subota, 1. srpnja 2023.

PETROVO 2023.


Odigravanje revijalnih utakmica veterana NK "Napredak" iz Matića na blagdan svetih Petra i Pavla seže u daleku 1979. godinu, a nastavljeno je i osamdesetih godina proteklog stoljeća. Bile su to nezaboravne utakmice "Debelih" i "Mršavih". 
Tako je bilo sve do početka obrambenog Domovinskog rata u kom su od početka sudjelovali svi nogometaši dva matićka nogometna kluba, Napretka i Matići 88. Oni su podnijeli najveću žrtvu u obrani prava na život i opstojnost na stoljetnim ognjištima. 
U spomen na njihovu žrtvu, odmah po završetku ratnih događanja, nogometaši i nogometni veterani iz Matića započeli su odigravanjem spomen - utakmice na "Petrovo". Nakon dvije - tri godine počeli su dolaziti i bivši nogometaši Napretka iz drugih mjesta, pa i iz Republike Hrvatske. S vremenom, postalo je to respektabilno memorijalno okupljanje nogometnih veterana iz ove sredine gdje su se evocirale uspomene na neke već zaboravljene događaje iz bogate nogometne prošlosti. Tako je bilo i ove 28. obljetnice. Započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Žrtava Domovinskog i Drugog svjetskog rata" na trgu dr. Krunoslva Draganovića u centru sela. Nastavljeno je na travnjaku nogometnog stadiona Crna Mlaka revijalnom utakmicom "Veterana" i "Jastrebova". Bilo je izuzetno lijepo, nadahnuto i zabavno. Epilog je bio u dvorani Doma do kasnih sati. 
Zahvaljujemo se pokroviteljima MZ Matići, NK "Napredak" Matići i Ministarstvu branitelja ŽP. Posebna zahvala ide bivšim nogometašima Napretka koji redovito dolaze na ovaj događaj, a nisu iz Matiča: Đuri Džijan Brici (još malo i stekao bi pravo na mirovinu koliko je puta sudjelovao), uvijek veselom i zabavnom Martinu Plavšiću Tini iz Bošnjaka, legendarnim nogometašima Draganu Brkiću Dudi, Zvonku Matijevlću Rokiju, Duri Pejiću, Robertu Župariću, Franji Kajfežu... Vidimo se i dogodine.


















Joso Orkić


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE