subota, 21. siječnja 2023.

OBRAĆENJE

OSVRT NA 3. NEDJELJU U GODINI 


Dr fra Luka Marković

 OBRAĆENJE
„Obratite se jer približava se kraljevstvo nebesko.“ Snažna poruka koja je upućena ne smo tadašnjem svijetu, nego i današnjem. Obraćenje podrazumijeva promjenu života. Važno je shvatiti da obraćenje nije pitanje trenutka, nego procesa ljudskoga sazrijevanja u životu. Obraćenje nije potrebno, u Isusovom duhu, samo onima koji ne vjeruju u Boga, nego i „vjernicima“ koji se praktično ponašaju kao nevjernici. Na to upućuju i riječi svetoga Pavla, kako je vjera mrtva bez djela.
Kad Isus upozorava na jednom mjestu u Evanđelju da će se loše provesti oni koji slabijima od sebe čine zlo, ne misli pod slabijima samo na djecu, nego i na sve one koji se ne mogu braniti pred moćnicima. To se ne odnosi samo na tadašnje moćnike, nego i na sve one koji danas imaju vlast i zloupotrebljavaju je u odnosu na slabije. To mogu biti političar, poslodavci, korumpirani bogataši, pa čak i vjerski poglavari. Dobar primjer zloupotrebe vjere iz koristoljublja od strane vjerskih predstavnika, čega je bilo kroz povijest i u kršćanstvu - nažalost, i danas - očituje se najbolje u Iranu. Sama pomisao na to da netko ima pravo u ubiti čovjeka u Božje ime jest zločin, nevjerstvo najgore vrste. Nažalost od sklonosti zlu nije oslobođen nitko, pa niti oni koji se rado busaju u prsa da su dobri vjernici. U tom kontekstu treba promatrati da je današnji Isusov poziv na obraćenje upućen svima – da poziva sve na promišljanje o vlastitom životu.
Naime, obraćenje počinje promišljanjem o Bogu i čovjeku. Onaj tko istinski promišlja o tome, ne može govoriti o Bogu i činiti zlo. Ako je Bog ljubav, a o tome govore sve monoteističke religije (židovstvo, kršćanstvo i islam), onda se s pravom može reći da ne vjeruje u Boga onaj, iako to tvrdi, koji čini zlo drugome čovjeku. Utoliko, u Isusovom duhu, obraćenje nije pitanje spoznaje da Bog postoji, nego da taj Bog zahtjeva od čovjeka da se ponaša humano. Obraćenje je uvijek vezano uz stid. U onom trenutku kad čovjek spozna da je činio zlo i bude ga stid zbog toga, na dobrom je putu. Stid izaziva kajanje. A kajanje je prvi korak na putu istinskoga obraćenja.

srijeda, 18. siječnja 2023.

STJEPO ORKIĆ - DŽAIĆ

 


Iskrena sućut ožalošćenoj obitelji.

POČIVAO U MIRU BOŽIJEM !

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE