subota, 13. ožujka 2021.

MATIĆANI UZELI 9 BODOVA

 

Dok NK "Napredak" još nije ušao u služeno natjecanja, naši nogometaši na "privremenom radu u inozemstvu" bilježe zavidne rezultate. 

 

17. kola Prve lige F BiH, 

NK Bratstvo Gračanica - HNK Orašje 1 : 2

Na vrlo bitnoj utakmici za "bijeg" u sigurnu zonu Zvonimir Mikić-Zoks postigao je pogodak za 0 : 2.


Za "labudove" svoj doprinos u ovoj izuzetno važnoj pobjedi dao je i naš drugi nogometaš,  Tomislav Mikić.


22. kolo 2. HNL 
NK "Osijek 2"  - Dugopolje 2 : 0
 
U derbiju gornjeg doma 2. HNL, strijelac za 1 : 0, bio je Mihael Kuprešak

Mato Neretljak je kao trener uzeo tri važna boda u borbi za titulu Prve lige FBIH protiv Jedinstva iz Bihaća, a čak trostruki strijelac bio je Antonio Vidović (nastupao u mlađim selekcijama za NK Napredak)


 

Odlične sportske vijesti i uvod u sutrašnju prijateljsku utakmicu, te nadolazeće prvenstvu. 

 

SRETNO NAPREDAK !!!

nedjelja, 7. ožujka 2021.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: ZNANJE PROŠLOSTI

 


Znanje prošlosti

 Cijeli svijet je kao jedan život, a jedan život je kao cijeli svijet. Nije čudo što nekome tepamo da je cijeli naš svijet, da se cijeli svijet vrti oko nečega, mi smo jedan svijet u svijetu drugih. Koliko postoji svjetova, je diskutabilno. Koliko nam je svjetova potrebno, također. Sami možemo biti cijeli svijet ili se možemo odreći takve povlastice i biti teror svim svjetovima na koje naiđemo. Neobjašnjivo je koliko svijet može biti kompliciran, a čovjek i dalje svojim sposobnostima i građom, kako tjelesnom, tako i duhovnom, psihičkom i svim ostalima, uspijeva percipirati i nekako shvatiti svoju okolinu. Previše je teško jednoj osobi, samoj smisliti svijet, pokušati shvatiti ga, razumjeti, a nemoguće je da bez znanja prošlosti uspije preživjeti i trenutka na ovom svijetu. 

 Govorili su nam da slušao starije, da učimo povijest, da pažljivo osmatramo što drugi čine, da bježimo od savršenog reda i od prevelikog kaosa. Zašto nam to govore, ne znamo svi, ne znaju možda ni oni koji to govore. Znaju samo da je to dobro i da netko može, nešto naučiti iz toga. To je zbog toga što je odgovor jednostavno klišej, pa mu se značenje izgubilo s vremenom i stalnim ponavljanjem.

Jedan od ponuđenih odgovora, na takve savjete i pitanja zašto ih trebamo slušati, je što se preko toliko tisuća godina, akumuliralo toliko znanja, čije poznavanje objašnjava previše stvari na koje se oslanjamo u današnjici, a koje će nam služiti i u budućnosti. Čovjek je svjesno biće i sposoban je shvatiti, pa čak i razumjeti ono što su njegovi pretci saznali, otkrili ili objasnili. Tako i današnji čovjek otkriva i saznaje stvari koje nitko do sada nije shvatio, a koje će nove generacije shvaćati kao jasan dan. Velike stvari, koje su otkrivene davno u prošlosti, danas uzimamo zdravo za gotovo, a naporno nam je danas razmišljati inovativno i na drugačiji način. Ponekad je razmišljanje samo u duhu reda, prošlosti i sigurnosti opasno, jer previše reda dovodi do tiranije i do raspadanje u kaos. Ostanemo zaslijepljeni onime što poznajemo i strah nas je promjene, novog razmišljanja, čak kada je ono zapravo i dobro. Rijetko tko ima volju mijenjati sigurnost za potencijal. Sigurnost poznaje, upravlja njome, stvara je i nadograđuje, a potencijal je sve suprotno. To je mogućnost velike pozitive ili najgora negativnost koju smo ikada vidjeli. Također, ne volimo potencijal i nove stvari, zato što one iziskuju trud i rad, a mi smo lijeni i tako građeni, da ne volimo stalna prilagođavanja i „nepotreban“ rad.

Sve što čovjek nauči ostaje u njemu pohranjeno, kao u arhivi. Poistovjetit se možemo s knjižnicom. Čuvamo zapise, knjige i znanje koje smo sakupili tijekom puno vremena, a iskorištavamo ga kada nam je ono potrebno. Katastrofa je i smrt, kada naša biblioteka izgori, ili bude opljačkana, kada sami odbacimo dio knjiga ili sakupljamo knjige koje su zaražene lažnim informacijama i prljavštinom postojanja. Kada dođemo na ovaj svijet ne dobivamo vlastitu knjižnicu, prazne police i kaos. Zapravo, dobivamo već uvelike popunjenu beskonačnu prostoriju, koju je potrebno preispitati, preslagati, istražiti i prije svega nadopuniti i to vrijednim knjigama, znanjima i uspjesima. Ostavština koju dobijemo od predaka dovoljan je primjer za početak kako se ne bi trebali ophoditi prema sebi i prema svijetu. Puno je lakše shvatiti i razumjeti da trebamo bježati od nečega nego ostvariti nešto dobro. Samo izbjegavanje lošeg i poremećenog neće utjecati na uvećanje fonda knjiga u knjižnici, ali bar time nećemo napraviti štetu istoj. Da bi popunili svoju knjižnicu vrijednim informacijama, koje će biti temelj budućnosti shvaćanja, moramo izaći vani, otvoriti se opasnostima, izložiti ranjavanju i pokušati dobiti ono što nam je potrebno u svijetu potencijala i nesigurnosti. Osim, što je naučeno pohranjeno u čovjeku, ono se pohranjuje istovremeno i u naredne generacije, prije njihovog dolaska, ali ipak pohranjene. Snaga novog znanja i shvaćanja pruža čovjeku nevjerojatnu sposobnost, da shvati i razumije prošlost, a time i otkrivanje budućnosti. Dijete koje se jednom oprži na vatru, u budućnosti neće više gurati prste tamo gdje ne treba, ali će ipak ostati dovoljno blizu vatre kako bi se ugrijao ili okusio prijeko potreban obrok za vrijeme gladovanja.  

Znanje prošlosti najvrijednija je stvar koju smo dobili i najvrijednija stvar koju ćemo dalje predati. Ono je najbolji sluga, koji nam služi, dobar suradnik u vladanju, loš gospodar u napredovanju, ali ipak je na poslijetku to znanje koje nam omogućuje da preživljavamo na svijetu, bio to naš svijet, tu


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE