četvrtak, 24. siječnja 2019.

POEZIJA ČETVRTKOM


                                  

  DAJTE ŠANSU MIRU

Zaustavite strojeve smrti,
tenkove što strašno bruje,
nek bojištem muk zavlada
 glas razuma da se čuje.

Ne dižite čeličnu pticu
što iz zraka smrću prijeti,
neka plavim nebom može
golub mira da poleti.

Ne rušite, ne palite,
tko i na to pravo ima,
vi ste dužni dar predaka
sačuvati potomcima.

Dosta mržnje, ubijanja,
bolje svjetlo nego tama,
zam'jenite puške svoje
maslinovim grančicama.

Dole prste s obarača,
prestanite, ne pucajte,
otpočnite pregovore,
 miru šansu dajte.
                                                                      Pejo Pejić - Lele







FRA LUKA MARKOVIĆ, PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE



Četvrtak je dan kad na našem blogu prevladavaju kulturne teme. Jedan kulturni događaj je pred vratima pa koristimo prigodu najaviti predstavljanje nove knjige fra Luke Markovića, „Nije dobro, ali ima nade“. Promocija će se održati 26. 1. 2019. godine u samostanskoj dvorani, u 18,oo sati.
Fra Luka Marković rođen je 9. 5. 1953. godine u Matićima. Doktor je povijesnih znanosti, magistar čiste filozofije i diplomirani teolog. Objavio je nekoliko znanstvenih knjiga na hrvatsko i njemačkom jeziku s područja filozofije, povijesti i religijskih znanosti. Osim četiri knjige eseja, objavljene su mu i dvije zbirke pjesama na hrvatskom i jedna na njemačkom jeziku. Autor je jedne zbirke pripovijedaka. Objavljuje eseje u različitim časopisima i tjednicima za kulturu, umjetnost i religiju. Preveo je četiri knjige s njemačkoga (filozofsko – teološka razmišljanja od Reinharda Lettmanna), kao i jednu zbirku pjesama od Dietharda Zilsa. Uvršten je među 60 poznatih emigrantskih pisaca (izdanja Matice hrvatske), kao i među poznate pisce u Bosni i Hercegovini u posljednjih 500 godina.
Premijerno objavljujemo vijest da je ekipa HTV snimila razgovor sa fra Lukom, o njegovom spisateljskom djelovanju povodom nove knjige. Prilog će uskoro biti emitiran u emisiji POZITIVNO koja je na programu nedjeljom, na HTV 1 u prijepodnevnim a na HTV 4 u popodnevnim satima. O terminu emitiranja blagovremeno ćemo vas izvijestiti.
Pozivamo sve zainteresirane, a pogotovo naše suseljane, da se odazovu na ovaj događaj.









utorak, 22. siječnja 2019.

OD ŠUMICE DO KUĆARA


                                           
                                             Šumica

U proljeće 1997. godine, Ilija Mikić poznatiji kao Ilja Pave Đurina, očistio je šumarak nadomak sela i jedne je nedjelje pozvao par svojih prijatelja na druženje uz roštilj. Tako je krenulo i narednih dvadesetak godina bilo je to jedno od poznatijih okupljališta matićana srednje generacije. Nedjeljom popodne od proljeća pa do jeseni čuli su se zvuci šargije, violine, harmonike i pjesme iz pomalo umornih glasnica i jezika koji su sve više zaplitali. Bilo je i teških tema, ali uglavnom dok ne krene pjesma.


                                               Kućar

Ekipa iz šumice koja je ovih godina narasla i do tridesetak osoba, suočavala se s problemom nedostatka prostora u hladnijem vremenu. Problem je riješio Đuro Mikić – Đoza. Naime, Đuro je odlučio praviti obiteljsku kuću u dvorištu svog oca na mjestu gdje je bio stari, dobro očuvani kućar. Kućar je morao napustiti dvorište, a prenesen je u dio matićkog atara koji se zove Vrtovi, 2017. godine. Ovaj prelijepi i izuzetno dobro očuvani primjerak ruralne arhitekture s početka dvadesetog stoljeća, našao je svoj mir podalje od naselja. Njegov vlasnik, gore navedeni Ilija Mikić, izveo je hvale vrijedan pothvat prijenosa i restauracije ovog skoro stogodišnjaka. Kućar je na lijepom i neupadljivom mjestu (za razliku od šumice koja je bila uz cestu) i pruža ugođaj mira i odmaka  od svakodnevice. Prostorija dnevnog boravka dugačka je 6 i široka tri metra. Ovo je lijepo uređen prostor s grijanjem na drva čime je stvorena mogućnost druženja i u ovim hladnim danima. Kućar je stalno u pogonu (rođendani, roštiljade i druga veselja) i opravdava zahtjevna očekivanja njegovih posjetitelja.

      Vlasnik Ilija Mikić zaštito je kućar od vlage, njemu vlaga ne smeta   

           Pomoćne zgrade i pec majstor Gedža  

                      Naša posla, jedan radi deset gleda

                                Početak okupljanja u prostoriji  

                       Svi su unutra i šargija dobiva pozornost  

                                             i Žir s harmonikom

        Jedna za kraj objekta koji će svedočiti mnogim slavljima


                                                                           JO







REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE