nedjelja, 7. srpnja 2019.

ŽUPELJSKE KAPELICE I NJIHOVE PRIČE




Nastavljamo s kapelicama i sakralnom baštinom sela Matići. Nakon Medvačke kapelice na redu su Župeljske. One su na specifičnoj strani sela i bile su izložene raznim ugrozama, od ratnih djelovanja do vandalizma pojedinaca.



                                    Župeljske kapelice
Najstarija kapelica u selu Matići nalazi se u ulici Matije Gupca na križanju puteva prema Kostrču i Kobiljačama. Nije ona najstarija jer je na tom mjestu napravljena prva kapelica u selu nego što su sve druge porušene i na njihovom mjestu izgrađene novije i modernije, ili su postavljeni križevi umjesto istih.


                           
Ova kapelica ostala je u izvornom obliku iz vremena gradnje, a to je 1975. godina. Prvu kapelicu na tom mjestu izgradio je Marko Dabić – Cigo po doseljenju, što datira u vrijeme svršetka Drugog svjetskog rata 1945. godine. Današnju kapelicu zidao je njegov sin Pejo a kip za istu izradio je čuveni majstor klesar i kipar, Marko Mišković – Brico. Kapelica je posvećena Srcu Isusovu.

 
                             Kapelica na jugoistočnom izlazu iz sela

Nedaleko od prethodne udaljena samo stotinjak metara nalazi se druga kapelica. Izgrađena je na mjestu stare kapelice koja je oštećena ratnim djelovanjem i načeta zubom vremena porušena a na njenom mjestu nikla je nova 2004. godine. Vlasnik zemljišta na kojem je podignuta, Marijan Marković, rekao nam je da je posvećena sv. Ivanu Krstitelju, zaštitniku sela.


           Kip sv. Ivana Krstitelja sličan onomu u dvorištu matićke crkve



           Kapelica na jugozapadnom izlazu iz sela u pravcu Čović polja


Inače ima jedna priča iz 1935. godine a vezuje se za kapelicu ( za staru koja je tu bila). Naime tada je župnik fra Martin Nedić mlađi podnio obavijest Ordinarijatu Vrhbosanske  Nadbiskupije u Sarajevu za vandalizam na ovoj kapelica koji su počinili pravoslavci iz susjednog sela.



                            Dokument iz ostavštine fra Krune Pejičića


Treća kapelica nalazila se u dvorištu Peje Mikića (Pere Cicvare) na mjestu na kojem danas stoji križ. Za ovu kapelicu vežu se dva događaja iz Drugog svjetskog rata. Prema predanju, nakon izdaje, na tom mjestu pogođen je Marko Pejičić 1943. godine od strane žandara koji su ga došli uhititi. Marko je umro na putu prema bolnici. Drugi događaj zbio se 1945. godine kada je Anto Mikić bacio ručnu bombu na patrizane i pokušao pobjeći, ali je pao pogođen metkom na tom mjestu gdje je i umro.



                  Križ na mjestu gdje je bila kapelica u dvorištu Peje Mikića

                                                                                   



REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE