradicionalnom smislu religija. Uostalom to se ne može od znanstvenika niti očekivati.

NEKA VAM SVIMA BUDE SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!!
 
dr. fra Luka Marković

srijeda, 13. travnja 2022.

GRB SELA MATIĆI

PRIJEDLOG BROJ OSAM


Danas treći prijedlog od Ivana Mikić.


Ispod šahovnice kao simbola hrvatskog naroda, nalazi se slovo "M" s pletenim križem kojim je objedinjena simbolika spomenika palim braniteljima sela kao i zanata po kojem je stanovništvo Matića široko poznato, pletarstva (korparstva).
Također, unutar slova se može vidjeti i glava jastreba, ptice posebno vezane za naše selo. 
Bijele linije predstavljaju rijeku Briježnicu (Brižnicu), nekadašnju "hraniteljicu" sela.

nedjelja, 10. travnja 2022.

GRB SELA MATIĆI

PRIJEDLOG BROJ SEDAM

Danas idemo sa prvim prijedlogom grba sela Matići od Ivana Mikić. Prvi od tri dostavljena prijedloga, koje ćemo prezentirati u narednim danima.

Ivan je volju, želju, kreativnost i umijeće pretočio u "sliku" i tako dao svoju potporu ideji za izbor grba sela Matići.
  • Grb sadrži šahovnicu kao simbol hrvatskog naroda kojem pripadaju i stanovnici sela Matići. 
  • Na šahovnici je smještena crkva sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika sela. 
  • Iznad crkve leti jastreb te u kandžama nosi šahirani štit kao simbol branitelja koji su u domovinskom ratu hrabro branili i obranili selo od agresora. Također, jastreb simbolizira i popularnu navijačku skupinu matićkog ponosa NK Napretka. 
  • Na banneru (transparentu) je ispisana godina iz koje datira prvi pisani trag spominjanja sela Matići. 
  • Klasovi pšenice unutar grba kao i pletivo izvan grba predstavljaju tradicionalne djelatnosti kojim se stanovništvo bavi od pamtivijeka, poljoprivredu i korparstvo.

HVALA IVANE



REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE