petak, 2. rujna 2022.

NAPREDAK - ODŽAK 102

4. kolo

DRUGA LIGA F BIH SKUPINA - SJEVER

03. rujna 2022. godine, u 17,oo sati.

ŽUPANIJSKI/POSAVSKI DERBI

Stadion "Crna Mlaka" u Matićima

NK "NAPREDAK" Matići - "ODŽAK 102" Odžak

Slika preuzeta sa fb Napredak Matići 

Nakon odigranog županijskog finala u srijedu, sutra nas u Matićima na stadionu „Crna Mlaka“ u okviru četvrtoga kola Druge lige F BIH očekuje, prvenstveni županijski derbi.
Napredak u ovoj utakmici ima jasan i konkretan cilj, pobijediti. Sa ovom pobjedom Napreda će ostati i dalje u samom vrhu ljestvice, zadržati pobjednički niz i mentalitet, te dobru atmosferu unutar momčadi.

Trenutno se na ljestvici naša momčad nalazi na trećoj poziciji sa sedam osvojenih bodova. Gosti iz Odžaka sa skorom od jedne pobjede, jednog neriješenog i jedanog izgubljenog susreta, nalaze se na sedmoj poziciji.



Momčad iz Odžaka u našoj ligi ima najstariju, ali i najbogatiju nogometnu tradiciju. Po jednoj ideologiji utemeljeni su odmah po završetku Drugog svjetskog rata 1945. godine, pod imenom FK „Jedinstvo“, iako su se nogometne utakmice u Odžaku igrale i tijekom Drugog svjetskog rata.
Kao „zlatne“ godine ovog kluba, neupitno se može uzeti vrijeme od kraj 60. tih, do početka 70. tih. godina. Jedinstvo se u tom periodu natjecalo unutar tadašnjeg trećeg stupanja natjecanja NS ex. Yu. gdje je u nizu osvojilo, dva puta prvo i dva puta drugo mjesto na ljestvici.
U sezoni 1969.-70. Jedinstvo kao prvak „Tuzlanske zone“, igra neuspješno kvalifikacije sa FK „Galenika“ Zemun, za ulazak u II. saveznu ligu NS Jugoslavije. Iste godine momčad iz Odžaka osvaja titulu amaterskog prvaka BiH.
U sezoni 1971.-72. Jedinstvo ponovno osvaja prvo mjesto, ovaj put u ligi pod nazivom „Bosansko-sjeveroistočna zona“, ali i ponovno igra neuspješno kvalifikacije za ulazak u II. saveznu ligu, sa NK „Belišće“ Belišće i FK „Čukarički“ Beograd.
Dakle, momčad jedne duge i uspješne nogometne povijesti, vrijedne svakog sportskog respekta.

Temeljem ove priče nije niti čudo da Napredak ima negativan skor sa momčadi iz Odžaka. Naime, do sada smo odigrali 24 prvenstvene utakmice sa nogometnom ekipom iz Odžaka, koja službeno od 1994. godine, nosi ime NK „Odžak 102“ Odžak.
Od odigrane 24 utakmice zabilježili smo 8 pobjeda 5 neriješenih i 11 poraza, uz gol razliku 29:46.
Prvu utakmicu odigrali smo u Odžaku na stadionu „Sportskih igara“ 1. listopada 1988. godine, u okviru 7. kola, Republičke lige – „sjever“.


STRIJELCI: 1:0, 15 minuta, Katić, 2:0, 28 minuta, Ević, 2:1, 30 minuta, Niko Ivkić – Nidžo, 3:1, 33 minut, Ević.

SASTAV NK „NAPREDAK“: Rustemović 6 , Marković 6, Mikić 6, Matuzović 7, Draganović 7, Mišković 6, Ivkić 7, Pejić 7, Brkić 6, Matijević 6, G. Mikić 6.

Posljednju utakmicu odigrali smo u proljeće 2018. godine, nogometna sezona 2017.-18.
22. kolo

NK „Napredak“ Matići - NK „Odžak 102“ Odžak 1 : 3

Strijelac: Ilija Pejčić

Uz navođenje prve i posljednje utakmice prisjetiti ćemo se i dvije sezone u kojima su sudjelova ova dva kluba, a koje su izravno utjecale na povijesti NK "Napredak" Matići.

Sezona 1990.-91. Republička liga - slupina "sjever"
Posljednje 30. kolo
FK "Jedinstvo" Odžak - FK "Tekstilac" Derventa 0 : 2
Tada dominantno, trećeplasirano na ljestvici Jedinstvo "slučajno" gubi od najlošije momčadi prvenstva, Tekstilca iz Dervente.
Sa ovom neočekivanom pobjedom momčad iz Dervente osigurava opstanak, ali i "gura" Napredak u nižu ligu.

Sezona 2003.-04. "Duga liga Centar 1 A"
Napredak na kraju sezone osvaja šesto mjesto na ljestvici i izravan plasman u buduću novoutemeljenu Drugu ligu F BiH skupina - "sjever".
Odlukom Uprave kluba NK "Napredak" GENTLEMENSKI ustupa osmoplasiranoj momčadi prvenstva NK "Odžak 102" Odžak, svoj status i pušta ih se da uđu u viši stupanj natjecanja.

Našem Napretku ali i gostima iz Odžaka, sutra želimo fer i sportsku utakmicu u kojoj će naši momci uzeti tri boda.

U ostalim susretima četvrtog kola sastaju se:


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE