nedjelja, 23. prosinca 2018.

MATIĆKE KAPELICE

     Kapelica na Brani

                                                               




Kapelice su minijaturna svetišta podignuta uz cestu ili na raskrižju u znak zahvalnosti nekom svetcu ili Blaženoj Djevici Mariji, po čijem je zagovoru zavjetovanom ispunjena molitvena želja. Prva priča kreće od najmlađe matićke kapelice, one u Medvači. Kapelica je objekt koji plijeni pažnju svojom modernom formom i okolišem koji u ljetnim mjesecima,  svojom iznimnom ljepotom, ostavlja prolaznike bez daha. Uz dvorište, Jele Radnić, ovo je najodržavaniji i najljepši prirodni ambijent u selu. Zasluga je to, Ruže Marković, i njezinih ukućana koji joj pomažu održavati ovaj zahtjevni komadić sela. Ruža je glavni „krivac“ za ovako lijep i uređen okoliš a pomažu joj, osim ukućana, Danica i Ivo Orkić, te još poneki susjedi ovisno o poslu koji se obavlja.


Svejedno treba krenuti redom. Anka i Anto Mikić, naši suseljani na radu u Njemačkoj, izrazili su želju predsjedniku mjesne zajednice Matići, Ilji Živči, za podizanjem kapelice na području sela Matići.


Motiv donatora izgradnje, za sada, nije nam poznat. Izbor je pao na medvački rukavac Briježnice, zvani Brana, da se na njemu izgradi željeni objekt.
Povjerenje za izgradnju ovog zahtjevnog objekta povjereno je najboljem majstoru za rad u kamenu na području oraške općine, Pavi  Zlatareviću iz Ugljare. Majstor je gradio strpljivo i lijepo da bi na kraju niknuo današnji objekt medvačke kapelice posvećene Gospi od brze pomoći za ozdravljenjem.





Posvećenje kapelice bilo je 27. 12. 2012. godine, obred posvećenja obavio je fra Marko Oršolić - Keja.





Nakon posvećenje kapelice organizirano je lijepo druženje uz kolo i čašicu, u režiji dobrih ljudi






Od tada, prvih godina, narod se okupljao i molitve su se održavale svakodnevno u predvečernjim satima sve dok su temperature bile podnošljive. U zadnje vrijeme molitve se održavaju svakog 8. u mjesecu, moli se Gospina krunica.
Zanimljiva situacija dogodila se u svibnju 2014. godine. Silna voda poteče Briježnicom uzvodno. Izlila se rijeka Bosna i pogurala uzvodno sve riječice i potoke koji teku prema Savi. Poplava koja je opustošila općinu Domaljevac, dijelove Tolise i Donje Mahale, zaprijetila je selu Matići. Voda je rasla od popodnevnih sati sve do 22 sata navečer i zaustavila se u podnožju kapelice. Od tog trenutka narasla je samo tri centimetra i onda krenula opadati. Bilo je to prije manje od pet godine i svi se  sjećamo tog događaja.
                               

                             Medvačka kapelica posvećena je Blaženoj Mariji Djevici ili Gospi
              

                                                                          Ljetni ambijent
                                

             



                                                            Zimski noćni ugođaj

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE