nedjelja, 23. veljače 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: PROBLEM




PROBLEM


Jedna od stvari koje muče današnje mlade, a vjerojatno je mučila i brojne generacije u prošlosti, je matematika. Kako tako jednostavna riječ može zadavati probleme jednom čovjeku i kako može biti izvor straha ili čak mržnje. Kada bi upitali ne samo mlade nego općenito sve ljude vjerujem da bi većina rekla da im je jedan od najmržih predmeta bio ili jest matematika.
Matematika je egzaktna (točna, nedvojbena) znanost koja izučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći matematičku logiku.. Matematika izniče gdje god se pojavljuju pitanja vezana za veličinu, strukturu, prostor ili promjenu. Bavi se rješavanjem problema na različite načine. Kažu da je matematika u redu dok se radi s brojevima, ali je problematična kada se uvedu slova i riječi. To ne mora biti problem ako se pokaže ljepota i način na koji ta predivna znanost vrši svoju ulogu u ovom svijetu. 
Učenici često neće da rade, vježbaju i uče matematiku jer im je, takoreći, utuvljeno u glavu da im to neće trebati u životu. To je jednostavno laž koja je zastupljena kod učenika. Matematika je, nećete vjerovati, najpotrebnija znanost na planeti. 
Ako niste uvjereni navest ću nekoliko primjera. Kupnja u prodavnici-aritmetika, zidanje kuće-geometrija, vraćanje kusura-algebra, arhitektura-trigonometrija, geometrija, topologija, meteorologija-teorija vjerojatnosti, popis stanovništva-statistika i tako u nedogled. Zamislite samo zašto krov ne padne na vas dok ste u sobi ili zašto avion može letjeti. Na sva ta pitanja matematika može ponuditi odgovor.
Ono što je uistinu važno je da se pokaže i otkrije zanimljiva i lijepa strana matematike i omogućiti svima nama da prepoznamo u njoj ono što ona zapravo i jest. Ne postoji ona tu samo da bi nama zagorčavala život i da bismo dobivali loše ocjene iz tog predmeta, nego sasvim suprotno. Ona nas uči kako rješavati probleme na adekvatan i brz način. 
Matematika je od početka pratila čovjeka i bila jedna od glavnih sastavnica života. Kao što su umjetnost i jezik temeljni sastavnici života čovjeka tako je i matematika zato od nje ne treba bježati nego joj pružiti priliku. Ako i dalje niste uvjereni pitajte nekoga tko jest!

„Matematika je najljepše i najmoćnije stvorenje ljudske duše!“ Stefan Banach, poljski matematičar.
                                                         
                                                                                                                                                                                                    Ivan Dabić

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE