subota, 6. studenoga 2021.

Osvrt na 32. nedjelju


„MILOSRĐE MI JE MILO, A NE ŽRTVA.“

Iako su ove riječi iz Matejevog Evanđelja (Mt 9,13) izgovorene u jednom drugom kontekstu, podudaraju se i s porukom današnje liturgije. Naime, niti u centru današnje evanđeoske priče ne stoje prinošenja žrtava, tradicionalne pobožnosti i duge molitve, nego milosrđe - sposobnost darivanja. Ni molitva, kao ni pobožnost ne moraju biti bezuvjetno povezane s Bogom. Mogu biti stvar navike ili tradicije. Ali dobro srce, spremno darivati se, je uvijek povezano s Bogom. Onaj tko se daruje, taj i ljubi. Ako je Bog izvor ljubavi, onda je čovjek koji ljubi povezan s njim. Naime, ljubav nikada ne razdvaja, nego spaja.
U evanđeoskom slučaju govor je o materijalnom darivanju. Pa ipak darivanje ne mora biti materijalne naravi. Onaj tko ima dobro srce, spremno darivati se, može to učiniti na različite načine. Darovani kruh može nasititi gladnoga, ali isto tako lijepa riječ može utješiti ili ohrabriti potištenoga. Prijateljski pogled može osokoliti za život malaksaloga. Lijepa gesta može potaknuti na promjenu zalutaloga u životu.
O poznatom njemačkom pjesniku Rilkeu postoji jedna simpatična anegdota. Rilke je često prolazio jednom ulicom i susretao se s prosjakinjom, mladom ženom. Jednoga dana poklonio joj je ružu umjesto novčića. Poslije toga čina nije ju više nikada vidio da prosi. Uspio je probuditi kod nje ponos, osjećaj da je kao žena, iako prosjakinja, vrijedna pažnje. Evanđelje u tom duhu poziva da darujemo od sebe ono što imamo. A to ne mora biti primarno materijalna stvar. Može biti, kako rekoh, lijepa i ohrabrujuća riječ, osmijeh koji usrećuje, gesta koja čini čovjeka vrijednim u njegovim vlastitim očima. Mogućnosti iskazivanja ljubavi drugome, onoga što čovjeka povezuje s Bogom, su mnogostruke. Treba ih htjeti i moći otkriti u sebi. A da bi čovjek to mogao, mora biti sposoban dati u svom srcu prostora i drugima.

četvrtak, 4. studenoga 2021.

HUMANITARNO, KULTURNO-UMJETNIČKO VEČER




UDRUGA "MATIĆI U SRCU" I "AMBRINA GUSTIONA" SINOĆ SU UGODNO POČASTILI I RAZVESELILI POPRILIČNU SKUPINU MJEŠTANA SELA MATIĆA, JEDNIM PRELIJEPIM I VESELIM KULTURNO-UMJETNIČKIM DJELOM, PROŽETIM HUMANITARNOM GESTOM

    
Uvodnu riječ imao je predsjednik Udruge "Matići u srcu“ Ivan Marković, koji je uz srdačnu dobrodošlicu izrazio i zahvalnost svim sinoćnjim akterima, kako na „daskama“ tako i svim članovima udruge „Matići u srcu“, koji su odradili odličnu pripremu, te realizaciju ovog prije svega humanitarnog čina, a onda i kulturno-umjetničkog spektakla, kao i svima gostima.

Predsjednik Udruge "Matići u srcu" Ivan Marković














Još jedno veliko hvala od sela Matići, KUD-u „Kralj Tomislav“ Tolisa, na kazališnoj predstavi „Ambrina gustiona“, kao i redateljici ove komedije Josipi Oršolić.

ponedjeljak, 1. studenoga 2021.

MATO MIŠKOVIĆ-DŽELE 23.9.1973.-1.11.2021.


 R.I.P. MATO MIŠKOVIĆ - DŽELE

Napustio nas je Mato Mišković Džele. Otišao je u vječno svjetlo  svome ocu Josi kojega je neizmjerno cijenio i volio. Otišao je svojim predcima, suborcima i onima koje je poznavao, a vječni mir su pronašli prije njega.   Tih i miran, vedar i veseo, odlučan i hrabar kad je trebalo, takav je bio naš Džele. Pamtiti će ga mnogi. Za svog kratkog života ostavio je toliko lijepih uspomena i vrijednih djela. Kao vrlo mlad uključio se u obranu svoje djedovine tijekom obrambenog Domovinskog rata. Od osnutka 4. gardijske brigade „Sinovi Posavine“ u njenom je sastavu bio sve do današnjih dana. U nogometnom svijetu ostati će upamćen kao višegodišnji predsjednik NK „Napredak“ Matići. Svoje slobodno vrijeme trošio je na pomoć nogometnom klubu i u vremenu kad nije obnašao nikakvu dužnost. Džele je bio uvijek tu kad je trebalo i svojim zaraznim osmjehom razoružavao druge koji su bili protiv akcija koje je sam poduzimao ili bio samo učesnik istih.   Počivaj u miru Božjem predsjedniče, ratniče i prije svega dobri čovječe!
 

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE