utorak, 1. veljače 2022.

NAPRETKOV PLAVI SALON DOBIO POKAL IZ 1990. GODINE

NK „Napredak“ Napredak je jučer dobio izuzetno vrijedan suvenir koji će dodatno obogatiti veliku i vrijednu kolekciju priznanja, a koji su odraz uspjeha, velike i blistave karijere našega kluba.
Originalni pokal koji su osvojili nogometaši Napretka 1990. godine u Crkvini, protiv domaćeg Jedinstva u finalu Kupa Zadrugara od danas stoji kao jedan od najvrijednijih eksponata i dodatno krasi naš Plavi salon. Da krenemo od početka, u cilju sklapanja životnog mozaika našeg plavog ljubimca koji ove godine slavi 70 godina, prije par dana obavljen je razgovor sa jednim od bivših predsjednika NK „Napredak“ Matići, Markom Miškovićem - Irin. Kako nam treba jedna brošura da opišemo što je sve tijekom svoje sportske karijere napravio za Napredak (više u budućoj monografiji NK „Napredak“ Matići), ovaj put u kratkim crtama podsjetit ćemo one koji znaju, a upoznamo eventualno one koji ne znaju, na dio stvari koje su se dogodile za vrijeme dok je on bio predsjednik kluba. Popularni Irin je uz svoju kraću nogometnu karijeru u plavom dresu, po svim informacijama, kriterijima, ali i činjenicama bio najuspješniji predsjednik kluba, gledajući sportske uspjehe. Naime, za vrijeme dok je Marko obnašao dužnost prvog čovjeka našeg kluba, od sredine 80.-ih do početka 90.-ih, naša momčad je ostvarila/osvojila: 
  • Prvak „Zonske“ nogometne lige Brčko 1986-87 i po drugi put plasman u Regionalnu ligu 
  • Nakon uspješnih kvalifikacija 1988. godine, ostvaren je povijesni rezultat našega kluba, ulazak u Republičku ligu BiH. 
  • Godine, 1990-te, „Napredak“ je nakon 1974. i 1984. godine, osvojio svoj treći Kup Zadrugara. U 30 godina organiziranja ovog kup natjecanja, koje je poslije tzv. Yugo kupa, bio drugo najmasovnije natjecanje na prostoru bivše države, a u kom je samo „Graničar“ iz Brezovog Polja na našoj regiji bio uspješnija momčad od nas, sa 4 osvojena naslova. 
Do ovih djela se došlo zasigurno uz pomoć njegove snalažljivosti, utjecaja, upornosti, ali i prije svega velike ljubavi prema klubu, a o njegovoj skromnosti saznali smo tražeći ga na slikama NK „Napredak“. Zanimljivo je kako od toliko uspješnih dostignuća za vrijeme njegove ere, njega pronađemo tek na nekoliko slika i to sa prijateljskih ili revijalnih utakmica.
Nogometna utakmica sa Sremskim Karlovcima 24.6.1988.

Za kraj, tijekom ovog razgovora dobili smo dosta podataka, anegdota, ali i materija za iskoristiti u svrhu pravljenja što kvalitetnije i vjerodostojnije priče o životu i radu našega kluba. U ime svega dobivenoga, ovom prigodom se zahvaljujemo bivšem predsjedniku Marku Mišković, na vremenu, informacijama i ustupljenom materijalu.

ponedjeljak, 31. siječnja 2022.

RUŽA PEJIČIĆ 22.09.1934.-31.01.2022.

Jutros u 88. godini života, napustila nas je naša sumještanka Ruža Pejičić (r. Grgić)



Iskrena sućut ožalošćenoj obitelji.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE