subota, 20. svibnja 2023.

Birtaševi




Obiteljska kuća i poslovni prostori Živkovića u centru sela Matići 

      Na prijelazu iz osmanlijskog u austrougarsko razdoblje vladavine Bosnom i Hrcegovinom, obitelj Tunje Živkovića i Luce r. Benković živjela je u Ugljari, gdje su im se rodila četiri sina i dvije kćeri. Najstariji od sinova, Marijan (1852.) oženio se Delfom Marković i započeo se baviti trgovinom. Prema pričama, bračni par se doselio živjeti u Matiće, ali je trgovao u Brčkom ili nekom selu pored istog grada i kotarskog sjedišta. Nakon nekoliko godina napravili su kuću s poslovnim prostorom u Matićima, i tu im se rodila 1888. godine kćer Lucija (Luja Birtaševa). Iduće, 1889. oženio mu se mlađi brat Nikola (Mika, 1865.) Katom Mikić iz Matića. Na prijelazu stoljeća imali su u Matićima trgovinu i ujedno birtiju. Bio je to prvi trgovačko – ugostiteljski obrt u selu. Braća su živjela barem dvadesetak godina u zajednici na mjestu današnje obiteljske kuće Marijana (Peje) Pejića (1964.) u ulici Bana Jelačića. U obitelji Živkovića Birtaševih nije poznato kada su se njihovi stari podijelili, ali po matičnim knjigama župe Tolisa vidljivo je da su već 1903. godine živjeli na različitim adresama. Marijan je bio na broju 100, a Mika na broju 118 (današnja obiteljska kuća i poslovni prostor Jose Živkovića Mrake (1958.)). O Marijanovoj kćeri i njihovoj (Pejića) grani Birtaševih ćemo drugom prilikom. Danas vraćamo uspomenu na Živkoviće Birtaševe iz grane Mike Živkovića. Mika je sav novac zarađen trgovinom ulagao u zemlju. Kupio je zavidne količine zemlje i počeo se baviti poljodjelstvom. Imao je sina Josu (1903.) i četiri kćeri. Prva supruga mu je umrla pa se Mika oženio i drugi put. Umro je u travnju 1927. godine, a nakon njegove smrti obitelj se preselila na današnju lokaciju, u centar sela. Tu je Joso sagradio kuću s poslovnim prostorom. Kako i koliko je korišten ovaj poslovni prostor nema zvaničnih podataka, ali se zna da je 23. lipnja 1968. godine u tom prostoru svoju prodavaonicu otvorilo trgovačko poduzeće „Trgocentar“ iz Gradačca. U prodavaonici je kao stalni zaposlenik djelovao Nikola Živković Mika (1943.), a pomagala mu je supruga Manda (1943.). Nakon pet godina, 1973. godine, obitelj je sagradila današnju obiteljsku kuću i poslovne prostore. „Mikina prodavnica“ je djelovala u sastavu trgovačkog poduzeća iz Gradačca sve do 1988. godine, kada obitelj pokreće vlastiti trgovinski obrt. Samostalno djelovanje nije dugo potrajalo, pa je poslovni prostor ustupljen tvrtki „Univerzal“ iz Brčkog“. 

Prodavaonica pred rat, Anto Neretljak i Marko Živković Sad

 Ovako je ostalo do početka Domovinskog rata kada je roba iz prodavaonice upotrijebljena u svrhu obrane ovog prostora. Sin vlasnika kuće, Marko (1968.) zvani Sad, 1994. godine obnavlja devastirani prostor i otvara restoran u kom su, pored njega, djelovali kao kuhari Joso Živković Gedža i Zvonko Mišković Kidro. Restoran je poslovao oko 6 mjeseci, a najčešći gosti su bili djelatnici pravosuđa iz Općinskog suda u Orašju. Ovo se nije pokazalo kao najbolje rješenje pa poduzetni vlasnik lokala pokreće ponovno posao u ugostiteljskim vodama. Početkom 1995. godine otvara caffe „Levi's“. Kafić je radio punom parom, dijelom što nije imao pravu konkurenciju, a dijelom zbog atraktivnih djelatnica koje je Marko birao s puno ukusa. Kao vlasnik kafića svake je godine imao vlastitu malonogometnu momčad na najvećem malonogometnom turniru u BiH, onom matićkom. 


Caffe Levi's, osvajači drugog mjesta 1998. godine na velikom malonogometnom turniru u Matićima, stoje: Marko Živković, Dragomir Pejić, Stjepan Pejić, Mato Neretljak, Joso Martinović, Marko Martinović, Franjo Knežević (minimoler), čuče: Đuro Mikić, Marko Mišković, Ivica Mikić, Anto Mamić i Željko Dabić. Nakon četiri godine, 1999. godine, kafić je obnovljen i preimenovan u caffe „Torcida“

Unutrašnjost obnovljenog kafića 1999. godine 

Vlasnik Marko Živković za šankom 

Terasa je uvijek bila puna gostiju 


Vlasnik je inače i poznati glazbenik koji je uglazbio i otpjevao legendarne „Matićke jastrebove“, a često je sa svojim gostima priređivao glazbene štimunge 

Torcida postaje kultno mjesto gdje se uz klasični zabavu za ovakve objekte organiziraju večeri uz glazbu u živo. Izuzev vlasnika i njegovih kompića tu su se organizirale večeri za Dan žena (tri puta), a jednom su gosti bil ii legendarna braća Begići, Ilija i Marko, najpoznatiji izvođači izvorne posavske glazbe. 

Braća Begići u Torcidi 

Kafić Torcida je funkcionirao do 2008. godine, kada je zatvoren. Nakon par mjesec prostor bivšeg kafića iznajmljen je pekari „Posavka“ iz Orašja. Dvanaest godina pekara je pekla razne delicije na zadovoljstvo čitavog sela, ali ponajviše na zadovoljstvo naših najmlađih, učenika područne škole u Matićima. Korona virus je bio koban za mnoge poslove pa i živote ljudi. Jedna od žrtava bila je i pekara koja je prestala s radom 2020. godine. Lokacija u centru sela bila je razlogom da se lokal pretvori u teretanu. Markov nećak Denis Knežević iz Ugljare, inače vlasnik centra za tjelesnu kondiciju „DENIS GYM“ u Ugljari, ponudio je istu mogućnost mještanima Matića u ovom prostoru. 


Dio prostora teretane „DENIS GYM 2“ u Matićima 

Logo firme 

Lokal o kom se govorilo do sada je u ulici Bana Jelačića, ali Marko ima poslovni prostor u istom sklopu obiteljske kuće no u drugoj ulici, ulici Oslobođenja. Ovaj prostor je aktiviran 1996. godine kada je u njemu profunkcionirala prodavaonica poduzeća „Tomić“ iz Donje Mahale. Prodavaonica je ostala na ovoj lokaciji dok vlasnik poduzeća nije otkupio bivšu samouslugu u sklopu matićkog Doma kulture. Prvih godina 21. stoljeća tu je bila prodavaonica u vlasništvu obitelji Živković, potom mini teretana i napokon 2007. uselila je kladionica „Remi“. Isti vlasnik je preimenovao kladionicu u „BH PLAY“ da bi je 2022. godine prodao kladionici „Mozart“, čiji je vlasnik zatvorio sve poslovnice u selima. Bio je ovo kratak pregled o jednoj trgovačkoj obitelji, Birtaševima, ogranka Mike Živkovića, koja se trgovinom i drugim obrtima, s prekidima, bavila oko 150 godina. Mika Jose Mikina i njegov sin Marko zadnjih 50 godina nastojali su biti dobri i ljubazni domaćini svojim kupcima i gostima. Ovih potonjih je sve manje u Matićima, a sve više na nekim udaljenijim destinacijama pa se polako zatvaraju i onako neveliki matićki obrti. Za kraj fotografija fanova splitskog Hajduka, čiji je vatreni navijač pravosudni policajac, glazbenik i bivši ugostitelj Marko Živković Sad. 

Fanovi Hajduka: Mato Dabić, Tomislav Marković, Zoran Nedić, Marko Živković i Ilija Orkić Ambrozije M.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE