nedjelja, 7. lipnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: PRIJATELJSTVO






O prijateljstvu

Među prijateljima treba voljeti ne samo one koje žaloste vaše nesreće, nego i one koje nam ne zavide na sreći. – Sokrat
Prijateljstvo ne pozitivan odnos između dvoje ili više osoba koji osjećaju međusobnu simpatiju i povjerenje. Prijateljstvo se temelji na ljubavi, zajedničkim interesima, međusobnom uvažavanju i povjerenju. Prijatelj je osoba koja pruža podršku u teškim vremenima, na koju se možemo osloniti i računati u posebnim trenutcima svog života.
Prijatelji su nam druga obitelj u kojoj smo prihvaćeni kada drugdje nismo i gdje imamo utočište u kojem se možemo skloniti za vrijeme teških i olujnih vremena . Od djetinjstva čovjek traži prijatelje, traži utjehu i spokojni kutak kojem se može povjeriti. Traženje prijatelja teče kroz cijeli život i često nismo sretni jer ne uspijevamo pronaći  ono što tražimo u drugoj osobi, pravu karakteristiku prijatelja. Prijatelji dolaze i odlaze, oni su kao nemirno more, nikad ne znaš kada će naletjeti val koji će te srušiti ili kada ćeš pronaći mirnu uvalu gdje se možeš skloniti i kada će ta uvala nestati i opet te poslati na nemirnu pučinu života.
Dvije su karakteristike, samo dvije, glavne, pravog prijatelja. Prva je ta da prijatelju možete reći što vas tišti, što vam uzrokuje tugu, zašto ste loše raspoloženi i zašto niste sretni. Prijatelj će vas poslušati i tugovat će s vama, neće reći kako ste glupi i tašto je došlo do takve situacije u kojoj se nalazite. Neće govoriti o tome kako se njemu nešto loše dogodilo i tako razgovor odvući stranputicom gdje bi vi ostali tužni i bez utjehe. Prijatelj će vam pokušati pomoći da se izvučete iz vama neugodne situacije, pomoći vam kad ste tužni ili kada vas je strah. Neće se potajno naslađivati i biti sretan zato što ste vi tužni. Takve prijatelje možete lako prepoznati jednostavno slušajući ih što govore. Na primjer, dva prijatelja se znaju već neko vrijeme i obojica imaju jednak problem, kojeg se teško mogu riješiti. Problem je privatni, ali obojica pate zbog toga. Naime, obojica su teški pušači. Jedan od prijatelja odluči prekinuti s pušenjem i jako se trudi da to postigne. Ovaj drugi, znajući da će mu biti teško ako pokuša prestati konzumirati takvu vrstu opijuma, pokušat će svog „prijatelja“ odvući od ideje da prestane pušiti jer on sam za to nije sposoban pa će se, ako prijatelj prestane pušiti, osjećati slabim i depresivnim. Ako pokušavaš prestat pušiti ili piti alkohol nije važno, i prijatelj ti govori ma hajde zapali jednu neće se ništa dogoditi, iako to može biti šala i ako je šala onda uredu, ili nema veze što tučeš ženu kad popiješ i pijan se vratiš kući, popij jednu. Takva osoba ne može biti prijatelj i takvih se treba kloniti, jer dok oni tonu i vas će za sobom povući. Ne treba prijatelja, koji je u problemima, treba napustiti, ali trebamo biti sposobni uvidjeti ako nas on vuče za sobom i zajedno s njim da i mi tonemo.
Druga karakteristika pravog prijatelja, čudnija čak i od prve, je da prijatelju možemo reći dobre vijesti i on će biti sretan, pomoći će nam proslaviti uspjeh ili neki događaj koji je nas učinio tako sretnima. Ovaj primjer je dobar za odlučivanje koga bi trebali držati blizu sebe, jer ako kažete nekome zašto ste sretni i što ste postigli da ste stekli toliki uspjeh, a on, iz ljubomore i zavisti, odgovara primjerom kako se njemu nešto dobro dogodilo prije 2 godine, ili još gore kad govori o tome kako o zna nekog kome je dobro išlo prije 2 godine. Takvih se ljudi treba kloniti jer oni nam neće pomoći da se razvijamo na način na koji mi želimo. Čak će se potruditi da nam otežaju naše radnje u ispunjenju naših ciljeva.
Moramo razmišljati koga držati blizu sebe i koga nazivati prijateljem, kome se povjeriti i od koga tražiti pomoći i znati da će nam pomoći, tako da i mi možemo pomoći njima kada to bude potrebno. Trebamo tražiti ljude koji žele najbolje za najbolji dio vas, takvima se treba okružiti jer će oni pomoć da budemo sretni i mi ćemo pomoć njima da oni budu sretni.  Možda imate prijatelje koje već dugo znate i vidite da im ne ide dobro morate bit svjesni da ako tako nastavi neće pomoći ni sebi ni drugima. Takva osoba treba pomoć i kao prijatelj trebate mu pomoći, ali ne smijete dozvoliti da njihova problemi i vas povuku u duboke probleme iz kojih se nećete moći izvući.
Najboljeg prijatelja tražimo još kao djeca u dobi do 10 godina. Jako je važno da za dobar odgoj djeteta ono samo pronađe osobu s kojom će se družiti i koja će mu biti najbolji prijatelj, to vrijedi i nakon djetinjstva. Neophodno je da čovjek ima najboljeg prijatelja koji je iznad svih i kojeg čuvamo kao malu kap vode na dlanu. To se može činiti nepravedno prema ostalim prijateljima, ali doista nije ne možemo svakome biti najbolji prijatelj. Najbolji prijatelj  dolazi na prvo mjesto čak i ispred vas, kada to shvatite onda imate najboljeg prijatelja. Usporedimo to ovako, sami ste i uskoro ćete se ženit, žena treba biti najmanje jednako vrijedna u vašim očima kao i vi sami sebi, ako čak ne i više. Kada dobijete djecu odjednom ona dolaze na prvo mjesto u obitelji i vi postajete manje važni i sebe stavljate na drugo mjesto jer znate da su vam djeca važnija duplo ili čak tri puta više od vas samih. Naravno morate voditi brigu o sebi, jer bez vas djeca ne mogu ništa, ali ipak ona su na prvom mjestu. Tako i najbolji prijatelj. Zbog njega idete tamo i gdje vas je strah, jer mu vjerujete, volite ga i poštujete i napravili bi za njega sve. Kada budete imali takvu osobu, ili je već imate, ali da ona nije u krvnom srodstvu ili dio obitelji, onda imate najboljeg prijatelja.
Neki će nam biti zvijezda vodilja, što nam pokazuje put u mračnoj noći punoj opasnosti, ali se nećemo bojati jer znamo da nas netko čuva, neki će nam biti razočarenje od kojeg ćemo se teško oporaviti, ali ćemo ipak to morati.
Ovim putem zahvaljujem svojim pravim, ovdje neimenovanim, prijateljima  na svemu što mi pružaju i nadam se da ih i ja sam usrećujem koliko i meni. Posebna hvala osobi koja je tu uvijek uz mene i koja je moj najbolji prijatelj/ica.

                                                                                                             Ivan Dabić

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE