nedjelja, 22. studenoga 2020.

NADJELJNI KUTAK ZA MLADE: PRILIKA ČINI MAJSTORA

 



                                                        Prilika čini majstora

Možemo biti zahvalni što u današnjem svijetu dobivamo toliko prilika za unaprijeđenje i boljitak. Pitanje je samo, koliko zapravo prilika iskoristimo i zašto ih često ne prihvaćamo? Čovjek je na toliko načina unaprijedio svijet i životni standard da puno stvari uzimamo zapravo zdravo za gotovo. Ne moramo se brinuti o nekim stvarima koja su u prošlosti mučila naše pretke. Olakšali smo sebi život i postojanje te ovaj težak život u ovom surovom svijetu, učinili bar malo lakšim i jedostavnijim. To sve se nije dogodilo sasvim slučajno, a ljudima je trebalo vremna da sve shvate onako kako treba.

Često netko, u jako kratkom vremenu, dobije puno prilika koje ne iskoristi uvijek, ali se bar može potruditi da odabere one najbolje. Postoji toliko prilika za unaprjeđenje zdravlja, edukacije, fizičkih sposobnosti, stručnog usavršavanja, prekvalifikacija, putovanja, ljubavi, pa čak i saznanja o stvarima i temama koje nas inače ne zanimaju. Prihvatiti pruženu priliku je uvijek dobro, naročito ako će iz nje izroditi nešto novo, neka nova sposobnost ili znanje, koje će nam pomoći u narednim iskustvima i životu koji tek dolazi. Ako se i ne ispuni onako kako smo predviđali ili željeli i dalje ćemo imati koristi jer možemo iz svakog iskustva izdvojiti ono dobro i prihvatiti ga kao nove sastavnice naše osobnosti i spoznaje, prenijeti ih u nova iskustva i tako olakšati sebi naredne situacije i rješavanje problema.

Uvijek tražimo nešto bolje, jer smo navikli na dobro, a i pohlepa nas vuče za većem i veličanstvenijem, što nije uvijek loše, ako se kontrolira i ako imamo ispravne ciljeve u životu. Put ostvarenje ciljeva nikad nije lak i ravan. Prepun je zavoja i isprepleten je raznim iskustvima i događajima koji nisu uvijek ugodni i lijepi. Čovjek koji želi ostvariti svoje ciljeve mora prihvatiti svaki izazov na tom krivudavom putu i suočiti se s njim na najbolji mogući način u svojem najmoćnijem i najspremnijem stanju, kojeg može prikupiti. U pokušajima ispravljanja tog puta, čovjek uviđa da donosi loše odluke i čini loša djela, izbjegavajući obaveze i u neznanju pravi pogreške u svojim izborima, jer je preskočio sve važne prilike u svom usavršavanju, koje bi ga pripremile i poučile vrijednostima i znanju. Čovjek treba prihvatiti pružene prilike, koje god mu se predoče i moralno ih vrednovati, izabrati dobro i steći, za sebe i društvo, nove sposobnosti i znanja, koji će pridonijeti boljitku.

Ali kao da su ljudi zaboravili na tako jednostavnu poruku, i zaista započeli izbjegavati i ne prihvaćati prilike, pokušavajući izbjeći dodatne obveze, koje bi im navodno protratile njihovo tako dragocjeno vrijeme. Neki su vjerojatno zaboravili, neke je možda strah, neki su nezainteresirani, ali to su sve loše izlike za izbjegavanje obaveza i opasnosti da ne bi drugi vidjeli koliko toga ne znaju. Ne shvaćaju da time propuštaju važne životne lekcije i znanja koja će im olakšati život. Nije problem što će netko propustiti par prilika zbog drugih vrijednosti i obaveza, ali ćemo moralnost svojih odluka uvidjeti tek nakon određenog vremena. Kada nas naša starost bude upitala za našu sreću i zadovoljstvo. Hoćemo li tada imati spreman odgovor? Onaj tko bude imao spreman odgovor neće zažaliti niti za jednim trenutkom niti za ijednom odlukom, čak ni za lošim djelima koje je napravio, jer zna da je život težak, ali da je on sam, kao pojedinac, učinio sve za što je bio sposoban da ovaj svijet ne učini još gorim nego što on zaista jest. Oni, koji ne budu imali odgovor na takvo pitanje, koje dolazi samo od sebe, sami ga sebi postavljamo, ono se ne čuje, nitko ga ne izgovori, ali nosi toliko osjećaja i uspomena da je sposobno čovjeka uzdignuti do nebesa ili srušiti do podzemlja; oni će žaliti za svojim potraćenim životom, grist će ih savjest što su krivo odabrali ili su sasvim zanemarili pružene prilike, bit će nesretni i niti jedno dobro djelo ili uspjeh neće moći isprati ljagu vlastitog grizodušja.

Prilike nas dovode ili do propasti ili do veličanstva. Puno više je onih koji nam pomažu, a i one koje nas mogu oštetiti možemo pretvoriti u dobre, snažnim razumom i ispravnim odlukama. Od prilika naučimo hodati i govoriti, socijaliziramo se sa drugim djecom, a kasnije s drugim ljudima, naučimo sve što znamo, onaj tko puno zna iskoristio je puno prilika, onaj tko malo zna nije ih puno iskoristio, žalosno je što to često budu iste prilike, prilikama otkrivamo životne suputnike, prihvaćamo i odbijamo prijateljstva, i naposljetku umiremo od prilika, prihvaćenih i odbijenih, kroz cijeli naš život. Još je tužnije što neki dobiju veliki broj prilika a ne iskoriste ih, dok negdje postoji netko tko bi ih rado iskoristio. Prihvaćanje jedne prilike dovodi do otvaranja drugih, više njih. Tako se razvijamo i tu uviđamo smisao riječi: „Onaj koji ima puno, još će mu se dati, a onaj koji ima malo još će mu se oduzeti“!

Ne želimo postati jednaki jedni drugima, različiti smo i to nas čini lijepima, zato prihvaćanje prilika od jednog čovjeka može stvoriti velikana i to na pošten način, njegovim trudom i zalaganjem, a njemu nikad nije lako, iako on to prihvaća jer ima organizirane ciljeve

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE