nedjelja, 31. svibnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: ŠARGIJA




Šargija

Simbol Bosanske Posavine koji, ne samo da karakterizira glazbeni karakter i ukus naroda u kojem je zastupljen, karakterizira sam narod kao jednu cjelinu koju jedan predmet povezuje u jednu jedinstvenu cjelinu. Šargija je prepoznatljivi glazbeni instrument kojim se narod Bosanske Posavine uveseljava i uz njega opušta već dvjestotinjak godina. Nijedan se drugi instrument nije ustalio u naš kraj kao šargija, iako u njenom društvu često pronalazimo i violinu, šargija će ostati simbol Posavine.
Šargija je tradicijsko žičano glazbalo. Narod ga često naziva i tamburom. Po dolasku Osmanlija u Bosnu, oni su sa sobom donijeli instrument za koji nitko nije očekivao da će ga narod kršćanski prihvatiti, kako nije prihvaćao ostale namete od strane turskih osvajača. Za vrijeme turske vladavine, šargija i njene varijacije, svirane su u mnogim krajevima Bosne, ali i ostatka okupiranih područja tog vremena. Smatra se da su je najčešće svirali bosanski janjičari. U doba fra Grge Martića, zapisano je da kršćani šargiju nisu htjeli ni pogledati, a tek svirati.  Nakon propasti Osmanskog carstva, 19. stoljeće, i oslobođenjem okupiranih krajeva, šargija je ostala na ovom prostoru i počinju je svirat i katolici, većinom na selima. Pred drugi svjetski rat uz šargiju se počela koristiti i violina kao podloga za plesanje i pjevanje. U pojedinim krajevima, odnosno selima, uz ova dva instrumenta koristile su se i dvojnice. Do u 20. stoljeće svečanosti se nisu mogle zamisliti bez kola i pjesme uz šargiju. Sviralo se i pjevalo na svadbama, sijelima, prelima, nedjeljom nakon mise pred crkvom. Šargija je predstavljala opuštanje nakon teškog rada, pa je svirana i nakon velikih poslova, kao što su berba kukuruza, žetve pšenice, nakon graditeljskih radnji i tako u nedogled.
Šargija se najčešće izrađuje od trešnjinog, jasenovog, orahovog ili javorovog drveta. Trzanjem trzalicom (terzijanom) o metalne žice dobivao se karakterističan zvuk. Terzijan ili trzalica se najčešće izrađuje od  trešnjine kore ili od goveđeg roga. U krajevima gdje većinom žive Hrvati najčešće je imala 4 žice, iako postoje varijacije u nekim krajevima i do 12 žica. Šargijaš je najčešće nagađa (peri) troglasno po sluhu. Šargija se sastoji iz tri dijela: glave, vrata i trupa. Trup je bio najčešće dubljen iz drveta, iako se u novije vrijeme izrađuje pomoću tankih daščica. Na njemu šargijaš pomoću trzalice trza žice, a ispod žica najčešće su rupice ili jedan veliki otvor. Vrat je tanji duži dio šargije na kojem šargijaš prstima oblikuje zvuk. Vrat vodi do glave na kojoj su smještene čivije koje služe za zatezanje i prilagodbu žica. Šargije su najčešće dužine od 70 do 90 cm.
U novije vrijeme, može se reći, da je šargija još uvijek popularno glazbalo, a i mladi često vole čuti njen zvuk i kolo, iako su oko pjesama još izbirljivi. Dobar šargijaš zna kako zabaviti ljude i svojim sviranjem pružiti pravi ugođaj na nekom događaju. Učenje sviranja šargije je komplicirano ne zbog tehnike sviranja nego načina učenja. Naime, ne postoje instrukcije ili knjige po kojima bi netko mogao naučiti sviranje šargije na način na koji naši šargijaši sviraju. Šargija se uči svirat od iskusnog šargijaša i po sluhu, a što vrijeme više odmiče sve je manje majstora i virtuoza na šargiji.  
Uz šargiju su opjevane mnogi događaji i trenutci, opjevani osjećaji i nezaboravne ljubavi, spjevane pjesme razne tematike koje su ostavljene kao ostavština posavskom kraju i njegovom narodu.



Šargijo drvena

Šargijo drvena na svemu ti hvala,
U mojoj si kući uvijek šargijala.

Čiviju ti  ljubim i milijem peda,
Tebe moja ruka nikom drugom ne da

Sirotinjska ruka još ti žice dira
A bogatun plati pa mu drugi svira.

U bešici kad su ljuljali me mala,
Pjevala se pjesma ti si šargijala.

Čiviju ti ljubim…

Šargijo, šargija ljubim ti čiviju
Da uz tebe braća sjednu i popiju.

Čiviju ti ljubim…


                                                                                                 Ivan Dabić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE