petak, 31. ožujka 2023.

28.03.2023. KATA MIKIĆ

28.03.2023. umrla je Kata Mikić u 61 godini života

Iskrena sućut ožalošćenoj obitelji.


Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

ponedjeljak, 27. ožujka 2023.

POSVEĆENA NOVA ZAVJETOVNA KAPELICA SV. ANTI


Jučer 26. ožujka 2023. godine, otvorena je i posvećena zavjetna kapelica Sv. Anti na "Mlakama" u Matićima.

Na svečanosti otvorenja i posvete okupio se solidan broj mještana sela Matići, bliskih prijatelja i rodbine Ilje i Nade Orkić, kojima je ovime činom ispunjena dugogodišnja želja. 
Kapelicu je posvetio fra Marinko Živković.

Nada i Iljo Orkić











 

Slike ustupili: Marko&Anica Orkić

nedjelja, 26. ožujka 2023.

Blagovijest - Naviještenje Gospodinovo

Crkva je jučer, devet mjeseci prije Božića, proslavila arkanđelov navještaj Blaženoj Djevici Mariji, odnosno začeće Gospodinovo ili, poznatije u našem narodu kao “Blagovijest”. Blaga vijest - svo je blago nebesâ i zemlje, cijeloga svijeta sadržano u ovoj vijesti, u ovom događaju. Bog postaje čovjekom, spušta se na zemlju i dolazi konkretno u tvoj i moj život.


Božja Riječ je u Mariji postala tijelom i tako se među nama nastanila; Božja Riječ u Euharistiji, na svetoj misi postaje tijelo: mi vidimo kruh i vino, a u stvarnosti je to Tijelo Kristovo, živi Bog. Kaže sv. Toma Akvinski: “vid i opip, okus, varaju se tu…”

No, Božja Riječ se ne zaustavlja na Gospi i Euharistiji, nego se želi i u nama nastaniti, roditi se u duši našoj i rod velik donositi. To će se dogoditi samo ako mi pristanemo na to.

Marija ovdje pristaje na Riječ Božju, na Njegovu volju, iako može pretpostaviti teškoće koje će je zadesiti kroz veliku promjenu u životu ako se to dogodi. Ali Bog ne čini ništa na silu, nego pita: želiš li ti to?

Marija pristaje i u tom trenutku događa se život. Naviještena Riječ njezinom poslušnošću Bogu postaje Tijelom i tako se među nama nastanila. Dobro je obratiti pažnju da se život dogodio začećem. Anđeo joj reče: “Evo, začet ćeš i roditi Sina…” Dakle, pri začeću je odmah riječ o osobi koja je željena od Boga i koja ima svoje poslanje u ovome svijetu, dragocjena je u Božjim očima i vrijedna poštovanja. Ne radi se o embriju ili fetusu, kako to uporno želi nazvati današnja medicina. Ne, to je čovjek, mali čovjek kojemu samo treba dati vremena da poraste. Olako isključujemo zdrav razum i zakon prirode kad nam kroz medije serviraju neke iskrivljene termine. Tako se lako obezvrijedi život i ubrzo dobijemo listu opravdanja zašto smijemo ili bi čak trebali ubiti nevino dijete, učiniti krvoproliće u majčinoj utrobi, gdje bi čovjek trebao biti najsigurniji. I to samo zato što mi se ne uklapa u moje planove i mogućnosti. Ukratko, igramo se bogova. I mislimo, unatoč svemu tome, proći nekažnjeno. Neka nam se Gospodin svima smiluje! Ne treba nam više straha, već ga ionako nosimo na pretek u dubini svojih duša. Nemir i strah se uvukao grijehom u nas i pokušavamo ga potisnuti tražeći utjehu u ispraznim stvarima, opet u grijehu, a to nas onda još više zarobljava. Ne, ne treba nam dodatni strah, ali krv nevine djece viče i njihov vapaj dopire izravno u Nebo! No, Bogu hvala, ima nade. Vidimo kroz sveto Pismo kako su mnogi grešnici, poput Davida, priznavši Bogu grijehe i pokajavši se, promijenili svoj život i postali uzor cijelom židovstvu i kršćanstvu. Čak Davidove psalme cijela Crkva moli svaki dan u svetoj misi i časoslovu.

Gospodin Bog nam je poslao svoga Sina da nas spasi i otkupi svojom žrtvom na križu od svih naših grijeha. On je nada nama grešnicima, a ovaj današnji događaj - Navještaj anđelov Mariji, njezin pristanak i začeće jest zapravo putokaz kroz život i recept za svetost, što svi trebamo postići. Svetost nije rezervirana samo za svećenike, fratre i časne, svet može i treba biti svatko od nas, svatko na svoj način. Osobno čak vjerujem da više svetaca ima u “zadnjim klupama crkve”, nego na oltaru. A svetost se postiže mukotrpno: bježanjem od grijeha glavom bez obzira i, isto tako: oduševljenim, vjernim i ustrajnim prianjanjem uz molitvu, redovitu ispovijed, misu, Božju Riječ i život s Bogom. Ako to ne činimo jer nam je teško ili mislimo da ne možemo, mòlimo Gospodina i dobit ćemo želju i volju predati mu se.

Blažena Djevica Marija nam je u ovom događaju dala primjer: mlada je, Bog joj se objavljuje i kaže da će mu roditi Sina. Zamislite kako se ona osjećala. Znamo da se i zapitala: kako će to biti? Pa ja nisam ni udana… Zbunila se, ali je povjerovala. I život joj je, po našim kriterijima išao ukrivo, kao i većini svetaca. Stoga, upravo nam po njezinom primjeru Bog govori: daj mi svoj život, predaj se meni i ja ću sve voditi. Baš taj tvoj križ, tvoje brige, pa i grijeh koji nosiš u sebi i grize te, po tome ću te osloboditi i živjet ćeš punim plućima. Samo predaj sve meni. Marija je ostavila sve svoje planove, sve je dala Njemu i po njezinom predanju, došao nam je Bog! Tako i po našem predanju dolazi Bog u tvoje i moje srce, a samim time i u moju obitelj, nosim ga na posao i u grad na kavu, nosim ga u trgovinu, Bog je u meni. Uostalom, primam ga živa u svetoj Euharistiji, u tom komadiću kruha u kojemu je živ, stvaran Bog! Nezamislivo je to. Zato i jest otajstvo. I nećemo ga nikada shvatiti, ali možemo vjerovati. Povjeruj i primi Boga u svoje tijelo, primi ga u srce i živi s njim! Nosi ga drugima i neka se drugi po tebi spase! Kao što je Marija donijela Isusa nama, tako ga i mi trebamo nositi drugima.

O, kolike li milosti, kolikog li povjerenja Božjega prema nama! Daje nam se, potpuno razgolićen i naizgled nemoćan u hostiji, do te mjere da ga uzimamo u usta i jedemo. Ali, on upravo tu, u svojoj naizgled nemoći čini čudo. Samo ne želi prisilno, kao što ni kod Marije nije htio na silu, nego nam daje slobodu. Slobodni smo pristati ili ne pristati na suradnju s njim. Neizmjerno nas ljubi i kao da nam kaže: Evo me, ja se tebi sav predajem, a ti sad biraj!

Pa, dragi brate i draga sestro u Isusu, biraj! Odvaži se biti Njegov/a! Pristani poput Marije na život i ne boj se! Ne boj se života, ne traži “zaštitu” od života, nego se svetim sakramentima i molitvom štiti od duha laži i traži Istinu, koja je sam Bog.

Neka ti Gospodin Isus, koji se u Blaženoj Djevici Mariji utjelovio, koji je rođen, mučen, raspet i uskrsnuo za tebe i za mene, udjeli radost i mir, neka uđe u tvoj život i tvoju obitelj po tvojemu “da”, kao što je i prije 2000 godina došao po istom “da” jedne Djevice iz Nazareta.


fra Daniel Živković



REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE