utorak, 23. srpnja 2019.

OSTALE KAPELICE , KRIŽEVI I NJIHOVE PRIČE




U nastavku priče o kapelicama i križevima na redu je kapelica u Medvači, ona kod Jose Martinovića - Johana  ili za starije kod Mate Starkina. Kapelica je sagrađena oko 1950. godine. Stajala je na istom mjestu preko 35 godina kada je vlasnik kuće i zemljišta odlučio porušiti staru kapelicu načetu zubom vremena i na njenom mjestu postavio križ. Prvi je križ tu stajao od sredine osamdesetih do 2016. godine kada je uklonjen i pohranjen u muzeju franjevačkog samostana u Tolisi. Ovaj današnji dovršen je ove godine. Ovo mjesto ima i svoju priču.  Priča kaže da je nekakav čovjek (Turčin) vodio bika kroz Matiće i da ga je bik na tom mjestu izgazio na mrtvo. Od tada su na tom mjestu pojedinci viđali nekakve čudne pojave koje su tada zvali „suplaške“. Zbog tog je Mato Martinović još kao mladić dao izgraditi kapelicu i otjerati prokletstvo od svoje kuće.



                                   Križ na mjestu kapelice u Medvači
Sljedeća je kapelica u centru sela ili „kod stare škole“. Ovo je mjesto gdje je izgrađena prva kapelica ovakvog tipa u Matićima. Stara kapelica se datira u  1928. godinu kada je dovršena i škola u Matićima.


                              Križ, kapelica i škola oko 1935. godine  

 
Nakon rušenja kapele sv. Franje 1972. godine kapelica u centru postaje kapelica posvećena tom svecu i  bivšem zaštitniku sela. Do prije tridesetak godina bilo je obitelji u selu koje su 4. 10. (blagdan sv. Franje) slavile drugi kirbaj.


                Nakon Domovinskog rata izgrađena je nova kapelica


                       Kip sv. Franje prenesen iz stare kapele


Zavjetna kapela sv. Franje zaštitnika sela koji se slavio do 1963. godine nalazila se na mjestu koje je danas dio dvorišta Dome Draganović. Ova kapelica izgrađena je 1902. i uz grobljansku kapelu bila je najstariji sakralni objekt u selu. Obadvije su srušene 1972. godine.


  „Ciljina kapelica“ trenutno je najnovija matićka kapelica. Izgrađena je 2017. godine. Kao i kapelicu na Brani izgradio ju je Pavo Zlatarević, a blagoslovio fra Perica Martinović. Gospa je svetac - zaštitnica ove obiteljske kapelice.







Križ u Josića kraju točnije u dvorištu pokojnog Zvonke Miškovića, isti  je dao izraditi kao spomen na tragediju koja se dogodila na tom mjestu. Naime, na tom mjestu pronađen je na smrt izboden nožem Pavo Živković (Pavo Sorića).


                        Križ na ovom mjestu stoji preko 60 godina


U Crnoj mlaki su dvije kapelice. Obadvije su novijeg datuma. Obiteljska kapelica u dvorištu obitelji Karlović spada u red mlađih sakralnih objekata sela Matići. Izgrađena je 2002. godine kao plod ispunjenja dječje želje Ljubice Vučković djevojački Karlović. Ljubica je kao dijete imala želju da se na tom mjestu izgradi kapelica te je istu realizirala kada je došla u mirovinu 2002. godine. Gospa je zaštitnik i ove obitelji. Blagoslovio ju je fra Blaž Marković, u to vrijeme župnik i gvardijan u crkvi i samostanu Tolisa.


                   Realizirani dječji san Ljubice Vučković rođene Karlović


Druga kapelica je bila u dvorištu pokojne Luje Dabić. Izgrađena je potkraj osamdesetih godina proteklog stoljeća. Nakon njene smrti zemljište i kuću naslijedio je njen bratić, Joso Dabić. Joso je porušio kuću, kapelicu i ostale pomoćne zgade te na tom mjestu izgradio garažu i započeo gradnju nove kapelice.


       Kapelica koju je dala sagraditi Luja Dabić danas je porušena a na njenom mjestu nikne nova a gradi je njen bratić, Joso Dabić


                                         Kapelica u izgradnji


Vlasnik zemljišta na kojem je i čuvena „šumica“, Ilija Mikić (Ilja Pave Đurina), inače veliki vjernik odlučio je postaviti križ na ovom mjestu. Križ je postavljen 2011. godine a blagoslovio ga je fra Marko Oršolić – Keja. Na taj je način i ovaj izlaz/ulaz u selo dobio svoje vjersko obilježje.


                                 Križ na sjeveroistočnoj strani sela


Na ulasku u Anića kraj (ulica Radnička) zasigurno preko 60 godina na obiteljskom imanju obitelji Pejić stoji križ. U prvo vrijeme tu je bio veliki hrastov  križ koji je izdržao četrdesetak godina a zamijenio ga je današnji željezni koji je tu oko dvadesetak godina. Pokušali smo saznati ima li kakva priča zbog koje je križ postavljen ali po kazivanju Marijana Pejića, nema priče.


                                 Križ kod kuće Ive Pejić - Ćaneta

Idući dalje Anića krajem u ulici Borisa Kidriča nalazi se zavjetna obiteljska kapelica obitelji Marković, tzv. „Tinina kapelica“. Kapelica je podignuta 2004. godine. Zaštitnica je Gospa od brze pomoći iz Međugorja. Nakana je bila zahvaliti Gospi na pomoći u obrani sela od agresije tijekom devedesetih godina.


                                               Tinina kapelica






              Kapelica je smještena u park šumi i ljeti je to prelijep prizor



Mije Lovrića križ. Na ovom mjestu također je bila kapelica ali je zbog dotrajalosti srušena i postavljen je križ. Za ovo mjesto vezuje se priča o smrti Mate Pejičića poznatog kao Mata Anin. Mata je pronađen izboden na smrt 13. 5. 1962. godine na ovom mjestu.


                           Križ u dvorištu pokojnog Mije Lovrića


                                Kapelice na crti obrane

Na inicijativu Slađana Pejičića izgrađene su dvije kapelice na mjestima kojima se protezala crta obrane tijekom obrambenog Domovinskog rata. Treća kapelica je započeta, na Citrinoj njivi, ali nije dovršena zbog nedostatka sredstava. Jedna kapelica nalazi se na mjestu najtežeg stradanja naših branitelja tijekom studenog 1992. godine (Staro selo) a druga na cesti Matići – Čović polje (Babe Ane polje).

    Kapelica na babe Ane polju podignuta u spomen na poginule branitelje
           


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE