subota, 24. rujna 2022.

Crljeni pitolj (crveni pijetao)




     Bila je sredina lipnja 1976. godine. Tih dana dosta je kišilo. Baba Ruža je ležala na krevetu za kojeg ju je prikovala prehlada što ju je „zaradila“ gnojeći kukuruz . Istini za volju ona i nije bacala gnojivo pod kukuruz, nego ja i Luca Đurićeva. Baba je došla da vidi što smo nas dvoje „iskusnih poljopoljodjelaca“ uspjeli učiniti s onom vrećom mineralnog gnojiva jer spremalo se nevrijeme. Olovno sivi oblaci iznad naših glava postajali su sve tamniji, munje su parale nebo, a tutnjava gromova nadjačavala je zvuk zvona iz kapele. „Ajte kući djeco, pokisnit ćete i poboljet ćete se pa ću ja bit kriva“, govorila je prijekornim glasom. „Evo još malo baba, idi ti kući mi smo s beciklima“, odgovorili smo nas dvoje u glas. Baba se uputila kući stalno mrmljajući protiv toga što mi ostajemo jer “ 'ko će izić prid sna'e ak se 'vi dvoje razbole“. Njiva zvana „Kućište“ bila je udaljena par stotina metara od njene kuće. Svejedno, snažan pljusak što se prosuo po matićkom ataru uhvatio ju je stotinjak metara od kuće i do kože smočio. To je bilo dovoljno za šezdesetšestogodišnju staricu krhkog zdravlja, koju život nikada nije mazio, da se prehladi i zalegne u krevet.

petak, 23. rujna 2022.

Svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu

 

Deseda, Mađarska 


Dolazi jesen, a s njom i svjetska prvenstva. I dok ovo u ribolovu ima smisla, ono u nogometu će biti, svakako, nešto novo. Bilo kako bilo, na termine i mjesto održavanja Svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu utjecala je sigurnosna situacija u svijetu. Naime, ovo prvenstvo trebalo je biti na jezeru Trident u Ukrajini, ali zbog opće poznatog stanja u toj zemlji isto je prebačeno u Mađarsku na jezero Deseda kod Kapošvara. Prvenstvo traje od 22. – 24. rujna. Član reprezentacije Bosne i Hercegovine je i naš Miroslav Ivić komu želimo puno uspjeha.

JO

 

četvrtak, 22. rujna 2022.

KOJA MATIĆKA GENERACIJA DRŽI REKORD?

Hoće li ova nogometna generacija Napretka srušiti dosadašnji rekord prvenstvenih utakmica, bez poraza u nizu?

 Slika preuzeta sa fb Napredak Matići

Trenutno momčad Napretka bilježi 18 utakmica bez poraza. Za rušenje rekorda nedostaje joj još 7 nogometnih utakmice bez poraz. 
Ova generacija pokazala je karakter, kvalitetu, ali i potencijal da to može uraditi.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE