nedjelja, 17. ožujka 2019.

ŠKOLA U MATIĆIMA



             Članak u novinama početkom tridesetih godina proteklog stoljeća




Obrazovanje i odgoj kao sociološka kategorija predstavljaju osnovu oblikovanja svakog pojedinca. Odgoj se sastoji iz više kategorija; obiteljski, okolišni (ulični) i pedagoški. Za ovu treću kategoriju, uglavnom, zaduženi su prosvjetni djelatnici ili u našem slučaju učiteljice/učitelji. Oni su najčešće bili prvi dodir s edukacijom/ obrazovanjem i usmjeravanjem životnih predispozicija osobe s potrebama društva u kojem živi. Učiteljice i učitelje spomenut ću i poimenično, ako nekoga nenamjerno propustim, moja isprika.
Obrazovanje na našim prostorima započinje izgradnjom prve pučke Osnovne škole u BiH, one iz 1823. godine, fra Ilije Starčevića, u Tolisi. Tamo je poneko matićko dijete učinilo svoje prve korake k opismenjavanju. Na početku su to uglavnom djeca koja će ići u fratre (Marko Orkić i Ambrož Mikić). Nakon 1863. godine  u našoj okolini niče više škola o kojima brigu vode uglavnom fratri. U izvješću koje je uputio provincijal Čondrić 1872. godine austrijskom konzulu Teodoroviću spominje se utrošak sredstava za školu u Matićima. Gdje je bila i koliko je trajala, to ne znam, ali očito je već tada postojao nekakav oblik obrazovanja u Matićima (ovo nije nemoguće, jer je djeci iz Matića bilo teško ići u Tolisu zbog čestih poplava i odsječenosti sela i po nekoliko mjeseci). Nakon okupacije BiH od strane Austro – Ugarske 1878. godine ukinute su potpore crkvi za financiranje škola i one prelaze pod državnu jurisdikciju. Nakon reforme školstva u BiH 1893. godine naredne 1894. u Boku je izgrađena škola namijenjena i djeci iz Matića. Ovakvo rješenje pokazalo je svoje manjkavosti zbog učestalih poplava pa su učenici prevoženi u čamcu na drugu obalu. Ovo je mnoge roditelje ponukalo da ne šalju djecu u školu. Nestankom Austro – Ugarske u selu je počela priča o gradnji vlastite škole. Mogućnost se pojavila pred izbore 1927. godine. Već 1926. godine seoski knez Marko Karlović započeo je pregovore preko predstavnika SRS (Srpske Radikalne Stranke) iz Brčkog o tom da naši mještani daju svoje glasove njihovoj stranci na izborima 1927. godine a da oni izgrade školu u Matićima. Pogodba je ispoštovana s obje strane. Država je dala 103 000 dinara a mještani svu građu i 20 000 dinara u obliku rada (dnevnice). Škola je te iste godine dovršena a blagoslovljena je i službeno otvorena  30. 12. 1928. godine.
Prve generacije koje su pohađale školu u Matićima su generacije 1919./1920./1921. godine. Iz ove tri generacije bilo je preko trideset učenika koji su krenuli u prvi razred (iz bilježnice fra Krune Pejičića)  od čega najmanje 5 djevojčica. Njima su se priključili i matićki učenici koji su pohađali školu u Boku. Prvi učitelj bio je Stjepan Kutrovac (ako je vjerovati članku). Prema nekakvim neslužbenim informacijama učitelj je bio i Josip Kočiš te Ružica Gudelj ( fotografija i informacije o učiteljici Ružici su iz ostavštine fra Krune Pejičića). Ovih troje ljudi učiteljevali su do početka Drugog svjetskog rata.



Ružica Gudelj, djevojački Trogrlić iz Brestovskog, učiteljica u Matićima


Škola je radila i tijekom Drugog svjetskog rata. Tijekom rata učitelj je bio Emil Lesek koji je ovaj posao radio najmanje do kraja rata. Postoji podatak iz listopada 1941. godine da je spomenuti učitelj tražio da mu se pokrsti žena i djeca koji su bili pravoslavne vjeroispovijesti.
 Promjenom političke vlasti u potpunosti se mijenja obrazovna struktura kao i kadar. Nova država zadržala je stare učitelje samo dok nisu pristigli novi iz učiteljske škole u Bijeljini. Najveći broj učitelja koji su educirali našu djecu došao je iz ove  učiteljske škole. Jedna od prvih koja je došla bila je Fatima Cerić – Timka. Mijenjali su se učitelji, domari/podvornici, učenici a zgrada je postajala sve starija. Obzirom da je ista služila i kao mjesto stanovanja najmanje jednoj obitelji učitelja rasla je potreba za proširenjem zbog prevelikog broja učenika. Inače škola je od osnutka bila pod jurisdikcijom Osnovne škole u Tolisi. Ovakvo stanje zadržalo se sve do 1975. godine kada je izgrađena škola u Boku za sela Oštru Luku, Bok i Matiće. Osnovna škola „27. juli“ Oštra Luka – Bok postaje nadležna škola područnoj školi u Matićima. Škola u Boku započela je s radom 1. 9. 1975. godine. Taman u to vrijeme ili 1976. godine započeta je gradnja nove nižerazredne škole u Matićima. Škola je sagrađena tijekom 1976./ 1977. godine i u jesen 1977. godine primila je prve učenike. Do početka obrambenog Domovinskog rata nastava se odvijala dvokratno zbog velikog broja učenika. U školi je u to vrijeme radilo osam učitelja. Izbijanjem ratnih sukoba na našem prostoru prestaje i svaka aktivnost u školi. Tijekom 1993. godine došlo je do smanjenja intenziteta napada na selo a povratio se i jedan broj izbjeglih s djecom. Te godine pokrenuta je inicijativa općinskih civilnih vlasti da se pokuša uspostaviti obrazovna struktura čak i u mjestima na prvoj crti obrane.
Marko Pejić – Mudri, Nermina Kabaklić, Ibrahim Begović i Kata Džijan prvi su učitelji koji nastavljaju s radom u ratnom okruženju. Ubrzo im se priključila i Anka Begović. Zbog pojačavanja intenziteta ratnih djelovanja škola je radila s prekidima. Već od 1994. godine radila je redovito. Škola je preživjela ratna razaranja ali izranjavana i bila joj je potrebna temeljita obnova. Do obnove škole došlo je 2002. godine a naredne uvedeno je i centralno grijanje.


                          Škola je obnovljena donacijom 2002. godine

Danas škola u Matićima broji 40 učenika podijeljenih u 6 razrednih kategorija.
              Predškola        -  3 polaznika    učiteljica Marina Koturić
              Prvi razred      -  3 učenika       učiteljica Laura Martinović
              Drugi razred    -  7 učenika       učiteljica Nermina Kabaklić
              Treći razred     -  9 učenika       učiteljica Mara Klajić
              Četrvti razred   - 5 učenika       učiteljica Laura Martinović
              Peti razred       - 13 učenika      učiteljica Marina Koturić
    Marko Pejić - Mudri radi kao asistent u školama u Matićima i Boku.


                                       Učiteljice i učitelji

Osim svoje profesionalne zadaće učiteljice i učitelji najčešće su bili uključeni u razne seoske aktivnosti. Bili su predlagatelji i realizatori ideja, osnivači kulturnih i sportskih društava, predstava i drugih aktivnosti na unapređenju zajednice u kojoj su djelovali. Hvala im za to ma gdje bili.

1. Stjepan Kutrovac
2. Josip Kočiš
3. Ružica Gudelj
4. Emil Lesek
5. Fatima Cerić – Timka Mikić
6. Mirko Višković
7. Zlata Grčić
8. Trojan Georgiev
9. Pavo Živković
10. Ibrahim Halilović
11. Šefika Trbojević djevojački Mahmutspahić
12. Nesima Rašidović
13. Cvijetin Đurkanović – Cviko
14. Jovan Nikolić
15. Đuka Radulović
16. Dragana Oršolić djevojački Jović
17. Petra Đurkanović
18. Ibrahim Begović
19. Mira Babić
20. Vera Stojanović
21. Slobodan Tešić
22. Milica Tešić
23. Zagorka Andrić
24. Zora Pejić
25. Hasiba Adžić
26. Anto Baotić – Amze
27. Mato Nedić
28. Nermina Kabaklić
29. Anka Begović djevojački Vidović
30. Kata Džijan djevojački Krištić
31. Marko Pejić - Mudri
32. Marina Koturić
33. Laura Martinović djevojački Pejić
34. Mara Klajić djevojački Draganović
35. Barbara Živković djevojački Pejić
36. Dragica Krištić
37. Mijo Stjepanović
38. Esad Jašarević
39. Rade Ilić
40. Dragica Jozić
41. Ružica Marković r. Jozić

 Ovo je radna verzija i popis se može dopunjavati. Na njemu nisu časne sestre i vjeroučitelji koji su dali svoj obol u vjerskoj edukaciji naše djece.

                              Prosvjetni djelatnici iz Matića
Prvi djelatnik u prosvjeti iz Matića bio je Petar Draganović. On je već početkom dvadesetog stoljeća radio kao učitelj. Kao učitelj od 1900. – 1904. godine radio je u Brčkom, potom u Travniku, Derventi i Sarajevu. Umro je 1921. godine. Napisao je knjigu „Život i narodni običaji u Matićima“ 1912. godine. Njegov sin, Krunoslav Draganović, s doktorskom titulom predavao je na bogoslovnim fakultetima u Zagrebu i Sarajevu. Još dva matićka doktora znanosti predavala su na sveučilištima, fra Luka Marković na teološkom sveučilištu u Mainzu i Pero Dabić koji još uvijek djeluje na splitskom sveučilištu.
Srednjoškolskih je profesora  sada poveći broj: Ivan Dabić – Dale, Antun Mikić, Pavka i Zvonko Draganović neki su od starijih srednjoškolskih predavača.
1. Petar Draganović (1878. – 1921.)
2. Mara Rus djevojački Džojić  (1900. - ?)
3. Krunoslav Draganović (1903. – 1983.)
4. Luka Pejičić (1942. – 2018.)
5. Katica Georgiev djevojački Marković (1942.)
6. Ivan Dabić – Dale (1951.)
7. Anka Dominković djevojački Marković (1950.)
8. fra Luka Marković (1953.)
9. Antun Mikić (1955.)
10. Zvonko Draganović (1957. – 1998.)
11. Pavka Draganović (1960.)
12. Pero Dabić (1962.)
13. Marko Pejić – Mudri (1962.)
14. Ljubica Baotić djevojački Dabić (1966.)
15. Laura Martinović djevojački Pejić (1981.)
16. Mara Klajić djevojački Draganović (1981.)
17. Željko Mamić (1982.)
18. Kata Martinović (1983.)
19. Barbara Živković djevojački Pejić (1988.)
20. Kristina Kranjčec djevojački Marković (1989.)
21. Marina Knežević djevojački Mišković (1990.)
22. Marina Marković (1990.)
23. Katarina Živković djevojački Mikić (1991.)
24. Monika Pejičić (1994.)
25. Pero Nedić (1959.)  
26. Marina Banović djevojački Pejičić (1985.)
27. Antonija Dakić r. Pejić (1990.)
Ako je netko preskočen biti će naknadno upisan.
Odje nisu upisani fratri i časne sestre iz Matića koji su vjerski odgoj, vjeronauk, predavali po kapelama i crkvama.
                            




                                         Domari/podvornici


 Fotografija iz sredine šezdesetih. Uz ostale na fotografiji su učiteljica Zlata Grčić i dvije domarke, Anka Živković i Ana Živković

Domari su neizostavni dio bez kojih je škola nezamisliva. Oni održavaju čistoću, temperaturu i druge poslove koji su neprimjetni ali prijeko potrebni. Domare prije Drugog svjetskog rata nisam uspio evidentirati ali one poslije, većinu.
                                           Domari/podvornici
1. Ivo Mišković - Podvornik
2. Mato Živković – Dragić
3. Ana Živković – Dragić
4. Anka Živković – Ljepuška
5. Pavo Pejić (Tunje Baćina)
6. Ilija Perić – Vigec
7. Joso Pejić - Ćoso
8. Jela Pavić
9. Luja Pejić
10. Ivica Orkić (po potrebi iz OŠ „Stjepana Radića“ O.Luka – Bok)

Zahvaljujem Ibrahimu Begoviću i Marini Marković na pruženim informacijama a Lauri Martinović na informacijama i fotografijama kao i ostalim djelatnicima škole u Matićima koji su pomogli da se ovaj prilog realizira u ovom obliku.

                 Fotografije generacija s učiteljicama i učiteljima


              Generacije od 1939. – 1945. godine. Učitelj je Mirko Višković
                   Učitelj Mirko Višković, fotografija iz 1950./1951.



                                Generacija rođena 1947./48.

Generacija  rođena 1950. Učitelj je Trojan Georgiev



                                  Generacija rođena 1954. godine


            Generacija  rođena 1955. godine. Učitelj je Pavo Živković



                Učiteljica Zlata Grčić s razredom 1963. godine (generacija 56')


              Školska 1964.  godina. Učitelj je Ibrahim Halilović (generacija 57')


                 Generacija rođena 1955. godine. Učiteljica je Zlata Grčić


               Generacija rođena 1958. godine i učiteljica Zlata Grčić 

            
          Generacija rođena 1958. godine. Učiteljica je Mira Babić


           Generacija rođena 1961. godine. Učitelj je Cvijetin Đurkanović


               Generacija rođena 1962. godine. Učiteljica je Petra Đurkanović


        Generacija rođena 1963. godine. Učiteljica je Dragana Oršolić r. Jović



            Školska 1972./73. Učitelj Cvijetin Đurkanović – Cviko i generacija '65


     Generacija rođena 1965. godine. Učiteljica Anka Dominković r. Marković


                     Generacija rođena 1966. godine i učiteljica Petra Đurkanović 

           
                  Generacija rođena 1967. godine. Učiteljica je Milica Tešić



         Generacija rođena 1968. godien. Učiteljica Evica Jukić i Slobodan Tešić  


Generacija rođena 1968. godine "b" razred



                Generacija rođena 1969. godine. Učitelj je Cvijetin Đurkanović


                    Generacija rođena 1969. godine. Učiteljica je Zagorka Andrić

                        Generacija rođena 1970. godine. Učiteljica je Petra Đurkanović


                   Generacija rođena 1971. godine. Učiteljica je Milica Tešić


Generacija rođena 1972. godine. Učiteljica je Evica Jukić

Generacija rođena 1972. godine, "a" odjeljenje. Učitelj je Slobodan Tešić.


                     Generacija rođena 1973. godine. Učitelj je Mato Nedić

    Generacija rođena 1974. godine. Učiteljica Milica Tešić i učitelj Esad Jašarević



               Generacija rođena 1975. godine. Učiteljica je Milica Tešić 


                Generacija rođena 1976. godine. Učitelj je Slobodan Tešić


              Generacija rođena 1977. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


                Generacija rođena 1979. godine. Učiteljica je Milica Tešić


                    Generacija 1979. godine. Učiteljica Milica Tešić





Generacija rođena 1980. godine, učitelj je Slobodan Tešić



                Generacija rođena 1981. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


                  Generacija rođena 1982. godine. Učiteljica je Evica Jukić


                  Generacija rođena 1983. godine. Učiteljica je Kata Džijan


             Generacija rođena 1984. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


                  Generacija 84' s učiteljicom Nerminom Kabaklić


                 Generacija rođena 1985. godine. Učitelj je Marko Pejić


                                   Generacija rođena 1986. godine


             Generacija rođena 1986. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


      Generacija rođena 1987. godine. Učiteljica je Anka Begović r. Vidović


  Generacija rođena 1988. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


               Generacija rođena 1989. godine. Učitelj je Marko Pejić - Mudri


               Generacija rođena 1990. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


             Generacija rođena 1991. godine. Učiteljica je Anka Begović


              Generacija rođena 1992. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


                 Generacija rođena 1993. godine. Učitelj je Marko Pejić


             Generacija rođena 1994. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


               Generacija rođena 1995. godine. Učiteljica je Anka Begović

               Generacija rođena 1996. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


         Generacija rođena 1997. godine. Učiteljica je Lura Martinović r. Pejić


               Generacija rođena 1998. godine. Učiteljica je Marina Koturić


                  Generacija rođena 1999. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


          Generacija rođena 2000. godine. Učiteljica Mara Klajić r. Draganović


               Generacija rođena 2001. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


             Generacija rođena 2002. godine. Učiteljica je Laura Martinović


                 Generacija rođena 2003. godine. Učiteljica je Marina Koturić


                Generacija rođena 2004. godine. Učitelj je Ibrahim Begović


                 Generacija rođena 2005. godine. Učiteljica je Mara Klajić   

           
         Generacija rođena 2006. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić

             Generacija rođena 2007. godine. Učiteljica je Laura Martinović


                  Generacija rođena 2008. godine. Učiteljica Marina Koturić


       Generacija rođena 2009. godine. Učiteljica je Barbara Živković r. Pejić


                    Generacija rođena 2010. godine. Učiteljica je Mara Klajić


          Generacija rođena 2011. godine. Učiteljica je Nermina Kabaklić


            Generacija rođena 2012. godine. Učiteljica je Laura Martinović


                 Generacija rođena 2014. godine, učiteljica je Marina Koturić                     


             Generacija 65' 2015. godine s učiteljicom Ankom učiteljem Cvikom


                                                            Priredio: Joso Orkić - Joza

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE