subota, 29. prosinca 2018.

JASTREB: VENI, VIDI ,VICI

Veličanstvena ptica

„Dođoh, vidjeh, pobijedih“, prošaputala je veličanstvena ptica dok je napuštala prepunu orašku sportsku dvoranu. Veličanstvena ptica ostvarila je to na tako impozantan način kakav se rijetko viđa. Sve svoje protivnike doslovno su pregazili i ako je bila trunka opreza dok se ne osvoji naslov, sada se emocije mogu osloboditi i može se uživati u radosti koju su nam priredili naši nogometaši. Šestorka koja je odigrala finalnu utakmicu definitivno je spremna i za puno veće domete. O kolikoj dominaciji je riječ govori i podatak da su sve pojedinačne nagrade organizatora otišle u ruke Jastrebova.
Perica Paradžiković, mladi vratar NK Napredak Matići, odlično se snašao u ovoj zvjezdanoj ekipi te je proglašen za vratara turnira. Čestitamo.
Mihael Kuprešak, nogometaš NK Osijek, ponajveća nogometna mlada nada s ovih prostora, proglašen je najboljim strijelcem turnira.
Nogometni Cezar, Antonio Vidović – Amidža, priča je za sebe. Čovjek prosto ne može da vjeruje da u jednoj ljudskoj osobi može biti pohranjena tolika količina nogometnog znanja. Još je nevjerojatniji način na koji je on to svoje znanje sinoć prezentirao i šokirao protivnike, a okupljene u dvorani dovodio u delirij. Antonio Vidović proglašen je za najboljeg igrača turnira.
Šteta je što organizator nije predvidio još pojedinačnih nagrada jer su ih zaslužili Zvonimir Mikić, Igor Rašić, Josip Lotar i Mato Neretljak. Ne smije se zanemariti niti doprinos koji su dali Tomislav Mikić, Danijel Neretljak, Ivica Tomas, Joso Matrinović i Mato Mišković – Džele.
U utakmici za treće mjesto naša ekipa Mad Šped izašla je na teren sa samo šest igrača jer su se ostali povrijedili tijekom natjecanja. Protiv favorizirane Tramošnice činilo se da nemaju baš velikih izgleda. Mlada momčad u kojoj je najstariji igrač 23 godine, demonstrirala je nogomet kakav oni mogu pružiti jer to je skupina mladih nogometnih znalaca. U regularnom dijelu, pogotovo u drugom dijelu utakmice, nadigrali su svoje protivnike i utakmicu odveli u raspucavanje. U raspucavanju briljirao je Mateo Martinović, ali na žalost, ostali nisu imali sreće i dobivena pozicija otišla je u vjetar. Ipak, čestitke ekipi jer su dostojanstveno i hrabro predstavili Matićku mladost na ovoj reviji nogometa.
Finale veteranskog turnira igrali su veterani Matića i Mobyshopa iz Orašja. Pobijedila je ekipa iz Orašja rezultatom 3:1.
Na kraju, čestitka i organizatoru, MNK Posavina Orašje, na uspješno organiziranom turniru i nadamo se viđenju dogodine na istom mjestu.

                                                          Pobjednici

petak, 28. prosinca 2018.

JASTREBOVI U BRIŠUĆEM LETU

                                                            Matićki nogometni ponos

četvrtak, 27. prosinca 2018.

JURIŠ LAKE KONJICE


Osvrt na četvrtfinalnu večer malonogometnog turnira koji organizira MNK Posavina Orašje donosi već viđeno i očekivano, ali ne na ovako impresivan način. Bila je to po tko zna koji put potvrda dominacije matićkog nogometa, pogotovo u ovome trenutku, daleko smo ispred ostalih. Matićka malonogometna laka konjica u dva je juriša pregazila svoje sportske protivnike. Ovim nipošto ne želimo podcijeniti sportske rivale koji su im se našli na putu do polufinala ali snagu i moć naših ekipa svakako treba istaknuti.
I dok se za Jastrebove očekivao lakši prolaz, iznenadila je, ovaj put pozitivno ekipa Mad Šped. Jastrebovi su rutinski odradili svoj dio posla. Svoju genijalnost i potencijal koji ima u nogama, na najbolji način, demonstrirao je Antonio Vidović s tri prelijepa pogotka i tako reći sam riješio ishod utakmice. Ostali na razini koja se očekivala.
Mad Šped, ekipa koja je sklonija oscilacijama u igri i mentalnoj nestabilnosti koju dodatno potkopavaju povici iz publike onih koji bi ih trebali bodriti. Ipak, sinoć su ostali hladne glave do samoga kraja i pregazili ekipu „Žute kobre“ iz Oštre Luke. Oštrolučka ekipa bila je bolja samo u navijačkom dijelu. Pratilo ih je preko dvije stotine fanatičnih navijača koji su svoju ekipu sportski bodrili i kod rezultata 0:3. Ostalo sve je otišlo u prilog naše ekipe. Kobre su djelovale bezidejno, neprecizni u završnicama a kad su nešto dobro napravili, bio je tu naš vratar da to neutralizira. Teško bi bilo nekoga posebno istaći u ekipi Mad Špeda ali mene su se najviše dojmili, barem sinoć, Ilija Orkić i Marko Dukić.
Ždrijeb je htio da se naše dvije ekipe nađu na suprotnim stranama u polufinalu turnira. Večeras će se vidjeti tko vlada najnogometnijim selom u Posavini. Bitka za Matiće, bojim se, ostaviti će traga na obje ekipe. Moglo bi doći do prevelikog  iscrpljivanja igrača, kako fizički tako i emotivno pa bi utakmica finala došla u drugi plan. Bilo kako bilo, predstoji nam bitka za Matiće u sudaru lake konjice. Sretni i jednima i drugima.

nedjelja, 23. prosinca 2018.

JASTREBOVI NA PUTU DO NASLOVA


Sažetak druge večeri osmine finala malonogometnog dvoranskog  Božićnog turnira Orašje 2018., čije je ovo drugo izdanje a igra se u gradskoj sportskoj dvorani u Orašju, sveo bi se na očekivanu i dokazanu dominaciju matićkog malonogometnog umijeća. Selo prezentiraju dvije ekipe, Jastrebovi i Mad šped.
Matićki Jastrebovi ekipa su sastavljena od iskusnih i provjerenih nogometaša koje predvodi Mato Neretljak, nogometna legenda ovih prostora, nogometni čarobnjak Antonio Vidović te nadolazeće mlade zvijezde, Tomislav Mikić, Zvonimir Mikić i Mihael Kuprešak. Reklo bi se spoj mladosti i iskustva ali najbitniji faktor jest njihovo samopouzdanje i vjera u svoju snagu i moć. Sinoć smo svjedočili demonstraciji sile i superiornosti Jatrebova naspram simpatične ekipe iz Županje koju je predvodio iskusni Robert Župarić, inače bivši nogometaš NK Napredak Matići. Ekipa iz susjedstva nije imala nikakve realne šanse protiv Jastrebova ali u prilog im nije išlo niti to što su imali problema na granici (čekali su pet sati na granici a zatim da bi odigrali utakmicu, došli su pješice do dvorane, što je za svaku pohvalu). Jastrebovi su, uz „Tramošnicu“, najveći favoriti za osvajanje naslova. Ekipa Tramošnice su profesionalni igrači malog nogometa i s pravom računaju na osvajanje turnira. Jedini koji im to mogu pomrsiti su igrači Jastrebova. Uopće ne sumnjam da će Mato Neretljak znati pripremiti ekipu za tu utakmicu. Možda je malo pretenciozno i podcjenjivački prema ostalima koji su se našli u ždrijebu četvrt finala, ali to je realnost. Poznavajući Neretljaka znam da neće biti zadovoljan ničim drugim izuzev naslova. Za to je ove godine bolje posložio momčad i sve osim naslova bit će neuspjeh. Sretno Jatrebovi.

BOŽIĆNA PORUKA FRA IVE MARTINOVIĆA, MATIĆANIMA



Božić  nas uvijek poziva na radost i zahvalnost

            Normalno je da je svaka osoba povezana sa svojom obitelji i s mjestom u kojemu je odrasla i doživjela najljepša iskustva svoga ljudskog i vjerskog života. Vjerujem da je tako i kod svakog Matićanina i Matićanke. Kad razmišljamo o našem selu, otkrivamo bogate, najljepše i neizbrisive uspomene koje su duboko utkane u naša bića, živote, rad, običaje, kulturu i one neizrecive osjećaje koje svatko od nas u sebi nosi i živi. Razmišljati i pisati o Božiću, a imati pred očima naše selo Matiće, znači obnavljati one najljepše i najdublje uspomene i osjećaje svoga života, vraćati se u ljepotu djetinjstva, dopustiti da iz nutrine bića progovori prošlost života, ljepota odrastanja i najljepša iskustva vjere koja smo primili u obiteljskoj i seoskoj sredini, sve ono što su nam pružili naši fratri ‒ ujaci s Raščice, poučavajući nas o Bogu i vjeri te o bogatoj kršćanskoj baštini i običajima. Božić nas uvijek poziva na iskreno promišljanje o onom što je bilo u prošlosti i poziva na konkretni život u sadašnjosti.
Za nas je kršćane proslava Božića nešto posebno, veliko, sveto, nešto potpuno Božje što nam donosi radost u srca, naše živote, naše obitelji i cijeli svijet. Taj čudesni i otajstveni događaj Božjeg djelovanja pokreće ljude, narode i povijest, mijenja naša srca i povijest čovječanstva, donosi nam posebnu radost. Radosni smo jer nam Bog šalje svoga Sina, Spasitelja svijeta, da nam još više otkrije svoju blizinu i ljubav. Stoga je u ovoj božićnoj radosti naš pogled usmjeren na Isusa koji se rađa, na Boga koji nam dolazi ususret i na osobe kojima idemo ususret noseći betlehemsku radost, dobre želje, čestitke i ljubav kojom nas je Bog ispunio, ali i na osobnu vjeru i stvarnost života, misli, osjećaje i djela. On nas poziva da u životu  otkrijemo i prepoznamo prisutnost živoga i istinitoga Boga koji nas uvijek pohađa, obnavlja i čini dostojnima svoga zajedništva i ljubavi. Razlog Božjeg pohođenja nije samo naša krhkost i grešnost, nego neshvatljiva i neizmjerna ljubav Očeva i njegovo milosrđe, darovano nam u Sinu koji dolazi da nas spasi.
Božić je svetkovina koja nam govori i otkriva kako je Bog realan i dolazi u realnost našeg života. On je ne izmišlja i ne stvara neki posebni svijet za sebe i za svoje rođenje u ovom svijetu. Bog svojim rođenjem ulazi u golu realnost ljudskog života i povijesti. I na taj nam način otkriva veličinu svoje božanske i ljudske naravi. Tu je izvor naše radosti koju nam svake godine ponovno donosi i otkriva Božić.  
Ovi nas božićni dani pozivaju da radosno slavimo Isusovo rođenje – Božić, ali da u njemu prepoznamo i radost svoga rođenja, rođenje svojih roditelja, braće i sestara, djedova i bakâ, rodbine, prijatelja i znanaca, jer svi su oni kao i mi, a ne samo mi, rođeni iz ljubavi i za ljubav Božju. Isus se rodio radi svih nas. Budimo svjesni te Božje dobrote i ljubavi. Budimo zahvalni Bogu za tu ljubav i živote naših dragih roditelja, članova obitelji, koji su nam dali život, pobrinuli se da po sakramentu krštenja primimo Božji život i da već tada uđemo i u otajstvo Božića. Oni su nas odgajali i pratili korake naše vjere, dok sami nismo otkrili veličinu, značenje i prisutnost Boga u svom životu. 
Bog se rađa kao Dijete radi nas kako bi nas pratio na životnom putu i vodio putem spasenja. No, danas se u ovom sekulariziranom, posvjetovljenom  društvu  nekim osobama događa da im je Bog opterećenje ili smetnja, ali samo zato jer žele imati lažnu slobodu radi svojeg lošeg ponašanja ili grijeha. Takve se osobe  udaljuju  od Boga. Životno iskustvo potvrđuje da su osobe bez Boga nesretne, često izgubljene, razočarane, zarobljene, žalosne i u duši prazne, iako možda posjeduju izobilje materijalnih dobara ili neki položaj u društvu. To se događa, ako u svojem životu ne želimo prepoznati i prihvatiti Božje svjetlo, ako se više prianja uz tamu zla i grijeha. Takvim se osobama život često čini besmislenim. Smisao i sreća života je otkriti da si voljen, da netko za tebe ima nesebično srce i da ti uvijek želi dobro, da te neizmjerno želi u svojoj blizini, da ne gleda na tvoje grijehe, tvoj materijalni ili društveni status. Isus nam u svakom, pa i u ovome Božiću poručuje: Ti si voljeno dijete Božje, Bog te voli, prihvaća, a da ništa od tvojih dobara i blaga ne očekuje. Jedino što želi jest da se u tvom srcu nađe samo malo prostora za Njega, da se Njegova ljubav rodi u tvom srcu i da budeš dijete Božje koje se raduje Bogu, svome životu, svojoj obitelji, svojim Matićima, mjestu gdje živimo i svim ljudima s kojima se susrećeš i radiš.
Isus, novorođeni Bog, neka bude svjetlo našega života, neka bude naš mir, radost, ozbiljnost, snaga, oproštenje i ljubav. Taj naš mali Bog, Božić je Spasitelj svijeta, radujmo se što nas pohađa i voli.      
            Dragi i poštovani moji Matićani, ma gdje bili, vama i vašim obiteljima, svoj vašoj rodbini, prijateljima i znancima, a posebno bolesnicima, starima, nemoćnima i onima koji su sami, od srca čestitam  Božić i sveto Isusovo Porođenje i želim blagoslovljenu novu 2019. godinu! 
Fra Ivo Martinović


MATIĆKE KAPELICE

     Kapelica na Brani

                                                               

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE