subota, 27. travnja 2019.

BOLNIČAR JOSO IVIĆ



                                      Ana, Ruža Perković, Pejo (Ćusa) i Joso Ivić


U sklopu priprema „Monografije sela Matići“ koja bi mogla ugledati svjetlo dana naredne godine, ovih dana obrađujemo temu: Sektorska ambulanta Matići. Kao najavu ovog priloga donosimo kratku biografiju prvog bolničara na općini Orašje, Jose Ivića.
Joso Ivić rođen je 1933. godine u Matićima. Tijekom odsluženja vojnog roka (1952. – 1954.) završio je tečaj za bolničara. Zaposlio se 1959. godine u Zdravstvenoj stanici Orašje (preteča Doma zdravlja Orašje koji je izgrađen 1965. godine) koja je imala sektorske ambulante u Orašju, D. Mahali i Matićima. Joso Ivić radio je na sve tri mjesta. Ambulanta u Matićima bila je u sklopu prvog Doma kulture koji je srušen 1979. godine, iste godina kada je iznenada umro prvi matićki bolničar. Ono što je dvadeset godina radio, Joso Ivić, sada to čini njegov susjed medicinski tehničar, Miroslav Mikić.

                                                                     Izvor: Monografija sela Matići

srijeda, 24. travnja 2019.

NAPREDAK PREUZEO VRH


Uvjerljivom pobjedom nad susjedima, Napredak zasjeo na tron. Dragovoljac demolirao Vitanoviće 78, sa čak 7:0. U Tolisi ponovno dvica. Pruđani nakon minus 5 u Kostrču, napravili plus 5 kući. 19. srpanj, Dizdaruša miroljubivo. D. Svilaj sloboda. 

LJESTICA


FRA LUKA MARKOVIĆ, PISAC


        Fra Luka Marković


Fra Luka Marković rođen je u Matićima 9. 5. 1953. godine od oca Marijana i Majke Luje r. Mamić. Za svećenika je zaređen 1981. godine. Tijekom svoje bogate svećeničke karijere obnašao je mnoge značajne dužnosti (upravitelj Hrvatske katoličke misije u Münsteru, predavač na teološkom fakultetu u Mainzu itd.) ali cijeli svoj životni vijek posvetio je pisanju. Počeo je još u srednjoj školi i sve do današnjih dana svoje veliko znanje i promišljanje prenosi na papir. Uvršten je među 60 poznatih hrvatskih emigrantskih pisaca (izdanje Matice hrvatske), kao i među poznate hrvatske pisce u Bosni i Hercegovini. Njegov rad cijenjen na svim hrvatskim prostorima a i šire pa je ekipa HRT, za emisiju POZITIVNO, snimila reportažu o fra Lukinom spisateljskom radu. Emisija će biti emitirana u nedjelju 28. 4. 2019. u 11, 15 sati na prvom programu HRT a repriza će biti istoga dana u 16,1o sati na četvrtom programu HRT. Sutradan će biti postavljena i na You Tube.
Pozivamo sve koji budu u mogućnosti da pogledaju ovu emisiju a posebno Matićane.

Naše čestitke fra Luki i zahvala za sve što je učinio.  


utorak, 23. travnja 2019.

BLAGAJNIK ANTO ORKIĆ - SURE


                                                         Sure na radnom mjestu

Dugi niz godina godina zaljubljenici u nogomet susreću poznato lice na ulasku u matićki nogometni hram u Crnoj Mlaki. To je prodavač ulaznica,  Anto Orkić – Sure. Ovim načinom pomaganja klubu s kraćim opravdanim izostancima, Anto se bavi već više od trideset godina. Apsolutni je rekorder u našoj sredini.
U današnje vrijeme kada se proda do stotinjak ulaznica da ne bi sjedio besposlen, Sure, prodaje piće i na taj način zaradi dnevnicu, ali i spasi od žeđi navijače nenavikle biti bez piva više od sat vremena.
Na pitanje „dokle tako“ odgovara: Dok ne umrem.
Živio ti nama Sure i ponesi više pive idu vrući dani, raste temperatura zraka ali i oko kluba pa će trebati to nečim ublažavati.

ponedjeljak, 22. travnja 2019.

MATIĆKI ŽABAC POLUPAO TOLIŠKA JAJA


                                           Mata Žabac s ulovom u Tolisi



Tradicionalna tucijada, 30. po redu, održana je u toliškom kafiću „Sloga“. Događaj je to kojim se u našem kraju, uz crkvene, obilježava blagdan Uskrsa. Ovakvih tucijada ima u više mjesta naše Posavine a svakako je, uz tolišku, najpoznatija ona u Oštroj Luki. U Matićima nema ništa takvo organizirano ali tucanje jajima je dio naše tradicije i naši sumještani učestvuju na ovakvim događajima. Dogodi se ponekad i da pobijede (Marijan Mišković – Mićko u O. Luki) kao ovaj put u Tolisi.
Naime, Mato Orkić – Žabac, prijavio se na tucijadu i tamo „polupao sva toliška jaja“. Propozicije natjecanja su da svaki natjecatelj prijavljuje 5 komada jaja i čije ostane zadnje čitavo, pobjeđuje.
Natjecanje je održano u kafiću „Sloga“ od 14 – 15,oo sati. Učešće je uzelo 37 natjecatelja a kako smo rekli pobijedio je matićanin Mato Orkić – Žabac.
U finalu je pobijedio Ipšu iz Tolise.


Nagradni fond iznosio je 400 km, pehar i diploma. 

RAZGOROPAĐENI MATIĆKI GIGANT



Kako smo se nadali i u neku ruku očekivali nogometaši NK „Napredak“ iz Matića ostvarili su zacrtano. U nedjeljnom susjedskom derbiju svladali su momčad NK „Bok“ rezultatom 6:0. Više od rezultata plijeni pažnju pokazano na terenu  od strane naših momaka. Iako bez, Maria Božića, (kartoni) koji je pokazalo se pravo pojačanje, momčad je prikazala odlike ekipe koja ima karakter i zna što želi. Taktički zreliji i tjelesno pripremljeniji nogometaši domaće ekipe pregazili su simpatičnu ekipu iz Boka.
Nekoliko prelijepih pogodaka i uigranih akcija pokazatelj su velikih mogućnosti ove momčadi. Dolaskom trenera Markovića učinjeni su veliki organizacijski pomaci u klubu čije rezultate uživamo ovih dana. Da ne bismo potpirivali euforiju (evo što se dešava HNK „Kostrč“) želimo našim momcima da nastave s radom jer to je jedini put k uspjehu.
Ne bismo ovaj put željeli isticati nikoga jer svi naši nogometaši prikazali su ono što se očekivalo od njih.

nedjelja, 21. travnja 2019.

SRETAN USKRS

 

 APOLO BEND


Veterani sviranja, najčešće po svadbama, Joso Mikić – Senad i Marko Pejić – Maras, okupili su nekolicinu mladih talentiranih glazbenika i osnovali novu grupu.

Grupu sačinjavaju:
Toma Bernatović, vokalni solist, Dario Klaić, harmonika i klavijature, Stjepan Jozić, klavijature, Igor Pejić, bubnjevi, Joso Mikić – Senad, gitara i violina te Marko Pejić – Maras, bas gitara.
Spoj mladosti i iskustva garantira dobru zabavu. U prilog tom ide i činjenica da su bend oformili prije samo dva mjeseca a već imaju dogovorene svirke na svadbama, momačkoj večeri, krštenju a svirati će i na ostalim veseljima na koja ih pozovu.
Ovih se dana u Posavini sprema dosta svadbi pa smo izabrali njihovu izvedbu pjesme „Ženim se“ kao najavu ove grupe i događanja koja će obilježiti naredni 
tjedan.

                                      Još jednom sretan Uskrs

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE