subota, 10. studenoga 2018.

LOVAČKA SEKCIJA MATIĆI


Lovačka Sekcija Matići

              Lov kao oblik privređivanja javlja se s počecima ljudske civilizacije. Pod privređivanje misli se na doprinos u egzistencijalnom smislu koji je uz sabiranje (sakupljanje različitih plodova samoniklog voća i povrća) i ribolov bio osnova opstanka u tim pradavnim vremenima. Lovilo se na razne načine, ovisno o veličini i vrsti. Prvi lovci služili su se kamenom u različitim oblicima kao prvim oružjem i oruđem za lov. Uz kamen, naravno išlo je i drvo a ta dva materijala u kombinaciji davala su raznovrsna i dugo vremena efikasna oruđa za lov; kamene sjekire, koplja, luk i strijele, kamene nožiće i dr. Uz ova oruđa za lov na životinje koristili su se razni oblici zamki. Najčešće su korištene omče od grana i lijana te rupe u zemlji prekrivene granjem i lišćem. Najefikasniji lov bio je grupni lov koji je najčešće bio kombinacija zamki i oruđa. Pripitomljavanjem potomaka vukova, pasa, čovjek je dobio vrijednog i učinkovitoga saveznika u obavljanju ove „privredne“ grane. Prvo pripitomljavanje pasa smještaj se od 50000 do 10000 godina prije Krista. Pas je ostao do danas najvjerniji čovjekov prijatelj i pratitelj, ima ih u svijetu oko 40 miliona jedinki razvrstanih u oko 800 vrsta. Najčešće vrste lovačkih pasa na našem lovnom području su ptičar, pointer i gonić.

petak, 9. studenoga 2018.

IZ KREDENCA 2


Naši suradnici svakodnevno šalju fotografije, podatke i sl.  Pomažu i obogaćuju našu arhivu. 

Hvala.


Za večeras smo odabrali ovu u fotografiju da podijelimo sa vama.


Petar Radnić - Dida, učitelj Trojan i Marko Neretljak Kolar

četvrtak, 8. studenoga 2018.

IZ KREDENCA

OBITELJSKE FOTOGRAFIJE

Mirjana Prgić rođ. Živković


Anka (rođ. Matkić) Živković-Josenice, Kata Ćaića i njen sin Pavo

utorak, 6. studenoga 2018.

ZANIMLJIVOSTI SELA MATIĆI

BAGIN JASEN

N
ije ovo nova vrsta jasena niti stablo napadnuto insektima, ovo je običan jasen u dvorištu Marka Ivanovića – Spikera i njegova brata Drage Ivanovića – Bage. Stablo samo po sebi je obično staro stablo jasena koje svojim lišćem u kasnu jesen nagrđuje izgled dvorišta. Ipak nije obično po svojoj priči koja se prenosi s koljena na koljeno u ovoj obitelji. Naime, daleke 1878. godine trupe  Austro – Ugarske carske vojske okupirale su Bosnu i Hercegovinu i time prekinule skoro četiri stoljetnu dominaciju Osmanlija na ovom prostoru. U čast toga događaja i da se obilježi za buduća pokoljenja njihov pradjed Luka Ivanović, zasadio je ovo drvo. Tijekom gradnje dvorišne zgrade u tom dvorištu bilo je govora da se posiječe stablo zbog korijena koji će smetati objektu. Usprotivila su se gore spomenuta dvojica i ostavili jasen da i dalje nagrđuje dvorište otpalim lišćem ali i podsjeća na dugu povijest koju baštinimo. Dakle sretna 140. godišnjica Baginom jasenu i još dugo živio.
                                     
                                         Jedno od najstarijih stabala u Matićima, 140 godina

by Joso Orkić

ponedjeljak, 5. studenoga 2018.

OBAVIJEST


REKLAMIRANJE NA BLOGU

Za sve fb prijatelje Selo Matici i prijatelje bloga Selo Matici, nudimo mogućnost besplatnog reklamiranja-oglašavanja na našem blogu Selo Matici, u formi banera na za to predviđenoj lokaciji na sajtu.

nedjelja, 4. studenoga 2018.

KOSTRČ NADOMAK CILJA


OTRGNUTO OD ZABORAVA 2

PRVI MATIĆKI HARMONIKAŠ

Ivo Ivić, prvi matićki harmonikaš, a neke informacije govore da je bio i kolar u našem mjestu. Nemamo podatak iz koje je godine ova slika, niti nekih  konkretnih detalja o njegovom životnom putu. No, nema sumnje da su njegove vješte umjetničke ruke i harmonika u mnogim trenucima uvesaljavale naše selo i naše mještane. Kao što su nastavili tamo gdje On stao, i nama danas poznati virtuozi na harmonici: Pejo Mrkin, Marko Mišković-Žir, Pavo Pejić-Gaja.


Ivo Ivić

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE