petak, 4. ožujka 2022.

Osvrt na prvu korizmenu nedjelju

dr. fra Luka Marković

UVIJEK KAD ČOVJEK POŽELI BITI BOG NA ZEMLJI, STRADAVA SVIJET
Imati ili biti? Od kad postoji, čovjek je izložen iskušenju da dadne prednost zemaljskim vrijednostima pred duhovnim, da zgrće oko sebe umjesto da ljubi. Ništa se nije promijenilo niti u 21. stoljeću. Nagon za posjedovanjem je toliko jak da gura pojedince i obitelji u sukobe i mržnju, ali i narode i države u ratove, razaranja i patnju. Najbolji primjer za to imamo u današnjoj tragediji ukrajinskoga naroda. Puno se prljavih zakulisnih igara, želja za posjedovanjem, događalo oko te države. Djeca, žene, stariji i nedužni pate, jer se ruska politika opredijelila za ono sotonsko umjesto božansko, za nasilje umjesto za razgovor, za posjedovanje umjesto za ljubav. Da su s ruske i zapadne strane zadnjih godina u odnosu na ukrajinski narod dominirale riječi ljubavi umjesto riječi posjedovanja, danas ne bi bilo rata. ODLUKOM ZA LJUBAV PREMA BOGU UMJESTO ZA POSJED - kruh je samo slika ljudske opsjednutosti posjedovanjem - uspio je Isus izbjeći zamku zla.
Druga poruka današnjega Evanđelja odnosi se na ljudsku sklonost vlasti. Povezana je s prvom. Jer onaj tko želi posjedovati, želi i ovladati drugim. U slikovitom govoru Evanđelja nudi Sotona Isusu sva kraljevstva svijeta ako mu se pokloni. Biblijski gledano, pokloniti se zlu, znači odreći se dobra, onoga čega je Bog simbol. ISUS IZBJEGAVA I TU ZAMKU. Nažalost, ljudsko stvorenje je zbog vlasti spremno na svaku vrstu zla. U želji da ovladaju Ukrajinom ruska politika se odlučuje za zlo. A zlo je uvijek razarajuće, destruktivno. Ono što posebno boli, jest činjenica da ga u tome podržava i vrh Ruske pravoslavne crkve, oni koji govore o ljubavi prema Bogu, a podržavaju zlo. Kakva grozna zloupotreba Boga. ISUS SE ODUPIRE I TOJ ZAMCI ZLOGA. Nije spreman pokloniti se zlu zbog vlasti.
Treća poruka se odnosi na ljudski odnos prema Bogu. U njoj se upozorava na to da vjera uključuje i razum, koji je darovan čovjeku od Boga da se brine sam za sebe. ISUS TO DEMONSTRIRA ODBIJANJEM DA SE BACI S VRHA HRAMA I ISKUŠAVA BOGA. Biblija govori o tome da Bog voli čovjeka, ali ga u životu ne drži za ruku, nego ga hrabri da kroz životna iskušenja dođe do cilja. Bog nije čovjekov tjelohranitelj, nego prijatelj koji ga na razne načine upozorava i podupire na životnom putu. U tom kontekstu se može reći da je molitva važna, ali ju se ne smije shvatiti kao robnu razmjenu: ja se tebi molim, a ti ispuni meni želje.
Iz ove tri poruke proizlazi četvrta: BITI ILI NE-BITI. Zahvaljujući razumu, čovjek je toliko tehnološki napredovao da može olakšati svoj život, ali i uništiti čitav svijet. Putin prijeti čak i atomskim ratom. Takva prijetnja uključuje uništenje drugih, ali i vlastito. Nažalost, da je tako nešto moguće, poručuje nam na vrlo dojmljiv način slikovita biblijska priča o izgonu prvih ljudi iz raja. IZGON JE POSLJEDICA ŽELJE ADAMA I EVE DA BUDU KAO BOG, DA IMAJU ČAK I NJEGOVU SPOZNJNU MOĆ. Nije ih Bog izbacio iz rajskoga stanja, nego oni sami sebe. Upotrijebi li čovjek atomsko oružje, neće zbog njegove tragedije biti kriv Bog, nego on sam jer je poželio biti Bog, gospodar života i smrti.
BIBLIJA STAVLJA NA JEDAN VRLO DOJMLJIV NAČIN NASUPROT PRVIM NEPOSLUŠNIM LJUDIMA (ADAM I EVA) POSLUŠNE ISUSA I MARIJU. Njihova poslušnost se ne smije shvatiti kao servilnost, nego kao razboritost i odanost, kao odluku „biti umjesto imati“. A to znači za ljubav i mir umjesto za mržnju i ovladavanje drugim ljudima – za prihvaćanje života kao dara, a ne poziva da se bude ravan Bogu. Ako išta uništi ovaj svijet, bit će ljudska pohlepa za vlašću nad drugima.

četvrtak, 3. ožujka 2022.

U PRODAJI NAPRETKOVE JAKNE


Povodom 70. rođendana Napretka, u prodaju su puštene jakne s grbom i natpisom Napretka, jakne su identične kao i one koje nosi prva ekipa.

No1. je domaća kompanija, koja je jaknu dizajnirala i prozivela u Bosni i Hercegovini, a odgovorno tvrdimo i da je vrhunskog kvaliteta.
Jakna je za prijelazno razdoblje proljeće/jesen. Kapa se može skidati na rajfešlus.

Za narudžbu se javiti na broj 063 492 599, Viber/WhatsApp. Mogu se naručiti sve veličine.
CIJENA: 95KM



ponedjeljak, 28. veljače 2022.

MARKOVIĆ MARKO NOVI SPONZOR za 70.ROĐENDAN MATIĆKOG DIVA



 Jučer je s gospodinom Markom Markovićem uspješno dogovorena sponzorska suradnja.
Gospodin Marko je glavni "krivac" za nove Napretkove dresove, koje će nositi naši igrači u jubilarnoj 70.godini postojanja.

Marko je dijete našeg sela koji godinama svoj kruh zarađuje u Beču. Vlasnik je tvrtke Marko ElektroTechnik GmbH koja uspješno posluje na području Austrije, iako nije izravno čovjek iz svijeta nogometa, sport mu nije stran, Marko je veliki zaljubljenik u motore i u moto utrke, na kojim se i sam uspješno natjecao.

Marko je odlučio svoju ljubav prema selu i klubu iskazati donacijom sportske opreme No1.
Također je odlučio i da reklama njegove tvrtke bude postavljena na našem stadionu Crna Mlaka.

Ove sezone Marko je naš najveći sponzor i na tome mu se iskreno od srca cijeli kolektiv zahvaljuje.

Moramo naglasiti kako su novi dresovi odlične kvalitete i vrhunskog dizajna.
Dresovi će se uskoro naći i u slobodnoj prodaji, te svi oni koji žele moći će ga kupiti.

Pozivamo i sve ostale naše privrednike i ljude dobre volje da se uključe i podrže Napretkovu pozitivnu priču.


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE