utorak, 29. siječnja 2019.

MATIĆKI VOĆARI


     
 Joso Živković u svom nasadu jabuka


Voćarstvo kao grana privređivanja i osnovna djelatnost jedne osobe ili obitelji nije postojalo do prije petnaestak godina. Najveći krivac za takvo stanje je nedostatak zemljišnih parcela na kojima bi se uzgajale količine dostatne za životnu egzistenciju. Bilo je voćnjaka od nastanka sela, ali njihovi urodi uglavnom su korišteni kao dopuna kućnog proračuna ili prerađevine za ljudsku ishranu. Ovaj kraj posebno pogoduje šljivama kojima je Posavina bila i ostala prekrivena kao vodećom voćarskom vrstom. Tako je i u matićkom ataru, šljiva je najviše, ali ovih posljednjih godina i druge voćne vrste krase posavsku ravnicu. Ima tu nasada oraha, lješnjaka, kruške i jabuke koja je preuzela primat po isplativosti. Sadnja i održavanje nasada skup je i težak fizički posao. Ipak, kada nešto donosi pristojne prihode, pogotovo u današnje vrijeme, onda se vrijedi i pomučiti za dobre rezultate. Jedan od nekolicine koja se bavi proizvodnjom jabuka i proizvoda od jabuke jest Joso Živković.


                              Prelijepa slika voćnjaka u proljeće
                               

           I još ljepša kada dozriju

Joso Živković započeo je s ovom proizvodnjom 2008. godine kada je zasadio 19 dunuma raznih sadnica jabuke. Zasađene površine povećao je 2010. godine s novih 11 dunuma jabuke te je s trideset dunuma najveći matićki proizvođač ovog voća. Voćnjaci su mu zadnja riječ tehnologije koja se primjenjuje u modernom voćarstvu. Tu su betonski stubovi za održavanje voćaka koji služe i kao konstrukcije za montiranje protugradne mreže. Ove mreže imaju višestruku namjenu. Čuvaju voćnjak od grada, ožeglina od sunca a čak mogu poslužiti i protiv mraza do – 2 stupnja.
Voćnjak je opremljen sustavom za navodnjavanje bez kojeg, u današnje vrijeme, nezamislivo je baviti se voćarstvom.
 Zasađene su razne vrste jabuka, od ranih sorti; Delbar  i Gala, srednjih; Zlatni delišes, Jonagold, Idared i Crveni delišes do kasnijih; Greeni Smith i Fuyi    (najslađa jabuka).


                            
                                          Pripremljeno za kupce

                                  
                                   Ubrane velike količine za preradu

                                                        Berba
                           
  Protugradna mreža stavljena u funkciju
                                 

        Josini proizvodi od jabuke, sirće
                                  

                         Rakija
                                    

                    I sok od jabuke

Udruga voćara koja je osnovana 2009. godine pomogla mu je u nabavci ostalih strojeva za održavanje voćnjaka, tzv. „strojni prsten“ (malčer, kosačica, prskalica i dr.). Veoma je zadovoljan radom ovog organiziranog udruženja voćara koji se bave profesionalnom proizvodnjom voća. Na području općine Orašje postoji i voćarska zadruga koja egzistira od 2008. godine. Od prošle godine u ovu zadrugu uključili su se i povrtlari s područja naše općine.
Bavljenje voćarstvom ekonomski je isplativo i donosi dvostruku dobit ako voćar posjeduje vlastitu hladnjaču za skladištenje svojih proizvoda. U tom slučaju nije primoran da svoju muku i trud daje u bescijenje raznim nakupcima i prekupcima. Ovaj voćar riješio je i taj gorući problem i sagradio takav objekt u Matićima, malo pomalo stavlja ga u funkciju.
U svojoj kućnoj radinosti proizvodi domaću rakiju od jabuke, jabučno sirće i 100% jabučni sok.


                       Ulaz u hladnjaču



                                                     U hladnjači

Prvi koji je započeo s ovom proizvodnjom na području sela Matići je, Ivo Mikić (Brkanov). Ivo ima 25 dunuma nasada jabuke, nešto šljive i kruške.
Luka Živković – Čedo ima zasađeno 16 dunuma raznih sorti jabuke. Ilija Marković – Cukrov i Josip Mikić – Joža imaju po 6 dunuma moderno uređenog  jabučika.
Borislav Dabić uzgaja kruške sorte Williams i dunje od kojih proizvodi domaću rakiju, ekstra klase, koju prodaje na obiteljskom imanju.
Slavko Dabić ima oko 5 dunuma kruške i također proizvodi visokokvalitetnu rakiju, Viljamovku.
Šljivici u današnje vrijeme imaju kratak rok trajanja, ali oni koji imaju malo više su: Ilija Mikić (Ilja Pave Đurina), Mirko Mamić – Tasić, Zvonko Neretljak i Ivica Pejić – Cike. Ako sam nekoga preskočio, nije problem, ažuriramo po primitku obavjesti ili saznanja.
           

                                                                                       JO





Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE