subota, 6. kolovoza 2022.

Osvrt na 19. nedjelju.

Dr. fra Luka Marković

Čovjek govori rado o svojoj vjeri u Boga. Knjigom „U kojega Boga vjerujemo“ želio sam upozoriti na to da osim govora o Bogu i obavljanja rituala, vjernik ne smije zanemariti razmišljanje o Bogu. Vrlo je važno kakvu imamo sliku o Bogu. Naime, može se dogoditi da vjernik, ali i svećenik, čitav život obavlja od Crkve propisane rituale, a da si nikada ne postavi pitanje: Kakvu sliku imam o Bogu? Takav odnos prema vjeri može od čovjeka stvoriti „profesionalnoga vjernika“ (tradicionalnoga vjernika) koji se nikada ne pita da li je njegov život u skladu s onim što Bog očekuje od njega. Samo rutinsko obavljanje propisanoga od Crkve nije ujedno i znak prave vjere. Od poznatoga utemeljitelja protestantizma Martina Luthera potječe rečenica „Woran du aber dein Herz hängst, das ist dein Gott“ (O čemu je ovisno tvoje srce, to je tvoj Bog). Ovim mudrim riječima upozorava Luther čovjeka vjernika da mu srce mora biti ispunjeno Bogom, a to znači ljubavlju, jer molitva i rituali nisu sve. Sličnu poruku šalje danas i Isus u Evanđelju. Naime, onaj koji istinski vjeruje u Isusovoga Boga ljubavi i milosrđa, čije je srce ispunjeno ljubavlju, ne može drugima činiti zlo. Utoliko se može reći da je humanizam, korektan odnos prema drugima, uvijek vezan uz ispravnu vjeru u Boga. Tkogod čini zlo drugima a tvrdi da vjeruje u Boga, vara samoga sebe. Nažalost, to se događa često kad je ljudsko srce ovisno više o vlasti, profitu, ugledu, mržnji i zavisit, nego o Bogu. Gdje je ljudsko srce, doista, ispunjeno Bogom, tamo nema mržnje, zavisti, ljubomora i želje za ovladavanjem drugim. To važi napose za zajednicu i obitelj. U tom kontekstu dobro je u ovo vrijeme raslojavanja obitelji prisjetiti se još jedne Lutherove misli: „Die Frau soll dafür sorgen, daß ihr Mann gern nach Hause kommt, und er soll dafür sorgen, daß sie ihn nur ungern wieder gehen läßt“ (Žena treba učiniti sve da se muž rado vraća kući, a muž da ga ona nerado pušta da ode ponovno).

UVOD U SLUŽBENU 67 NAPRETKOVU NOGOMETNU SEZONU

Nova nogometna sezona u plavom taboru donosi pregršt novina i izazova.
Za sedam dana (13.08.) kreće 67 službena 2022/23 nogometna sezona u kojoj će se Napredak boriti za što bolji plasman na ljestvici.
Nećemo reći da posljednjih godina nije bilo uzbuđenja, ali ova sezona će biti ipak dodatno zanimljivija, teška i prepuna izazova.
Napredak će po prvi put okušati sreću u II. lige sjever FBIH.

Nije da se naš klub nije mogao natjecati u ovom stupnju natjecanja ranije.
Godine 2004. (plasmanom osigurali pravo nastupa u tada tek formiranoj II. ligi sjever FBIH) i 2008. godine (Prvaci I.NL Županije Posavske) nismo imali organizacijsku potporu.
Godine 2011. imamo potporu i volju, ali zbog bočnih vjetrova ništa.
Još u nekoliko narednih godina što zbog nedostatka kvalitete, što organizacije, ne uspijevamo.
Napokon, prošlu sezonu dominantno uzimamo titulu, uspješno prolazimo dodatne kvalifikacije, nalazi se organizacijska volja, potpora i eto nas.
Konačno imamo tako željni izazov!

Šta nas tamo čeka?

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE