subota, 25. studenoga 2023.

STATISTIKA "NAPREDAK" JESEN 2023.

Protekli tjedan označio je završetak jesenje sezone 2023-24,u Drugoj ligi FBIH - sjever,  te nogometnu pauzu. 
U tom duhu tradicionalno, želimo s vama podijeliti brojčani učinak naše momčadi i igrača do sada.

Statistička prezentacija NK "Napredak" Matića na kraju ovog dijela sezone donosi ključne pokazatelje našeg učinka na kraju sezone, kao što su:

Kolektivne statistike: 
Plasman u ligi, rezultati utakmica, uključujući pobjede, neriješene rezultate i poraze.

Individualne statistike nogometaša:
Tko je od naših nogometaša najviše doprinio postizanjem golova.
Tko je imao najveću nazočnost na treninzima.
Tko je proveo najviše na zelenom terenu.

I još pravo mnoštvo podataka i grafikona za statističke sladokusce, a sve u kontekstu uvida u učinak naše momčadi i nogometaša.

Statistiku izradio i ustupio: trener NK "Napredak" Matići, Dejan Smajlović

























srijeda, 22. studenoga 2023.

60 godina knjižnice u Orašju

Bivši ravnatelj Pejo Pejić Lele i djelatnik - autor izložbe Marko Matolić

Svoj jubilej slavi Centar za kulturu u Orašju u čijem sklopu se nalazi i Gradska knjižnica Orašje. Centar za kulturu je, od 1994. godine, pravni slijednik Narodne biblioteke Orašje osnovane 1963. godine, u okviru Narodnog univerziteta u Orašju. Od 1981. godine knjižnica se izdvojila kao neovisna ustanova, a prva knjižničarka je postala i prva ravnateljica Narodne biblioteke, Fatima Mikić.
Fatima Mikić, učiteljica u Matićima i knjižničarka u Orašju

Fatima Mikić r. Cerić, podrijetlom je iz Kozarca. Nakon završene učiteljske škole bila je učiteljica u Tuzli, a potom od 1949. godine u Matićima. Već naredne 1950. udala se za Marka Mikića iz Matića s kojim je u braku imala dva sina rođena u Matićima, Jadranka i Zlatka. Obitelj je iz Matića se 1957. godine preselila u Orašje, gdje je Timka (tako su je zvali) dobila novo namještenje. Od 1962. do 1963. godine je djelovala kao knjižničarka knjižnice u osnivanju. U Narodnoj biblioteci je ostala do 1984. godine. Tijekom svog djelovanja u knjižnici dobila je nekoliko priznanja od kojih se izdvaja ono iz 1982. godine, kada ju je Društvo bibliotekara Bosne i Hercegovine proglasilo „najaktivnijom bibliotekarkom u BiH“.

Ravnatelj Pejo Pejić i knjižničar Jusuf Kabaklić u knjižnici 1997. godine

Nije to bio kraj veza sela Matići i Gradske knjižnice u Orašju. Ta veza nije nikada prekidana od osnutka iste pa do današnjih dana. Održavala se preko brojnih Matićanki i Matićana članova i korisnika usluga knjižnice. Ipak, jedno ime odskače od nas Matićana, Pejo Pejić Lele. Naš pjesnik, čiju novu zbirku pjesama očekujemo u nekom bližem narednom periodu, bio je prvi ravnatelj Centra za kulturu Orašje utemeljenog 1994. godine. Završetkom obrambenog Domovinskog rata Lele je pokrenuo niz inicijativa za obogaćivanje devastiranog knjižnog fonda. Za vrijeme njegovog ravnateljstva Centrom knjižnica je imala preko 19 000 naslova. Pejo Pejić Lele bio je ravnatelj do 2008. godine i ostavio je neizbrisive tragove u ovoj kulturnoj ustanovi koja doživljava novi procvat od kada je knjižničar profesor Marko Matolić, a ravnateljica Centra je Sanja Pejić. U njihovoj režiji je i izložba povodom jubileja te prigodna tiskana publikacija iz koje se mogu izvući mnogi podaci vezani za djelovanje ove institucije kroz različita politička uređenja. Čestitke Marku, Sanji, Peji, Timki i svim drugima koji su dali svoj obol djelovanju ove institucije.

Članska iskaznica br. 63

utorak, 21. studenoga 2023.

SAVO MILOŠEVIĆ KONTRA NAPRETKA

U skladu sa europskim nogometnim aktualnostima (kvalifikacije za Europsko prvenstvo), preko nogometne reprezentacije BiH putujemo u selo Janja kod Bijeljine, kako bismo oživjeli jedan nevjerojatan dokument iz pismohrana našega neponovljivog trenera, Luke Pejčića-Badže.

Ako se malo bolje zagledamo u protokol, u oči odmah pada jedno priznato nogometno ime, Savo Milošević. Ime jednog vrsnog golgetera, koji je nosio dres FK "Podrinje" iz Janje do 1988. godine, od 1989. FK "Partizan" Beograd. U nastavku nogometne karijere nastupao je za Aston VIllu, Parmu, Osasunu, reprezentaciju Srbije..., a danas stoji na čelu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Riječ je o službenom zapisniku s prvenstva kvalitetne nogometne lige "Juniora" gdje su se sastali FK "Podrinje" i naš NK "Napredak", a koji nam pruža uvid u zlatna vremena ovog kako kažu malenog, ali strastvenog kluba.

Liga Juniora, u kojoj su tada nastupali talentirani nogometaši rođeni 1970. godine i mlađi. U njoj su se natjecali najkvalitetniji klubovi iz tadašnjeg podsaveza Brčko, uključujući Brčko (Jedinstvo, Lokomotiva...), Bijeljinu (Radnik, Proleter i Podrinje) Orašje (Hajduk, Sloga, Dinamo i Napredak) ...

Trener Luka Pejčić, čija je strast prema nogometu neosporna, s ponosom nam je prepustio svoj dragocjeni zapisnik. Dokument koji nam otkriva ne sastav i vrijednost kluba. Nego tadašnju dušu kluba, sam smisao kluba i njegovu predanost prema svojoj budućnosti.

nedjelja, 19. studenoga 2023.

SPUŠTENA ZAVJESA NA POZORNICI DRUGE NL FBIH - SJEVER

Glavna karakteristika ovog posljednjeg nogometnog kola u Drugoj NL FBIH jest rekordan broj postignutih pogodaka ove polusezone. Strijelci su bili izuzetno raspoloženi, postigavši čak 43 pogotka na osam susreta, odnosno 5,4 gola po utakmici. Kako ovo posljednje jesenje kolo domaćini nisu bili nešto darežljivi, gosti su kući odnijeli samo četiri boda.


Nažalost, naša momčad se nije uspjela oprostiti od svojih simpatizera pobjedom. Utakmica u kojoj je Napredak golovima Kobaša u 15. i 80. minuti dvaput stekao rezultatsku prednost, te u kojoj je naša momčad imala nešto više konkretnih prigoda, na kraju je ipak završila neodlučenim ishodom 2:2.

Je li moglo bolje?

Naravno da, uvijek može bolje. Nije to bila neka nezaboravna partija naših momaka, ali sada već kronični problem "ozljeda" koji nas prati dobar dio ove polusezone uvjetovao je prinudne izmjene koje su opet izravno utjecale na ishod kako ove, tako i još nekih utakmica.

Na kraju ove balade, možemo konstatirati da je sezona odlično otvorena, nakon čega smo ušli u manju rezultatsku krizu. Izgubivši pobjednički mentalitet, nismo uspjeli ovaj dio sezone završiti u skladu s najavama i očekivanjima. Međutim, glava gore i idemo dalje.

„Što nas ne ubije, to nas ojača.“

Dakle, trebamo mudro iskoristiti zimsku pauzu, uočene greške popraviti i reducirati.

Sa jučerašnje utakmice moramo istaknuti još jedan statistički podatak.

Tomislav Mikić je jučer odigrao svoju jubilarnu 50. prvenstvenu nogometnu utakmicu u dresu NK „Napredak“ Matići, u kojima je postigao 11 pogodaka. Čestitamo!!!

Nakon spuštanja zastora na pozornici 2. NL FBIH, razloga za veselje imaju najviše simpatizeri i nogometaši NK „Dinamo“. Naši susjedi iz Donje Mahale postali su sasvim zasluženo jesenski prvaci lige, što predstavlja njihov najveći uspjeh u ovoj ligi.

U ime ovog izuzetnog sportskog uspjeha iskreno čestitamo našim susjedima na odličnim igrama ove jeseni, temeljem kojih su zasluženo uzeli titulu jesenskog prvaka u Drugoj NL FBIH - sjever.

LJESTVICA


REZULTATI



REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE