subota, 26. rujna 2020.

EL CLASICO

 E L   C L A S I c O

 


 

D O S A D A Š N J A   S T A T I S T I K A

 

Od 1956. g. do sada ova dva kluba sudjelovala su u 42 službena nogometna prvenstva.

 

Napredak ima skor sa Slogom slijedeći:

28 (pobjeda) : 8 (neriješenih): 23 (poraza) 

(nemamo rezultate 11 nogometnih utakmica iz 50 tih godina)

113 : 107 gol razlika

 

U 7 prvenstava je Napredak igrao ligu iznad Sloge

U 12 prvenstava Sloga je igrala ligu iznad Napretka

Do Domovinskog rata Napredak je bio u prednosti 6:5

 

ZANIMLJIVOST:

U vremenu od nogometne sezone 1977-78. 

proljeće 18. kolo i pobijede Sloge od 2:1 nad Napretkom,

sve do 14. kola i nogometne sezone 1996-97.  

Sloga-Napredak 2 : 1.

Nogometaši iz Tolise nisu zabilježili pobjedu nad Napretkom.  

 

petak, 25. rujna 2020.

DONATOR - MIROSLAV PARADŽIKOVIĆ - MIDA

NOVA DONACIJA SPORTSKE OPREME NK „NAPREDAK“ MATIĆI 


Istinska ljubav je u davanju sebe drugima, a ne u očekivanju istog od drugih. N.N. 

Ovaj čovjek nije niti „firmaš“, niti je ostavio neki dubok igrački trag u Napretku, ali je domoljub i veliki simpatizer NK „Napredak“ Matići. Živi i radi u Zürich (Switzerland), ali kada god ga put nanese u rodni kraj, redovna je posjetitelj svi događaja koji imaju veze sa NK „Napredak“. 

Miroslav Paradžiković



Službeno nije zabilježio nastup u seniorskoj selekciji našega kluba, ali je u svojim dječačkim danima nastupao za omladinske selekcije. 

U znak ljubavi prema klubu, Miroslav Paradžiković je donirao nogometne lopte.




Vrlo važno za napomenuti, da ovo nije prva humana gesta od ovoga istinskog ljubitelja našega nogometnog kluba, čovjeka velikog srca. 
Dakle, na temelju informacija koje smo dobili ovo je 3 ili 4 ovakva ili slična njegova osobna donacija, nadamo se da nije niti posljednja. 

Da, ovo je uistinu primjer istinske ljubavi. On voli Napreda, kada je doba i kada je loš, kada vodi i kada gubi.

Poštuj, ako želiš biti poštovan. (narodna)

  U naše osobno, ali i ime kluba se zahvaljujemo ovom dobrom i velikodušnom čovjeku, Miroslavu Paradžiković.

 Veliko hvala uz sportski pozdrav! 

srijeda, 23. rujna 2020.

MATIĆKI NOGOMETAŠI POSTALI BIZNISMENI

 

Tomislav i Zvonimir Marković

Prije mjesec ili nešto više dana, na stadionu „Goal“ u Orašju, otvorena je nova picerija „ La Casa De Pizza“. Ništa novo, obzirom na nekada atraktivnu lokaciju na kojoj danas mnogi poslovni prostori zjape prazni, takva je ponuda bila nasušno potrebna. Čini se logičan potez nekog lokalnog biznismena koji je osjetio trenutak. Međutim, nije to baš tako. Posao su pokrenula dva vrijedna mladića iz Matića, Tomislav i Zvonimir Marković. Hvale vrijedan potez ovih matićkih nogometaša koji su bili standardni prvotimci „Napretka“. Momci u naponu nogometne snage od kojih se mnogo očekivalo u narednom periodu i uz koje su bile vezane ambicije kluba, posvetili su se biznisu na uštrb nogometa. Nadamo se da to neće ostati tako i da će pronaći vremena za pikanje lopte po našim nogometnim terenima. Bilo kako bilo, mi im želimo uspjeha u ovoj poslovnoj odluci.

Mladi momci svoj biznis reklamiraju na fb i instagramu, a u ponudi imaju sedam vrsta pica. Radno vrijeme picerije je petkom i subotom od 19 do 23 sata. 







utorak, 22. rujna 2020.

MATIĆKE KAPELICE: NOVA KAPELICA SV. IVANA KRSTITELJA


Ovih je dana u Matićima izgrađena nova kapelica posvećena  sv. Ivanu Krstitelju. Kapelicu je podigao Iljo Bojanović, u znak zahvale Bogu i sv. Ivi za događaj iz 1983. godine. Naime, te je godine Iljo teško stradao u prometnoj nesreći i život mu je visio o koncu. Po njegovim riječima, ostao je živ isključivo Božjom voljom, jer  mu ljekari nisu davali niti jedan posto šansi da preživi. Kapelica je dovršena prije tjedan dana, a već je posvećena prije dva dana. Posvećenje je obavio 20. 9. 2020. godine fra Luka Marković. Slike sve govore.









 

ponedjeljak, 21. rujna 2020.

19. SRPANJ USAMLJEN NA VRHU



4. kolo 1. ŽNL Posavine


DOMAĆI vs GOSTI 5 : 1 

GOL RAZLIKA 24 : 6 

PROSJEK GOLOVA 4,29 

Nakon četvrtog kola Prve Županijske nogometne lige Posavine, domaći pet pobjeda uz 24 postignuta pogotka, sa druge strane „obraz“ gostiju sačuvala Sloga iz Tolise, pobjedom u Kostrču. 

„19. srpanj“ ostao sam u vrhu i to sa maksimalnim učinkom. Na dnu, Mladost iz Svilaja i dalje bez bodova. 

Iznenađenje kola odigralo se na „brdu“ u Kostrču, gdje je momčad Sloge iz Tolise uspjela minimalnim rezultatom savladati domaći Kostrč. Momčad I. Vincetića se evidentno diže iz kola u kolo, dok je kod momčadi I. Pejića vidljiva rezultatska kriza. Prvenstvo je tek krenulo, tako da ne sumnjamo da će momčad iz Kostrč vremenom doći na svoje, a momčad iz Tolise, završiti negdje u vrhu ljestvice. 

Pod iznenađenje kola, mogla bi se uvrstiti i izuzetno vrijedna pobjeda, novajlije u ligi Mladog zadrugara, nad glavnim favoritom ovog prvenstva, Mladosti iz Domaljevca. Ovom pobjedom domaćin je samo potvdio našu raniju priču, da neće „plesati“ u Prvoj ligi samo jedno ljeto, ali i nagovjestio da će u Donjem Rahiću rijetko koja momčad doći do boda. 

Mladost nije ona prva, za sada! 

U drugom općinskom derbiju momčad Hajduka iz Orašje na domaćem travnjaku nije dozvolila nikakvo iznenađenje. Momčad Admira Isića je ponovon odigrala kvalitetnu utakmicu i tako nanijela prvi poraz Boku u prvenstvu. Ovom pobjedom, ali i igrom Hajduk se nameće za jednu od dvije-tri momčadi koje ozbiljno računaju da se na kraju prvenstva nađu na vrhu ljestvice. 

Prvu pobjedu na domaćem travnjaku ostvarila je momčad Dragovoljca, što je ujedno bila i najuvjerljivija pobjeda u ovom četvrtom kolu. Nakon povuci-potegni u prva tri kola, momčad Novog Sela dolazi na svoje, što je na svojoj „koži“ prva osjetila momčad iz Vitanovića. 

U Sibovcu su se susrele dvije Mladosti, domaća i ona iz Donjeg Svilaja. Kako se i očekivalo nova tri boda otišla su na „konto“ domaće momčadi, dok Mladosti iz Donjeg Svilaja ne preostaje ništa drugo do „nada“ da će do prvih bodova doći već u narednoj utakmici. 


Novom uvjerljivom pobjedom na domaćem travnjaku 19. srpanja, kontra Sloge iz Pruda, te porazom Boka, momčad iz Oštre Luke „izabila“ je sama na čelo ljestvice, sa učinkom 15 od 15. Momčad I. Pejića izuzetno moćno izgleda na travnjaku, a protiv njegove ofanzivna filozofija protivničke momčadi za sada nemaju riješenje. 

Za kraj, uvjerljiva pobjeda Napretka, kući nad Frankopanom iz Šiponice. 

MVP KOLA 

Emir Kurtalić nogometaš SD „SLOGA“ Tolisa 

Dovoljno je bilo i 20-tak minuta na terenu, da pokaže nešto od svog talenata i bude presudni „faktor“ u pobjedi na „brdu“. 


REZULTATI 4. KOLA


NK „KOSTRČ“ Kostrč – SD „SLOGA“ Tolisa (0:0) 0 : 1 





NK „ML. ZADRUGAR“ D. Rahić – NK „MLADOST“ Domaljevac (1 : 1) 2 : 1

 

NK „HAJDUK“ Orašje – NK „BOK“ Bok 2 : 0 



NK „DRAGOVOLJAC“ N. Selo – NK „VITANOVIĆI 78“ Vitanovići (4:0) 6 : 0 




FK „MLADOST“ Sibovac – HNK „MLADOST“ Donji Svilaj 4 : 2


NK „19. SRPANJ“ Oštra Luka – NK „SLOGA“ Prud 4 : 1 




NK „NAPREDAK“ Matići – NK „FRANKOPAN“ Špionica (3:1) 5 : 1 

Sastav NK Napredak


Nakon što se „zapad probudio“, probudili su se i naši napadači. 

Četrdeseti i četrdeset prvi pogodak u dresu Napretka, odnosno jučer dva pogotka i dvije asistencije Matea Martinović. Jedan pogodak i dvije asistencija Senahida Mujić. Prvjenac u dresu Napretka, Gorana Orkića, te gol veterana Marijana Martinović, obilježili su jučerašnju igru NK Napredak, u okviru četvrtog kola 1. NL ŽP. 

Gosti iz Špionice došli do 1 : 1, i tu stali. 

Ako se uzme činjenica da je Mateu M. temeljni posao da na utakmici zabija golove, mi smo vodeći se tom logikom za MVP naše utakmice izabrali „otimača“ lopti. 

On je uz odlično odigranu utakmicu jučer, zabio i svoj prvi gol za NK „Napredak“ Matići, na službenoj utakmici. 

MVP Goran Orkić 

Nadamo se uspješnom nastavku serije već u slijedećem kolu

LJESTVICA NAKON 4. KOLA


nedjelja, 20. rujna 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: OD VATROMETA EMOCIJA LJUBAVI DO SUZA PRELJUBA

 



Od vatrometa emocija ljubavi do suza preljuba

Povijest je svojim nastojanjima, kako ljudskim tako i materijalnim, pokušavala odgovoriti na pitanja koja su tištala ljudske umove i izvrtala prirodu i zakone na načine u kojima su oni postajali sasvim drugačiji i nepoznatiji. Vrijeme i prostor su vidjeli bezbroj umova i mislilaca koji su pokušavali dati odgovore na granična pitanja koja se ne mogu dokazati, ali ipak čovjek zna da ona postoje, najčešće u oblicima problema, ali i u pukoj ljudskoj znatiželji. Čovječanstvo je sakupilo jako puno mogućih rješenja i odgovora na području upita o ljubavi, ljudskoj požudi i nagonima koji nas tjeraju prema drugim osobama, bili oni seksualni ili socijalni.

Mogli bismo reći da se u davnoj prošlosti ljubav i zaljubljivanje svodilo na jedan jedini cilj, a  koji je osiguravao opstanak vrste i nastavak borbe za dominaciju u tadašnjem svijetu. Danas to uočavamo kod životinja koje nam nalikuju i s kojima dijelimo slične genetske strukture. Tako se, na primjer, u skupini čimpanza, čovjekolikih primata, ženke pare uglavnom s dominantnim mužjakom, kako bi najjači opstali i kako bi vrsta postajala jača i otpornija na sve vanjske, ali i unutarnje, utjecaje. Kako je povijest nastavila svojim tokom, a čovjek se razvijao na svim područjima svog postojanja, tako su se i emocije probijale kroz tunele nagona i animalnih podsvijesti. Pred čovjeka su bili postavljani izbori i prilike, koje je on mogao prihvatiti ili odbiti.

Danas, u svijetu slobode i prilika, pojedinac ima mogućnost izabrati osobu s kojom bi želio živjeti, ostaviti trag na svojoj tabularazi i dati svoje potomke budućnosti. Čovjek je društveno biće, još od početka vremena, koje danas na svijetu ne može opstati sam, potrebna mu je pomoć.

Zašto se čovjek zapravo upušta u ljubavne veze, brakove i život u paru? Neki od očitih razloga, a daju odgovor na to pitanje, jesu seksualni kontakt i produženje vrste. Nažalost, u današnje vrijeme ovi razlozi su narušili blago datost i svetost ljubavi kao odnosa između ljudi, unijeli su nesigurnost u čovječanstvo i nije rijetkost da se ljudi plaše predavanja povjerenja drugoj osobi zbog ljubavi u strahu od iskorištavanja, ali i dalje su to jedni od temeljnih razloga za upuštanje u ljubav. Nadalje, pojedincu je potrebna pomoć u životu kako bi na kvalitetan način uspio ostvariti svoje ciljeve i nastojanja. Mi smo jako složena stvorenja, fizičke građe, a još složenija i tajnovitija po svojoj strukturi uma i svijesti. Budući da smo tako složeni, da se ni sami ne možemo organizirati, odgojeni smo tako da se prema vanjskom svijetu odnosimo prema pravilima ponašanja i da budemo prihvatljivi ostalim ljudima. Svaki puta, kada siđemo sa tračnica prihvatljivog ponašanja i življenja, drugi nas ljudi upozore na to, a onda se sami moramo preispitat što smo to učinili. Ljudi koji su sami i koji izbjegavaju druge osobe, zbog nekih razloga, nemaju nikoga tko će ih upozoriti kada siđu s tračnica i zato takvi ljudi naglo krenu stranputicama, često nepopravljivo i nepovratno. Život je jako težak, neprestano se susrećemo sa patnjom, problemima i bitkama za preživljavanje, koje nas jako lako mogu uništiti i pokvariti nam sve ciljeve i dostignuća. Kroz oluje života lakše je putovati u društvu, nego sam. Život će biti jednostavniji, ali i sretniji, kada uz sebe imamo osobu od povjerenja, osobu koju volimo i koja će podnijeti najveće žrtve kako bi nam olakšala patnju življenja. Pomažemo jedni drugima u svim trenutcima svog života, kao što se obećava u zavjetima braka: „... u dobru i zli, zdravlju i bolesti...“. Zbog svega toga brak, zajednica dvoje ljudi, je postao, i zaštićen je, sakramentom svjetovnog i duhovnog života.

Kao što djeca kroz igru uče i pripremaju se za budućnost i život koji ih čeka, tako se i mlade osobe pripremaju na ljubav, osnivanje obitelji i tolerantne odnose između sebe i voljene osobe. Romansa je igra mladih ljudi u kojima mladi uče što je to ljubav, privrženost i povjerenje prema drugoj osobi. Najčešće se romanse ne pretvaraju ili ne prelaze u dugoročne ljubavi, zato što su često one postavljene u razdoblje adolescencije i neozbiljnosti. Romansa je veza maksimalnih osjećaja privrženosti i predanosti, ali nažalost uglavnom kratkotrajna.

Zaljubljivanje i izbor partnera je vrsta diskriminacije. Svi biramo i vrednujemo ljude kao potencijalne ljubavne partnere. U obzir uzimamo dob osoba, fizičku spremnost i ljepotu, socijalni status, ekonomsku stabilnost, inteligenciju zasigurno, tako da odbacujemo druge osobe, koje su također sposobne za ulogu životnog partnera, a biramo one koje nam više odgovaraju. Naročito je to zastupljeno kod osoba ženskog spola, koje se, za razliku od muškaraca, ne natječu za osvajanje prilike prihvaćenosti i društvene hijerarhije. Ljubavna diskriminacija je prihvaćena u društvu zbog jednostavnog razloga, a to je zato što si to čini i pružamo priliku reći drugima što nam se ne sviđa na njemu, a zauzvrat druga osoba to isto čini. Puno ljudi vjeruje, a i predaje se, ljubavi na prvi pogled. Jako je neozbiljno i nerealno vjerovati da se možemo zaljubiti u osobu koju smo vidjeli nekoliko sekundi i kako bismo mogli živjeti s tom osobom ostatak naših života. Ubrzo primijetimo da ta osoba nije sasvim onakva kakvom smo je zamišljali i često se razočaramo, ne samo u tu osobu nego i sami u sebe. Ali, važno je to što ne vidimo ljubav u toj osobi i što je ona uistinu, nego se zaljubimo u ideal, fantaziju i potencijal što bi sve ta osoba mogla biti. To je i ostvarivo uz puno razgovora, prihvaćanja i razumnosti.

„Ljubav je nešto kao odluka da se ponašamo kao da je ljudsko postojanje dobro...“[1]. U svijetu u kojem vlada patnja i zlo, koji su ništa drugo nego produkti ljudske sposobnosti da naudi, uvrijedi i osramoti ljudsko postojanje, najvrijednije osobnosti, koju čovjek može posjedovati, su povjerenje, iskrenost i hrabrost, zapravo one koje se suprotstavljaju surovosti svijeta kakvog poznajemo. Ljudi su krhka stvorenja sazidana od mnoštva ograničenja. Ograničenja su preduvjeti za postojanje bića, ako što su pravila preduvjet za igru. Ne možemo igrati igru, ako nam je dozvoljeno da vučemo poteze kakve hoćemo, kad god nam se prohtije. Moramo suziti mogućnosti odabira i odlučiti što se smije raditi, a što ne, kako bi se uopće moglo nešto učiniti. Tako da je postojanje paradoksalni produkt svih ograničenja da se maksimiziraju mogućnosti. Nažalost, iz toga proizlaze patnja i zlo svijeta, zato moramo biti spremni prihvatiti sve negativno povezano s postojanjem. Voljeti nekoga znači prihvatiti njegove nedostatke, patnju, mane i probleme te dati sve od sebe kako bi zajedno, na trnovitom putu, uspjeli prebroditi i riješiti svaku enigmu, koju život postavi pred njega. Nekoga volimo upravo zbog njegovih mana ili razlika, prihvaćamo ga kao potpunu i dobru osobu, koja jednostavno ima teži životni put od ostalih. Ljubav se zasniva na istini i povjerenju, na vrlinama s vrha hijerarhije vrijednosti. Istina služi jednom gospodaru, a to je ljubav, vezi između dvoje ljudi. Istina je ono što povezuje ljude, a tako i ljubav povezuje najneobičnije kombinacije osobina, vrlina i mana. Ljubav možemo gledati iz više kutova. Stari Grci su podijelili ljubav na njena tri ogranka: eros, philia i agape. Eros je požudna ljubav prema nečemu. Najčešće se javlja između dvije osobe, a prati je seksualna žudnja. Philia je prijateljska ljubav, koja je također ljubav između dvije osobe, ali bez seksualne požude. Čovjeka se voli zbog njega samoga, zato se prijatelj prijatelju raduje zbog toga što jesu takvi. Agape je božanska ljubav. Najčešće se odnosi na Božju ljubav prema čovjeku, ali i čovjekovu ljubav prema Bogu.

Čovjek je u ljubavi gradio svoj život s osobom kojoj vjeruje i osjeća se sigurno u njenoj prisutnosti jer misli da ju poznaje. Nastaje katastrofa kada na vidjelo izađu sve zmije, koje su počivale u toj osobi, jer svatko od nas u sebi nosi korov zla i zmije koje čekaju priliku da stvore pomutnju i svijet učine lošijim mjestom nego što zapravo jest. Smatrajući da možemo vjerovati toj osobi, koju volimo i s kojom smo proveli divnu prošlost, s kojom živimo trenutno u istom domu i s kojom smo planirali našu bližu i daljnju budućnost, nismo bili spremni na izdaju i raspad svega što smo zajedno sagradili. Kada se dogodi takva izdaja, prošlost, koja nam se činila nepromjenjivom i zacrtanom, odjednom postaje velika laž, a svaki događaj, proveden s voljenom osobom koja nas je izdala, čini se drugačijim od onoga kako smo ga mi zamišljali i prisjećali. Odjednom se više ne nalazimo u toplom domu, nego u običnoj kući sa strancem za kojeg smo mislili da ga poznajemo, a shvaćamo da ga uopće nismo poznavali. Sigurna budućnost i svi planirani ciljevi u životu postaju nezamislivi, kao da se nalazimo na pučini na krhkom slapu i ne znamo u kojem bi smjeru usmjerili svoje jedro. Strah nas je sutrašnjice, jer ne znamo što nas čeka. Gubimo povjerenje u samog sebe, jer smo mislili da smo dobro procijenili drugu osobu, a sada shvaćamo da nismo ni za to bili sposobni. Nakon izdaje nećemo imati više hrabrosti prepustiti svoje, već jednom izmasakrirano tijelo i izmučen um, na milost i nemilost tuđincu.

 



[1]rekao Jordan B. Peterson


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE