četvrtak, 13. kolovoza 2020.

U SUSRET 24. SEZONI 1. NL ŽP



Nakon prisilne „korona“ pauze, slijedeći vikend, kreće nova 24. nogometna sezona u 1. ligi Županije Posavske.
Prije priče što to ima novoga vezanog za našu momčad, a ticano predstojeće nogometne sezone, prvo ćemo se prisjetiti tko je to sve osvajao laskavu titulu „naj momčad lige“, koje su se sve momčadi natjecale i sa koliko uspjeha, u dosadašnje 23 nogometne sezone 1. NL ŽP.

nedjelja, 9. kolovoza 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: OD STRAHA DO HRABROSTI

 

Od straha do hrabrosti

Čovjek ima nebrojeno razloga za strah i tjeskobu, koji mu svakog dana mogu otežavati i onako površinski težak i surov život. Naravno, većinu strahova sami odabiremo i sami se prepuštamo da nas vlastite misli uznemiravaju i opterećuju. Posebna smo bića ovog svijeta, jer smo svjesni stvarnosti i sposobni smo razumjeti vrijeme i prostor onako kako ni jedna životinja, u povijesti evolucije, nije uspjela razviti. Podarena nam je sposobnost shvaćanja stvari koje muče samo čovjeka i oko kojih se samo čovjek može zabrinuti i u kojima samo on može pronaći neki problem i opasnost.

Može se reći da se čovjek plaši svega što postoji, poznatog, a naročito onoga nepoznatog. Ipak, nešto vuče čovjeka da se suprostavi svojim strahovima i zađe u mrak, u nepoznate krajeve i u najzlobnija mjesta i trenutke svijesti i povijesti. Većinu stvari, kojih se čovjek plaši, stvorio je sam. To je samo dokaz koliko ljudski um, svojim shvaćanjem, može naštetiti postojanju čovjeka čak i na jako dugo vremena. Kada znamo što nas plaši i što nas može ozlijediti, sposobni smo da takva saznanja iskoristimo u najgore moguće svrhe koje bi, a u povijesti i jesu, donijele puno zla i patnje. Svo zlo i sve čega bi se čovjek trebao stidjeti, proistaklo je iz njegove sposobnosti razmišljanja, shavćanja boli i patnje, ljudske mržnje i oholosti, ljubomore i zavisti, ali nažalost ponekad i zbog obmana i prevara, kada su staradli nevin ljudi zbog nečije odmazde i vlastitog straha od gubitka. Iako, takve sposobnosti razmišljanja mogu stvoriti i lijepe i dobre stvari, kao što su umjetnička djela, knjige od kojih zastaje dah, pjesme kojima se divi čitav svijet i otkrića zbog kojih se čovjek ponovno iznova i iznova preispituje o svojem postojanju i postojanju svega svijeta.

Najveća zla povijesti i najteže patnje čovjekovog postojanja proistekla su iz ljudskog straha. Čudno je što čovjek uopće može opstati na svijestu pod teretom znanja koliko je zla stvorio, što je sve njegov bolesni, ali čudesni, um smislio i koliko će još zla postaviti pred tron višeg dostojanstva i dobra. Sama spoznaja da je život ograničen, da smo ranjivi, da ćemo se susresti s patnjom, bolesti i smrću, dovoljna je da i u najsnažnijem čovjeku pobudi tjeskobu i strah, ali ipak opstajemo prihvaćajući sva zla ovoga svijeta, nadajući se nečemu boljem i smanjenju te iste patnje kako bi naši nasljednici, koliko je to moguće, iskusili manju patnju i strah.

Koliki god strah bio važno je pogledati ga u oči i boriti se, ako treba i sami. Dokazi i literatura je oko toga vrlo jasna. Čovjek se mora susretati sa strahovima kako bi postigao svoje ciljeve i živio onako kako to sebi zamišlja. Pogledajte priče koje su vam pričali kada ste bili mali, a koje sada često možete pogledati i u animiranim i klasičnim fimovima. Postoje samo dvije vrste filmova i priča, romanse i priče o borbi dobra i zla. Koliko samo znate priča o prinčevima koji se moraju boriti protiv zmajeva, čudovišta i neprijatelja kako bi spasili lijepu princezu. Čak se i u religijama svijeta spominju sustreti sa strahovima i borbom protiv zla. Mnogi su se biblijski likovi morali suočiti sa svojim strahovima u cilju ispunjenja Božjeg plana i ostvarenja pobjede. Mnogi su se povijesni sveci, kojima se i danas molimo i koje štujemo u svojim običajima, suočavali sa zlom i strahom kako bi obranili svoju vjeru i svoj narod, a sada uživaju u slavi s Gospodinom. Primjera radi, hrvatski je svećenik dao svoj život za Krista i vjeru, suočivši se sa smrću ne popuštajući i ne tajeći svoje vjere i svojih korijena. Jedan je od tri hrvatska sveca po imenu Marko Stjepan Krizin, poznat kao Marko Križevčanin.

Suočavanje sa stahovima ne čini svijet manje opasnim ili ljepšimili čovjeka manje uplašenim, jer i dalje u njemu postoji zlo, smrt i patnja, koja dočekuje svakoga tko udahne dan života. Borba sa trahovima ojačava čovjeka, on postaje hrabriji i snažniji pa svijet gleda s visoke gore koju je teško zauzeti. Kada postanemo hrabriji, svijet je i dalje okrutno i opasno mjesto kako je i prije bilo, ako čak ne i gore nego prije, ali postoji to nešto u čovjeku što odgovara na sva zla i strahove svijeta i što ga ojačava i drži na životu svo ovo vrijeme kroz cijelu poznatu i nepoznatu povijest.

Strah nas je prolosti jer možemo vidjeti na što je čovjek sve spreman, strah nas je sadašnjosti, jer znamo koliko imamo problema i koliko patimo, ali najviše bi nas trebalo biti strah budućnosti, jer smo i sami svjesni da zlo dolazi i da ćemo se morati pribrati i suočiti se sa zmajevima života. Moramo postati hrabriji i samosvijesni svega što nas okružuje i što nas sve čeka, predvidjeti budućnost, jer smo za to itekako sposobni, naoštriti koplja i pripremimiti se za zmajeve koji nas čekaju.

 



REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE