subota, 27. kolovoza 2022.

LOKOMOTIVA - NAPREDAK

NAJAVA TREĆEG KOLA 2. LIGE FBIH

Danas i sutra igraju se utakmice trećeg kola Druge lige FBIH. Derbi kola je u Seoni gdje se sastaje domaća Seona i gosti iz Gornjeg Rahića.
Napredak gostuje u Miričini, a trener Smajlović će imati na raspolaganju četiri nogometaša, koja prošlo kolo nisu bili u igračkom kadru.

Sa početkom u 17.oo sati u Odžaku igra se prva utakmica trećega kola 2. Lige FBIH, a sastaju se NK Odžak 102- NK "Mladost" Malešić.
Sutra je na rasporedu ostalih sedam susreta u kojima se sastaju:

Kao što smo u uvodu najavli, derbi kola igra se u Seoni, gdje se sastaju dvije trenutno vodeće momčadi, Seona i G. Rahić. Nama, naravno najzanimljivija utakmica igra se u Miričini, između domaće Lokomotive i našeg Napretka. 

Naša momčad se nalazi na trećem mjestu ljestvice sa šest osvojenih bodova iz dvije utakmice, a Lokomotiva na 9. mjestu sa jednom pobjedom i jednim porazom.
Sa dvije prvenstvene i dvije kup utakmice Napredak je došao do gotovo nevjerojatnog niza od 17 uzastopnih pobjeda. Raspoloženje u momčadi je odlično i opravdano optimistično za sutrašnju utakmicu i nastavak pozitivnog niza.
Treneru Smajloviću se za utakmicu protiv Lokomotive u sastav vraćaju T. Mikić, M. Mikić, B. Gojković i P. Marković. Ozlijeđenih i igrača pod suspenzijom sutra nema.

Sa FK Lokomotiva naša momčad se nije sastajala u dosadašnjoj povijesti. 
Klub iz Miričine, općina Gračanica utemeljen je 1964. godine i iste se uključuje u službeno natjecanje, tadašnja grupna liga - centar Lukavac (općinska nogometna liga: Mladost Puračić-prvak, Borac Tabaci, Bratstvo Bistarac, Polet Hrvati, Partizan Modrac, Svatovac Poljice, Pionir Crno Brdo, Mladost Gnojnica, Sloga Bikodže, Jedinstvo Huskići, Ozren Sižje)
Do '92 godine, Lokomotiva se uglavnom natječe u općinskoj ligi i par sezona u Međuopćinskoj ligi-Lukavac (Partizan Prokosovići, Orahovica, Napredak Priluk…).
Svoj nogometni „procvat“ doživljavaju u sezoni 2013.-14. kada kao prvaci Druge lige Tuzlanske županije ulaze u Prvu ligu Tz Županije, gdje nakon samo dvije sezone osvajaju prvo mjesto i ulaze u sadašnju Drugu ligu FBIH.

Sutra očekujemo fer i sportsku utakmicu u kojoj će pobijediti bolja momčad


SRETNO DEČKI

Uzbuna u Medvači

 


Početkom sedamdesetih godina proteklog stoljeća živjeti u ozloglašenom kraju sela zvanom Medvača imalo je svoje prednosti, čari, ali i mane. Prednosti su što tu nikad nije dosadno ili monotono. Stariji su se brinuli kao i mi mlađi da ne nedostaje svađa, prepirki pa čak i tuča s teškim tjelesnim posljedicama. Uglavnom, uvijek bi se našlo nešto o čemu se taj dan razglabalo i komentiralo. Čarolija je bila dječački život pored Briježnice i njezinog rukavca zvanog Brana. Mana je bila naša socijalizacija u seoski život. Žitelji iz ostalih dijelova sela nametnuli su nam stereotip divljih i neobuzdanih osobenjaka, koji sve rade zlo i naopako, pa nas je trebalo što je moguće više izbjegavati. Naravno da to nije bilo niti približno istini, ali da smo imali svojih specifičnosti, to svakako.

petak, 26. kolovoza 2022.

ODBOJKAŠKI KLUB "NAPREDAK" MATIĆI


Što se tiče sporta u Matićima danas je sve manje više poznato. 

Opće poznata činjenica je da NK „Napredak“ Matići egzistira sada već dugih 70 godina. Manje poznata činjenica da je u Matićima sredinom 60 tih godina utemeljeno športsko društvo „Napredak“ Matići, koje 1976. godine, mijenja naziv u sportsko društvo „Napredak“.

Pečat iz 1965. godine, ŠD „Napredak“ (Športsko društvo „Napredak“ Matići).



Pečat od 1976-82. godine, SD „Napredak“ Matići (Sportsko društvo „Napredak“ Matići).

ponedjeljak, 22. kolovoza 2022.

SJEĆANJE NA POGINULOG BRANITELJA

 

MATIĆKI VITEZ

Na današnji dan 22. kolovoza 1992. godine, Matići su izgubili svog viteza - Peju Pejića (Mance) koji je vjerno služio svom rodnom kraju te naposljetku i položio svoj život na oltar domovine u obrambenom Domovinskom ratu.


 Počivao u miru Božjem

nedjelja, 21. kolovoza 2022.

ZVONIMIR MARKOVIĆ, ZA NOVA TRI BODA

Drugo kolo 2. NL FBIH

Pred oko 500 gledatelja, u jednoj otvorenoj utakmici, naša momčad je golom Markovića došla do vrijedne pobjede i nova tri boda.

NK "Napredak" Matići - NK "Svatovac" Poljice 1 : 0




Činjenica da je Napredak jučer odigrao utakmicu bez svoja četiri standardna igrača nagovještavala je tešku i neizvjesnu utakmicu.

Izostanak dva Mikića, Gojkovića i P. Markovića, primorao je trenera Smajlović da dobro „izmiješa karte“ da bi došao do pobjedničkog recepta.

Otvaranje utakmice su bolje iskoristili gostujući igrači. Imali su posjed lopte, bili u našoj polovici igrališta, ali bez neke konkretne situacije za gol.

Nakon desetak uvodni minuta, Napredak je lagano preuzimao inicijativu i preko Markovića i Dežića došao u dvije obećavajuće situacije, u kojima je nedostajalo malo prisebnosti u tom završnom udarcu.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 25. minuti utakmice. Naš vezni igrač Amar Memišević dobio je loptu pred protivničkim kaznenim prostorom, oslobodio se svog čuvara i izborio se za poziciju da puca. Povukao loptu par metara i sa neki 16-17 metara, precizno gađao donji lijevi kut gostujućih vrata. Krajnjim naporom gostujući vratar je odbio loptu i spasio svoju mrežu od sigurnog pogotka. Međutim, na njegovu nesreću, a našu sreću, odbijena lopta je došla do usamljenog Markovića koji ju je rutinski sa par metara položio u mrežu, za 1:0.

Do kraja utakmice smo iz dominirali goste iz Svatovaca u svim nogometnim elementima, ali za povećanje rezultat trebala je nešto preciznija noga Dežića, Marakovića i Augustinovića. Zaista prava šteta što nismo iskoristili neku od situacija i osigurali mirnije drugo poluvrijeme.

U drugom djelu utakmice gosti su morali krenuti na sve ili ništa. Imali su u pojedinim dijelovima utakmice više od igre, veći posjed lopte, ali bez neke konkretne situacije.

U našoj momčadi kod pojedinaca se osjetio umor u nogama, tako da smo igrali više pozicionirano i koristili svoje najjače oružje, brzi protunapad. Takvu igru i situacije naravno, najbolje koriste naši brzi napadači Dežić, Marković i Augustinović. Ovaj trio je u nekoliko navrata opasno zaprijetio gostima, a najbolju „mat poziciju“ nije iskoristio mladi Dežić.

Na kraju minimalnih, ali itekako vrijednih 1:0 za Napredak. Nova tri boda i trenutno vrh ljestvice sa šest bodova, nakon nepotpunog drugoga kola 2. lige FBIH sjever.


Trenutna ljestvica




Sve pohvale i čestitke za našu momčad.

Koga izdvojiti sa današnje utakmice?

Živković je obranio sve što je išlo u okvir vrata, što je cilj.

Dva stopera sigurna. Kapetan kapetanski, Smajić rutinirano, mirno i iskusno. Njegove duge lopte i iskusno iznošenje lopte iz zadnje linije ćemo sigurno iz utakmice u utakmice još više koristiti.

G. Orkić - borbeno, bespoštedno, do zadnje kapi znoja.

Mladi D. Filipović. Hmm, ovaj golobradi dječak je u ove dvije utakmice većinu navijača pozitivno oduševio i svi ga svrstavaju među dva tri najbolja nogometaša u ove dvije utakmice. Ima ga po cijelom terenu. Traži duel, a u njima je uvijek pobjednik. Traži loptu i uvijek nađe dobro rješenje. Šta reći…pa iz Boka smo uvijek imali moćnu nogometnu potporu, Fiš samo nastavi tako.

U veznoj liniji još jedan mladi igrač nas je oduševio trkom, ali i preciznim pasom, Amar Mamišević.


Kobaš i Matolić iskusno i koliko treba.

Napadači su i danas bili nerješiva enigma za protivničku obranu.

Augustinović – Tehnički i trkački izuzetno moćno djeluje. Kroz kup i prijateljske utakmice ostavio naj dojam.

Dežić – Fizički moćan, jak u duelu, dobrog „cuga“, tehnički „protkan“. Još gol da krene.

Dakle svi smo bili na potrebitoj razini, ali ponovno moramo pozitivno prozvati Zvonimira Markovića. Današnji gol nije bio neko remek djelo, ali je pokazao da ima „nos“ i za poziciju.

Statistika ovog nogometaša je gotovo nevjerojatna. U 14 prvenstvenih odigranih utakmica ovaj igrač je zabio 17 golova. Napredak je imao dobrih napadača, neupitno, ali sa ovakvom statistikom, ne vjerujemo.


JOŠ JEDNOM SVE POHVALE ZA TRENERA , MOMČAD, ALI I NAŠE „JASTREBOVE“ KOJI SU „LETJELI“ SINOĆ DO KASNO U NOĆ.

25. jublarno okupljanje ljubitelja oldtimer vozila


U jučerašnjem danu punom događanja dva su posebno bitna za mještane sela Matići: Nogometna utakmica u 17 sati i defile odltimera oraškim selima. Jubilarna 25. karavana vozila koja plijene pažnju svojim izgledom i mnoge vraćaju u neka sretnija vremena zaustavila se u Matićima i u centru sela pružila priliku za divljenje mnogima koji su došli ciljano ili tamo se slučajno zatekli. Na čelu kolone je, a tko bi drugi bio, Kruno Draganović. Stari biker i zaljubljenik u vozila svih vrsta ujedno je i predsjednik oldtimer kluba „Posavac“ iz Orašja. Mnogi su dali svoj doprinos da se ovakav klub održi i kontinuirano djeluje, ali Krunin doprinos je nemjerljiv. U stražnjem dvorištu kod Krunine kuće, sin Robert i ukućani pripremaju osvježenje za učesnike uz izloženu „ergelu“ njihovih oldtimer vozila. Tu su tri automobila, preko četrdeset motocikala i dvadesetak bicikala s motorom i starih bicikala. Zavidno, reklo bi se na prvi pogled, ali kad se čuje njihova priča o uloženom trudu i sredstvima, onda se tek dobije potpunija slika.

„Da je bilo više razumijevanja i želje mogli smo u Matićima napraviti nešto za buduće generacije i mapirati selo na turističku kartu općine i države, ali…“ - rekao je Kruno.

Sve u svemu još jedna lijepa slika iz našeg sela. Čestitke odltimer klubu i njegovoj prvoj vedeti, Kruni Draganoviću.

Kruno Draganović

Slike preuzete sa fb Đuro Živković



















REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE