subota, 2. srpnja 2022.

Osvrt na 14. nedjelju u godini.

Dr. fra Luka  Marković


„NOVO STVORENJE“

Isus šalje učenike da navještaju Evanđelje, govore o Bogu, ali i o tome kako bi trebao izgledati onaj koji prihvati kršćanstvo. Sveti Pavao pojašnjava na vrlo jednostavan način o čemu se radi. Govori o „novom čovjeku“, o ljudskoj promjeni iznutra. Taj novi čovjek treba biti drugačiji, humaniji od onih iz tadašnjih politeističkih religija koje su bogove prinošenjem različitih žrtava „potkupljivale i smirivale“ – čak drugačiji i od onoga čovjeka u židovstvu u kojem je previše stavljan naglasak na udovoljenje Jahve kako bi pojedinac ili narod dobio zasluženu nagradu. Otuda dolazi i Isusov sukob s farizejima i pismoznancima koji svode sve na vanjsko održavanje zakona.
Isus u centar vjere ne stavlja rituale i žrtve, nego promjenu čovjeka iznutra. Ukoliko ne dođe do te promjene iznutra, ukoliko čovjek ne postane bolji, ljudskiji, humaniji, neće mu koristiti puno prinošenje žrtava, različiti rituali ili površna molitva. Bog je toliko velik da ga čovjek ne može potkupiti, niti zadovoljiti samo molitvom ili održavanjem propisa. Zadovoljiti ga može samo korektnim odnosom prema drugim ljudima, poštenjem, humanošću, tolerantnošću i ljubavlju prema svemu stvorenome. To je najbolje definirao Pavao u onoj glasovitoj misli koja kaže da bi čovjek bio nitko i ništa bez ljubavi, čak i tada kad bi posjedovao sva blaga svijeta. Isusov Bog nije na prvom mjestu zakonodavac i strogi sudac, nego otac i majka u jednom, roditelj koji voli svu svoju djecu. Teško je zamisliti roditelje koji bi bili oduševljeni ljudima koji im laskaju dok istovremeno preziru njihovu djecu.
Isus ne poziva na kršenje zakona, nego svraća pozornost na to da Bog nije samo zakonodavac, nego i roditelj. A roditelji vole djecu i kad pogriješe. Godinama čekaju strpljivo da djeca krenu pravim putem. Upravo zbog toga se može reći da svijet ne treba gorljive kršćanske propovjednike koji sustavno govore o Božjoj kazni, vide je na svakom koraku, nego one koji pomažu ljudima naći svoj mir, imati povjerenje u Boga i kad je toliko toga nejasno. Smisao vjere, one o kojoj govori Isus, nije osuditi, nego pomoći čovjeku da se digne iz blata, pa makar u njega upao vlastitom krivicom. Zar se to ne pokazuje u Isusovom druženju s carinicima, preljubnicima, grešnicima, rimskim poslušnicima, svima onima koji su se ogriješili o zakon. Zasigurno ne čini to kako bi ih podržao u lošem ponašanju, nego da bi ih ohrabrio i potakao da naprave iskorak u životu, da postanu „novo stvorenje“.

petak, 1. srpnja 2022.

13.03.1940.-01.07.2022. MARA ŽIVKOVIĆ

Poslije teške bolesti preminula je naša mještanka Mara Živković r. Mikić


Počivala u miru Božjem

Iskrena sućut obitelji

NA BRANI ĆUPRIJA

Ne nije ovo priča o ćupriji Ive Andrića i njegovom književnom djelu „Na Drini ćuprija“. Ovo je priča u kojoj je glavna uloga, „Na brani ćuprija“ i to u Matićima.
Sada se već rijetki Matićani sjećaju da je uz naše selo prolazila rječica Briježnica, da se rukavac rijeke Briježnice u Medvači nazivao „Brana“. Još se manji dio naših mještana sjeća tog mostića, a vjerojatno više nitko, kada je taj tadašnji mostić koji povezuje dva najbliža djela Matića i Boka, napravljen.
Prije par dana došli smo do priloga koji je objavljen u tuzlanskom listu Front Slobode, a koji upravo govori o izgradnji mostova na općini Orašje, od kojih je jedan izgrađeni i u Matićima.



četvrtak, 30. lipnja 2022.

Zlatno doba matićkog nogometa

„Zlatno doba matićkog nogometa“ neki nazivaju period između 1984. – 1992. godine. Ispravnije bi bilo reći da se pod tim izrazom podrazumijeva period između 1952.–2022., a poštenije od 1974. do 2002. godine. Svatko neka sudi po svom uvjerenju. Fotografija je nastala 29. lipnja ove godine na tradicionalnom druženju svih generacija nogometaša Napretka (Petrovo). Bez posebnog isticanja treba reći da su pojedinci s fotke ostavili neizbrisiv trag u analima matićkog kluba i srcima navijača.

Stoje s lijeva: Anto Mikić Munja, Marijan Mikić Mića, Blaž Orkić Đurić, Đuro Džijan Brico, Ivica Vincetić i Dragan Brkić Duda.
Čuče s lijeva: Joso Marković Ćuna, Joso Orkić Joza, Marijan Kosić Carić, Đuro Pejić, Zvonko Matijević Roki, Goran Mikić Meši i Martin Plavšić Tino.

nedjelja, 26. lipnja 2022.

Migracije matićke pameti

 

Inteligentni ljudi se rađaju posvuda, za to nema pravila, pa tako i u Matićima. Takvi ljudi, ovisno o stupnju obrazovanja, snalažljivosti ili okolnostima, iskorištavaju svoj potencijal i razvijaju ga na osobnu i korist zajednice u kojoj žive. Imajući u vidu činjenicu da su Matići mala sredina, iz kakvih se oduvijek iseljavalo, to je pratilo i nas kroz sve vrijeme postojanja. Stupanj obrazovanja zahtijevao je veće, bogatije sredine u kojima su takvi mogli doći do izražaja u punoj svjetlosti svoga uma.

Trend iseljavanja zbog ekonomskih migracija u današnje vrijeme je postao realnost pa se ne iseljava samo inteligencija, nego svatko tko misli da će mu negdje drugdje biti bolje.


Unatoč svemu, pametnih u Matićima ne nedostaje. Uvijek se nađe netko tko je potencijal od kog se mogu očekivati velike stvari. Takvi su i braća Ivan i Antonijo Dabić, maturanti Srednje strukovne škole u Orašju. Obojica su ponijela laskavu titulu učenika generacije. Ivan je učenik generacije četverogodišnje, a Antonijo trogodišnje škole. Kad se ovim momcima pridruži i Marija Živković, učenica generacije Osnovne škole u „Braće Radića“ u Boku, onda je kontinuitet matićke pameti neupitan, baš kao i migracije te pameti.

Čestitamo njihovim roditeljima, čiji su ponos kao i ponos cijelog sela.

    

   

PROLJEĆE 2022.

 NK "NAPREDAK" Matići 

Nogometna sezona 2021.-22.

LJESTVICA PROLJEĆE 2022.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE