petak, 16. travnja 2021.

Nedjeljni derbi

 18.kolo 1.ŽNL Posavine
ŠD "Napredak" Matići - ŠD "Sloga" Tolisa
Nedjelja 18.04.2021.
16:30h


 
Nakon izuzetno loše odigrane utakmice proteklog vikenda u Špionici gdje na naša momčad poražena rezultatom 3:1, već za 2 dana imamo popravni ispit.
Na domaćem terenu dočekujemo momčad Sloge iz Tolise, Sloga se u nastavku prvenstva pokazala kao odlična ekipa koja je pametno i ciljano odradila prijelazni rok.
Zadnja 2 međusobna dvoboja smo odigrali neriješeno, 1:1 je bilo jesenas u Tolisi, a 2:2 u pripremnom meču koji smo odigrali ove zime na domaćem terenu.
Svi znamo da su dvoboji sa Slogom uvijek derbi utakmice neovisno o stanju na tabeli, zato smo uvjereni kako će naša ekipa odigrati odličnu i iskupiti se za prošlotjedni poraz.

nedjelja, 11. travnja 2021.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: KRITIKA JE BOLJA O D POHVALE

 



Kritika je bolja od pohvale

Bolje pokušati i učiniti loše ili krivo, nego nikako ništa ne učiniti. Onaj tko pokušava, radi, preuzima rizik od neuspjeha i pogreške. Nije se jednostavno suočiti s pogreškama, naročito ako su one djelo našeg propusta i našeg neznanja, ali svejedno su pogreške dio nas samih i borbe s izazovima na putu ostvarenja boljeg cilja. Rijetko što protekne bez pogreške ili mane, samo što su, na sreću, takve pogreške malene pa ih ne primjetimo ili su dobro pokrivene pa ih ne vidimo. Ponekad je uredu prekriti pogrešku, kada ne šteti nikome, iako smo je sami svjesni i može nama naštetiti, a ponekad je prekrivanje pogreške ili propusta izvor najvećih katastrofa koje možemo zamisliti.

Jako je važno suočiti se s pogreškama, jer su one dio života s kojim ćemo se stalno susretati, perzistentne su tijekom cijelog života, a oni, koji se ne naviknu na vrijeme i ne počnu prihvaćati popravke pogrešaka, radi vlastitog perfekcionizma, ostat će cijelog života hendikepirani, a grižnja će im uzimati previše dragocjenog vremena. Čovjek mora biti naučen živjeti s neskladom, nesavršenošću i propadanjem, kako bi smisleno mogao hodati svijetom. Ako ne prihvati svijet kao takav, sagledat će svijet kao ružno i propalo mjesto, koje iziskuje veliki popravak, kojeg nitko ne može omogućiti. Takvim ljudima padaju na pamet ideje o globalnom uređenju, da su ljudi štetočine na planeti, da sve treba organizirati i kontrolirati... Ne prihvaćaju niti vlastite pogreške i često sami sebe osuđuju zbog njih, samo kako bi mogli i druge tlačiti radi njihovih pogrešaka ili propuštanja odgovornosti. Puno je načina kako nešto krivo odraditi, a samo mali broj, ponekad čak samo i jedan način, kako nešto uraditi kako treba.

Vrlo je komplicirano uočiti pogrešku. Potrebno je puno znanja, ne samo da shvaćamo u čemu je problem, nego i da razumijemo zašto je nešto problem, što je pokvareno i što treba popravak, na posljetku moramo znati kako popraviti nešto što je krivo odrađeno ili što se pokvarilo. Isto tako, potrebno je još više znanja i još više hrabrosti usuditi se popraviti nešto, jer ponovno ulazimo u rizik i mogućnost još goreg kvara ili uništenja onoga što želimo popraviti. Često se oni koji uočavaju i ističu pogreške gledaju s omraženjem, nisu prihvatljivi jer ističu očite nesavršenosti, koje kvare ugled, blagostanje i sigurnost nekoga ili nečega. Umjesto toga trebalo bi ih nagrađivati, za njihov trud i hrabrost jer su, unatoč svim nesavršenostima, ostali spremni suočiti se s problemom i pokušati ga riješiti.

Još je kompliciranije prepoznati vlastitu pogrešku. Postoje trenutci, kada znamo za pogreške, ali ih zanemarimo jer nisu toliko važne, osim kada nam se to obije o glavu pa shvatimo da nije dobro što smo ih ignorirali. Druge pogreške, koje smo napravili u neznanju, puno su opasnije. Načinimo pogrešku, ali nismo dovoljno pametni, iskusni ili sposobni da je primjetimo, pa moramo snositi posljedice, koje će se pojaviti nakon nekog vremena. Zato je uvijek dobro imati druge ljude oko sebe, koji su u mogućnosti nadgledati nas i upozoriti na vlastite pogreške, koje radi vlastitog slijepila ne možemo uočiti. Takvim ljudima treba zahvaljivati i držati ih blizu sebe, zvati ih prijateljima. Čovjeku nije potreban netko, tko će mu stalno govoriti da nešto radi dobro, jer skoro sve što čovjek radi, radi to jer misli da je dobro. Čovjeku je potreban netko, tko će mu ukazivati na pogreške, koje on čini, osuđivati ga radi njegovih loših djela i upozoravati na moguće posljedice u budućnosti. Takva osoba omogućuje napredovanje na bolje, rast i uspjeh. Sve što je još potrebno je volja pojedinca, popraviti pogreške, koje otkrije, sam ili uz pomoć drugih.

Pustimo pohvale, pustimo čestitanja, sva slavlja i nagrade, to će sve sutra postati prošlost, naravno uspjeh će ostati, ali od ponavljane svjesnosti nema koristi. Radije se okrenimo kritikama i prijekorima, jer one pokazuju ono što nam nedostaje, pokazuje nam naše nesavršenosti, a to je dobro. Postajemo svjesni svega gdje griješimo, a kada smo svjesni, možemo pokušati to popraviti, na najbolji mogući način.


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE