petak, 6. svibnja 2022.

U NEDJELJU DERBI 19. KOLA IGRA SE U MATIĆIMA


"Sloga" je trenutno vodeća momčad prvenstva sa osvojenih 38 bodova, a "Napredak" drugi sa 37. bodova na kontu.


LJESTVICA


U nedjelju naš "Napredak" u okviru 19. kola Prve ŽNL igra derbi kola, ali po svemu sudeći i prvenstva, protiv momčadi Sloge iz Pruda.
U slučaju pozitivnog rezultata naše momčadi (u što ne sumnjamo), Napredak će preuzeti vrh ljestvice, a gledajući preostala tri kola i ostati na njemu do kraja regularnog dijela natjecanja.


Napredak je do sada sa Slogom odigrao 44 nogometne utakmice. Iako je poslijeratna statistika na našoj strani, ukupna je na strani Sloge 19:18.
Broj utakmica: 44
Broj pobjeda: 18 (Napredak)
Neriješeni ishod: 7
Broj pobjeda: 19 (Sloga)

Prvu utakmicu sa Slogom  odigrali smo u okviru Podsavezne lige Brčko - treća skupina, u jesen 1962. godine. Napredak je pobijedio 3:2.
Posljednju utakmicu Sloga i Napredak su odigrali prošlu jesen, 16.10.2021. a krajnji rezultat je glasio 0:0.

Dakle, u nedjelju Napredak i Sloga će odigrati svoj 45 prvenstveni nogometni susret i vjerojatno najvažniju međusobnu utakmicu do sada.

Vjerojatno?

Godine 1972. Napredak i Sloga su igrali utakmicu četvrt-finala, tada naj natjecanja seoskih momčadi na ovim prostorima, popularnog Kupa Zadrugara.

Neki će reći da je ovo bio veći derbi, a šta je o ovom susretu tada rekao dopisnik Sportskih Novosti, I. Pejić.

Pročitate u nastavku teksta....

Stadion, Napretka (Matići) Gledatelja oko 1000, sudac Muratović (Brčko) 16.7.1972.

Četvrt-finale Kupa "Zadrugara":

NK "Napredak" Matići - NK Sloga" Prud 1:0


Sastav domaće momčadi: 1. Blaž Orkić, 2.  P. Pejić 3. Matkić, 4. Đurkanović Cvijetin (učitelj), 5. Neretljak ( Fajizan), 6. Joso Mišković-Dukar, 7. Anto Draganović, 8. Džijan Ivica Stipić (Bok), 9. Marijan Pejić – Škico , 10. Sejdić (Orašje), 11. I. Mišković.

Četvrt-finalna utakmica za kup sarajevskog Zadrugara na području Brčanskog podsaveza između starih rivala Napretka i Sloge iz Pruda prekinuta je u 87. minuti kod stanja 1:0 za domaće zbog napada gostujuće publike i igrača na suca Muratovića. Terenski premoćnija i fizički nešto spremnija momčad Sloge propustila je u prvom poluvremenu realizirati četiri izvrsne prilike za gol. Napadači Sloge pogodili su tri puta vratnicu, a jednom je Zečević zapucao ispred praznog gola. Domaći su došli u vodstvo u 45. minuti prvog dijela preko M. Pejića poslije izvođenja slobodnog udarca sa 18 metara. Neslavni završetak borbene i dinamične uslijedio je tri minute prije kraja. Centarfor gostiju uputio je sa 16 metara  strahovit udarac na domaći gol, lopta je udarila pod prečku, a zatim u zemlju pola metra ispred gol crte. Gostujući igrači zahtijevali su da sudac prizna zgoditak. Naravno, on to nije učinio jer je bio blizu mjesta događaja. Naelektrizirana gostujuća publika uletjela je na teren i počela tući suca Muratovića u čemu su joj pomogli i igrači Sloge. Najratoborniji je bio Tomica Pandurević koji je sucu uputio jedan kroše zbog čega je ovaj završio susret. Pandurević će biti najvjerojatnije doživotno diskvalificiran. U spašavanju sudačke trojke iz Brčkog od razjarenih napadača i igrača Sloge, sudjelovali su igrači i rukovodstvo Napretka, a napadači Sloge međutim, nisu birala sredstva kako i čime da se obračunaju s glavnim arbitrom, pa su sijevali i noževi i zamalo da ne dođe do tragičnog događaja, jer je netko od gostujuće publike zaprijetio pucnjem iz pištolja. Izvanredni sudac Muratović, koji za 90 minuta nije napravio nijednu grešku zaslužio je najvišu ocjenu. Momčad Sloge bit će diskvalificirana iz daljnjeg natjecanja za Kup Zadrugara.[1]

Kako se može vidjeti, naša momčad nije išla na uzvratni četvrtfinalni susret zbog diskvalifikacije momčadi i Pruda, a za protivnika u polufinale dobili smo bolju momčad iz dvoboja „Zvijezda“ Kruškovo Polje-„Bratstvo“ Srnice (2:1, 2:4).


[1] Pejić I., Četvrtfinalne utakmice za kup Zadrugara, Napredak-Sloga 1:0 (prekinuto), Sportske Novosti, Zagreb, srijeda 26. srpnja1972. str. 12.



utorak, 3. svibnja 2022.

30. obljetnice početka rata u BiH i Matićima:


U organizaciji vjernika sela Matići, povodom 30. godišnjice početka rata na našim prostorima i nedjeljne mise za umrle i poginule branitelje obrambenog Domovinskog rata sela Matići, organizira se molitva krunice u našoj filijalnoj crkvi u Matićima. Krunica će biti moljena u petak i subotu u terminu od 19.30 sati (pola osam). 
Pozivamo sve zainteresirane da dođu na ovaj spomen i molitvu za naše junake koji su dali najvrjednije što su imali za našu slobodu, svoje živote.



Trojan Georgijev


Jučer, 2. svibnja 2022. godine u Lukavcu je preminuo Trojan Georgijev (1933.). Bio je učitelj u Matićima u vremenu od 1957. – 1963. godine. Oženio se Katom (Pave) Marković 1963. godine, također učiteljicom, čime je ostao vezan za naše selo.





Naša sućut obitelji, učitelju počivaj u miru

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE