nedjelja, 20. siječnja 2019.

MATIĆANI U KANADI



               




 Ne zna se točno tko je prvi matićanin koji je stupio na tlo Kanade, ali mi ćemo pokazati ono što možemo tvrditi da je zacijelo istina.
Sukladno našim spoznajama, jedan od prvih koji je svoj dom zamijenio za život u ovoj ogromnoj zemlji, bio je Iljo Orkić (Mrkonjića). On je 1962. godine preselio iz Francuske gdje je radio manje od godinu dana. Za svoj životni prostor odabrao je Toronto, zaposlio se u Fordovoj tvornici automobila. Nedugo zatim preselio je cijelu obitelj i tu ostao do svoje smrti, 1990. godine.  Bio je u braku s Gizelom, vjenčali su se 16. 1. 1961. godine. U braku su imali dvoje djece; Franju, koji se rodio u Bečeju i Sonju, rođenu u Torontu. Franjo ima dvoje djece (Niko i Nina), Sonja, također, ima dvoje djece (Christian i Zachary).
          

            Iljo Orkić


                    Obitelj Franje Orkić                                 



                            Gizela s unucima Christianom i Zacharyjem

Sljedeća koja je došla bila je Janja Mikić (Ive Donkina). Ona je došla 1963. godine i iste godine udala se za Antu Miškića. Anto je umro 1988. godine. U braku su imali troje djece; Mariju, Lucu i Ivu. Janja danas živi sa svojim sinom Ivom, snahom Vesnom i kćeri Marijom u gradu Mississauga, Ontario. Kćer Luca ima tri kćeri koje žive i školuju se u Torontu (Minever, Miranda i Arlinda), a ona živi na Floridi, SAD.
   


               Janja i Anto Miškić                             



                                             Ivo i Vesna Miškić   



                                Obitelj Janje  Miškić djevojački Mikić

                             Unuke Janje Miškić, Minever, Miranda i Arlinda

Nakon tragedije koja je zadesila njegovu obitelj (dvije mlađe sestre, Katica i Vesna, utopile su se u umjetnom jezeru, 1982. godine), Franjo Orkić, odlazi 1988. godine u Kanadu na poziv strica Ilje. Franjo je otišao i ostao. Oženio je Mariju Dumančić, 12. 9. 1992. godine. U braku imaju troje djece; Matea, Marinu i Michela. Obitelj živi u Oakville, Ontario.
                 



                                        Obitelj Franje Orkić



                                Mato (Mačo), Marija  i Franjo Orkić


Ljubica Maskaljević, djevojački Marković i Marijan Maskaljević – Bana kao mladi bračni par dolaze u studenom 1988. godine u Kanadu. U braku imaju troje djece; Anto/Toni, Marija i Mario. Mario ima kćer Addison. Obitelj živi u Georgtownu, Ontario.


          Obitelj Ljubice djevojački Marković i Marijana Maskaljevića – Bane
            
           



Posljednji koji je došao i trajno ostao je, Blaž Dabić, sa svojom obitelji. Blaž je došao u Kanadu tijekom rata u BiH, kolovoza 1992. godine. U braku je s Ljiljanom. Imaju dvoje djece; Ivana i Ivanu. Imaju pet unučica; Adriana, Izabela, Kristina, Aleksa i Tijana. Obitelj živi u Mississauga, Ontario.



                   Obitelj Blaža Dabića; Blaž i Ljiljana s unukama

                                                                                            JO

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE