subota, 11. studenoga 2023.

NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 11. studenog, tijekom obrambenog Domovinskog rata, izgubili smo ponosnog i hrabrog domoljuba.

Ivo Mišković-Ija 

12. kolovoza 1959. - 11. studenog 1992.


Ivo je ostao i ostati će u sjećanjima svih simpatizera Napredak Matići, ali i šire regije, kao kapetan jedne od najbolje nogometnih generacija sela Matići te kao jednog od najvećih igrača nogometnog kluba "Napredak" Matići.


Neka današnji dan bude prigoda da se prisjetimo kapetana Ive Miškovića i svih naših hrabrih branitelja koji su žrtvovali svoje živote za domovinu. 

Počivajte u miru, branitelju i kapetanu Ivo!!!

četvrtak, 9. studenoga 2023.

Vrbovi prutovi - štapovi

Krajem pedesetih godina proteklog stoljeća u Matićima je započela era košaraštva, po matićki rečeno, korparstva. Za sve je kriv Matićanim Pavo Dabić, koji je zbog nekakve političke namještaljke služio kaznu u čuvenom lepoglavskim zatvoru. Tamo je izučio plesti košare od vrbova pruća. Usput je prikupio i sva druga potrebita znanja za bavljenje ovim zanimanjem kao primarnim u egzistencijalnom namirivanju obiteljskih potreba. Po dolasku kući je iskoristio svoje stečeno znanje i ostatkom političkih veza (istih onih koje su ga spakirale u Lepoglavu), uz pomoć sumještanina Ilije Matuzovića, pokrenuo je 1958. godine korparu u Orašju. Sam Pavo Dabić je u nekoliko navrata u Matićima organizirao i održavao tečajeve pletenja košara. U prvo vrijeme ovim zanimanjem se bavio neznatan broj mještana, i to onih s manje obradivih zemljišnih površina. Košare su se plele od vrbova pruća (crvena američka vrba), koje je nabavljano u Slavoniji, Srijemu i u međimurskom kraju. Nakom nekoliko godina (1961.) u Matićima su zasađeni prvi nasadi vrbovog pruća, čime se udvostručila isplativost bavljenja ovim zanatom. Tako je išlo dvadesetak godina kada se u Matićima počelo sa izradom pletenog namještaja u kombinacije od vrbova pruća (šibe) i jednogodišnjih mladica rakite ili domaće autohtone bijele vrbe. Takav namještaj je imao znatno višu cijenu, ali je zahtijevao stručnost u izradi. Prvi takvi komadi pletenog namještaja izašli su 1979. godine iz matićkih radionica (vešteta). Stolica se zvala G-78. Nakon uspješnog svladavanja ovog izazova, početkom osamdesetih godina pojavila se zahtjevnija i masovnija stolica pod imenom Varšava. Istovremeno se proizvode i stolovi pa se zajedno prodaju kao garniture za vrtove i terase. Pojavljuju se i prvi nakupci iz Srbije, koji kupuju gotove proizvode i prodaju po tržnicama. Odatle dolazi čuvena stolica zvana Marina (kraljica). Ona postaje glavni proizvod matićkih košaraša, ali i matićkih nakupaca, čiji je broj rastao iz godine u godinu. Nakon ove pojavilo se još nekoliko vrsta koja su uz Marinu preživjele do današnjih dana (Drava, Bosna, Glorija…). Ilija Stanić, košaraš/korpar iz Matića, u čijem stražnjem dvorištu su snimljene ove fotografije, proizvodi više od trideset godina stolice Drave, a 15 godina stolice Bosna. Zatekli smo ga u preradi vrbova pruća i zamolili da ukratko ispriča proces prerade istih i komentar o budućnosti ovog zanata.

„Štapovi su sječeni u mojim barama i savskom porječju s naše strane. Uglavnom je bijela vrba i nešto malo rakite. Nakon što su transportirani do mjesta određenog za preradu, štapovi se pakuju u limene kazančiće. U njima se kuhaju nekoliko sati, uglavnom u večernjem terminu, zatim se ujutro skida kora sa istih, što mi velimo, gulimo ih, i prostiremo na de suše.

Težak je to posao, ali isplativ. Problem je što se za isti ne dobiva mirovina. Nekada, o tom nisam razmišljao, ali danas, u ovim godinama, mislim da se ne bih ponovno upustio u takvu pustolovinu, bez da si osiguram primanje za stasrost. Jedan od razloga što mladi odlaze i napuštaju svoj kraj i ovaj zanat je i taj, pitanje mirovine.“- rekao je Stanić.

Što reći? I danas je košaraštvo isplativ posao, ali uglavnom se njime bave osobe starije od pedeset i više godina. Kada netko za dvadeset - trideset godina bude pisao o ovom zanatu, koji je odgojio mnoge generacije Matićana, biti će to pisanje priče s vrlo malim brojem živih aktera.

lija Stanić kraj svojih kazančića s prerađenim i neprerađenim štapovima

Prerađeni štapovi na sušenju

Svježi i neprerađeni vrbovi štapovi

Stolice i stolić: Marina, Varšava, a prva slijeva je unikat

Ljuljačke za djecu: Bosna i Marina

Stolica Drava

srijeda, 8. studenoga 2023.

KOD NAŠIH SUSJEDA U D. MAHALI

Dobrodošli u još jednu priču koja nema izravnu vezu sa našim mjestom, ali kroz  događaje kao što su formiranje, zatim  gašenja posljednjih godina DVD (Dragovoljno vatrogasno društvo) te današnjeg formiranja profesionalne vatrogasne postrojbe, možemo se naći i Mi u kontekstu događaja.

Priča govori o vremenima kada su naši susjedi prvi put okupili dragovoljno vatrogasno društvo, tko je pokrenuo ideju, što ih je iniciralo za ovaj postupak i kako su na kraju došli do svog prvog vatrogasnog doma 1955. godine.

Da podsjetimo. 
Prema istraživačkom radu našeg priznatog lokalnog povjesničara, Jose Orkića. DVD u Matićima je utemeljen 14.2.1967. godine, na dan sv. Valentina.

Podsjećanje na naše vatrogasce

Danas, vatrogastvo se mijenja. Svijet oko nas evoluira, a vatrogastvo se prilagođava tim promjenama. No, naša povijest ostaje s nama, dajući nam snagu za budućnost.

Novinski članak iz 1955. Front Slobode




ponedjeljak, 6. studenoga 2023.

DRUGA NL FBIH SJEVER - DVA KOLA PRIJE KRAJA

Dva kola prije završetka natjecanja u 2. NL FBiH sjever, situacija na vrhu ljestvice dodatno se zakomplicirala. Prvih pet momčadi u razmaku od pet bodova.

Samo su u 7. kolu dosadašnjeg dijela prvenstva, gostujuće momčadi ostvarile nešto bolji "skor" u svojim "susretima" (domaćini osvojili 10 "bodova," gosti 13). 
U ovom kolu nešto uspješniji domaćini: 12 bodova domaći, 9 bodova gosti.

Kada analiziramo "golgeterski" dio priče, ovaj put su strijelci bili vrlo neefikasni, "zabivši" samo 17 golova, što iznosi skromnih 2,1 pogodaka po utakmici.

Slučajno ili ne, u ovako oskudnom kolu golovima i domaćim uspjesima, naša momčad je napravila najuvjerljiviju pobjedu ovoga kola, nad gostima iz Tojšića, rezultatom 3:0.

Domaća pobjeda  nije dolazila u pitanje cijelu utakmicu, jedina nedoumica ovog susreta bila je sa koliko će golova u svojoj mreži gosti napustiti naš teren.
Prvi dio utakmice smo odigrali angažirano, agresivno te stvorili nekoliko odličnih prigoda pred gostujućim vratarom, od kojih smo realizirali samo dvije (zahvaljujući M. Augustinoviću i P. Markoviću). Gosti, osim čvrste obrane nisu prezentirali ništa "opipljivo".
U drugom dijelu utakmice, dopustili smo nogometašima FK "Sloga" da se kontrolirano razmašu, ali nova tri boda nisu dolazila u pitanje. 
Na kraju, "točku na i" stavio je Marko Augustinović, koji je većini gledatelja bio i najbolji pojedinac na terenu, postigavši svoj drugi gol na ovoj utakmici, za konačnih 3:0.



Važno je napomenuti da ovaj igrač igra na poziciji središnjeg braniča, a da je nakon ovog kola postao naš najbolji strijelac ove jesen s ukupno 7 postignutih pogodaka.

Od ostalih utakmica ovog 7. kola, treba istaknuti derbi susret koji je odigran u Donjoj Mahali, a gdje je domaći Dinamo minimalnom pobjedom (2:1) svladao vodeću momčad prvenstva NK "Svatovac". 
Sada momčad iz Poljica "bježi" samo dva boda svom prvom pratitelju, NK "Dinamo".

U donjem dijelu ljestvice odigrana su dva značajna susreta.
Momčad iz Domaljevca je u gostima osvojila velika tri boda protiv Prokosovića, dok je momčad iz Seone osvojila jedan, ali itekako značajan bod protiv izravnog konkurenta, FK "Dizdaruša" u gostima.

NK "Napredak" u nadolazećem kolu čeka teško gostovanje kod trenutnog lidera prvenstva, NK "Svatovac"

LJESTVICA


REZULTATI



nedjelja, 5. studenoga 2023.

NTERVJU SA IRENOM POVODOM 90 POSTA


Danas obilježavamo poseban trenutak na našoj Facebook stranici - 90. kontinuiranu objavu, 90. dragocjeni doprinos našoj lokalnoj zajednici od strane naše sumještanke.
Točno prije 90 tjedana, 28. veljače 2022. godine, dobili smo jedan zanimljiv tekst od neše fb prijateljice Irene za objavu na našoj stranici.
                                                                         Irena

(...) Bliži se međunarodni dan žena, trebali bi ga obilježiti,
sjetiti se ravnopravnosti, jednakosti, prava,
ekonomske neovisnosti i svih ženskih dostignuća,
svega onoga za što su se žene kroz povijest izborile.“
Generalno, Irenini tekstovi uglavnom zaranjaju u prošlost, istražujući tradiciju, običaje i događaje koji su duboko ukorijenjeni u našem mjestu, lokalnoj zajednici i među našim ljudima.
Nismo sigurni, ali mislimo da bi ovakve radove mogli svrstati u etnografsko ili kulturno istraživanje, odnosno ova djela nazvati etnografskom literaturom ili esejima o lokalnoj kulturi.
No, točnu definiciju ćemo prepustiti kompetentnijima, jer sada se vraćamo slavlju našeg jubileja.
Želimo izraziti iskrenu zahvalu za sve što je Ova iznimna osoba dosad donijela našoj fb stranici "Selomatici" i našoj dragocjenoj lokalnoj zajednici. Njena strast prema pisanju i nevjerojatna sposobnost dokumentiranja običaja i događaja u našem mjestu su naišli na oduševljenje u vidu lajkova i komentara, što samo potvrđuje koliko su njeni tekstovi cijenjeni.
Irena svojim riječima ne stvara samo običan tekst, nego poveznicu koji spaja ljude i podsjeća nas na neprocjenjivu vrijednost našeg naslijeđa.
Hvala, Irena, što nas inspirirate i što nas povezujete.
Sretan jubilej!
S najdubljim poštovanjem, SELOMATIĆI i svi vjerni pratitelji našeg bloga i FB stranice.
Dobar dan i srdačan pozdrav, Irena!
Na početku želimo iskazati duboku zahvalnost za Vašu suradnju s našom stranicom "Selomatici" te na izdvojenom vremenu za sudjelovanje u ovom intervjuu
1. Što vas potaknulo da pišete na ovu temu?
Mislim da je to nostalgija za onim osjećajem zahvalnosti i zadovoljstva; osjećajem kad imaš malo, a ipak si ispunjen. U ovom vremenu imamo stvarno sve, a nedovoljno to cijenimo.
2. Treba li selu Matići, našoj lokalnoj zajednici... neki arhiv, netko tko se bavi ovom tematikom, prikuplja i piše o prošlost, istražuje tradiciju, običaje i događaje? (...) „neki“ Orkić, Matolić, Matkić, Nedić, Irena itd.
Dapače da treba. Vremenom se običaji mijenjaju, prilagođavaju i moderniziraju, a ako ih se ne zapiše, tj. ne arhivira, oni će nestati, otići u zaborav. Mnogi dnevni običaji našeg sela, sumještana, su itekako vrijedni zapisa i svakako treba naći kompetentnu osobu koja bi to znala i stručno uraditi. Mislim da postoje mnoge teme za arhivirati pa čak i ona da u našem centru s dolaskom proljeća izlaze i "vijesnici proljeća" na čašicu ili flašu.
3. Kako Vam se čini reakcija publike, prijatelja fb selomatici, ali i generalno?
Smatram da su uglavnom pozitivne reakcije, ali i na negativne, odnosno kritiku, sam spremna. Ipak čitamo svi ono što nas zanima tako da naravno razumijem kako mnogima ovakve teme nisu zanimljive.
4. Koje ključne teme lokalne kulture vas inspiriraju za pisanje?
Ne mogu odrediti ključnu temu jer pišem doslovno u trenutku inspiracije, bilo to o predmetu, poslu, doživljaju, običaju ili nečem što sam doživjela. Pisanjem volim i podsjetiti na mnoge teške radove, na muku koju su naši stariji imali kako bi cijenili sadašnji, olakšani život.
5. Kako se osjećate kada vidite da vaši radovi pozitivno odzvanjaju našom lokalnom zajednicom?
Iznenađena sam i oduševljena pozitivnim reakcijama. Drago mi je kad nekoga, barem na koju minutu, vratim u djetinjstvo, kad tekstom doprijem do nekog pa se prisjeti svog susjeda ili običaja iz kraja, kad nekog podsjetim na onaj predmet, koji je izgubio iz sjećanja, a bio je svakodnevni dio naših života.
6. Planirate li svoje radove objediniti u neko javno pisano djelo?
Na to me potiču naši lokalni pisci i pjesnici pa mislim da će se i to u skorije vrijeme dogoditi. Jedino se bojim, da kad knjiga bude izdana, da ju nitko neće kupiti ni pročitati. Onda ću ju morati dijeliti auslenderima kao milost kad krenu nazad.
7. Neka poruka za kraj... za selomatici, njegovim prijateljima i Vašim pratiteljima?
Zahvalila bih se ovoj stranici i ljudima koji rade na njoj jer upravo Vi ste me ohrabrili, savjetovali i dali mi vjetar u leđa da se oslobodim, pišem i objavljujem. Uz poruku da poštujemo i cijenimo svoje običaje, jer ako mi nećemo - tko će? I zahvalila bih se svakako svim čitateljima koji odvoje vrijeme za moje tekstove.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE