petak, 3. studenoga 2023.

SUTRA: NAPREDAK VS SLOGA



Prije najave sutrašnjeg utakmice, malo ovosezonske statistike:

Ovu polu-sezonu vodeći strijelac NK "Napredak" je Antonio Kobaš sa 6 pogodaka.


Slijedi ga Marko Augustinović sa 5...
Jedini igrač sa maksimalnom minutažom u "plavom" dresu je Kenan Arapović, sa 1080 odigranih minuta. 

Slijedi ga Danijel Filipović sa 1012 minuta...

Sutra su na rasporedu prve utakmice 13. kola Druge NL FBiH

U Matićima nas očekuje ponovno interesantan okršaj na zelenom travnjaku!

NK "Napredak" i FK "Sloga Tojšići" spremaju se za još jedan međusobni susret na nogometnom terenu. Točnije, ovo će biti njihov peti međusobni obračun. Momčad "Napretka" tri puta je dijelila plijen i jedan put su poraženi od momčadi iz Tojšića.
Dakle, još nismo zabilježili službenu pobjedu protiv Sloge.

VII kolo jesen 1984.

FK „Sloga“ Tojšići - NK „Napredak“ (0:1) 1 : 1

Strijelac: 19. minut, Mato Marković – Spasoja 0:1, 63. minuta, Brdanović (11 m.) 1 : 1

Sastav NK Napredak: Filipović 8, Živković 7, A. Mikić 8, Perić 8, Orkić 8, Mišković 7, Martinović 7, I. Mikić 8, M. Mikić 8, Marković 8, G. Mikić 8.

XX kolo. Subota; 27. travanj 1985. Stadion Sloge u Tolisi

NK „NAPREDAK“ Matići - FK „SLOGA“ Tojšići (0:1) 1 : 1

IX kol Jesen 2022.

NK „NAPREDAK“ Matići - FK „SLOGA“ Tojšići 0 : 0

XXIV kolo Proljeće 2023.

FK „Sloga“ Tojšići - NK „Napredak“ 2 : 0

Oba tima ulaze u dvoboj s gorčinom iz prošlog kola. "Napredak" je pretrpio tijesan poraz na gostovanju kod Orahovice, dok je "Sloga Tojšići" doživjela razočaravajući domaći poraz od Dinama iz Donje Mahale.

Trenutačno, "Napredak" drži blagu prednost od tri boda na ljestvici u odnosu na "Slogu". Kako su obje momčadi u sigurnoj zoni, očekujemo jednu otvorenu i efikasnu utakmicu!

Pozivamo sve navijače a posebno vjerne Jastrebove da dođu i pruže svoju potporu našem klubu.

Parovi 13. kola 2. NL FBIH



ponedjeljak, 30. listopada 2023.

Blagdani

Potiho, kako i dolikuje predstojećim blagdanima, vraća se dijaspora svojim korijenima da obiđe svoje pokojne. Većini je to prvotni cilj, ali ima i onih koji su došli, ujedno, i na tradicionalni sajam (vašar) na Šibovačama te nezaobilazne šatore s glazbom. Svima ugodan boravak u našoj (svojoj) sredini.

Lijepo vrijeme je dozvoljavalo obilazak groblja i u dane vikenda pa su mnogi iskoristili priliku da očiste i urede grobna mjesta svojih najmilijih. Tako i treba. Skromno i bez ikakve pompe slavljeničko ozračje najstarije poznate lokacije u selu upriličiti će se na Dušni dan, drugog studenog tekuće godine. U tu svrhu su poduzete određene mjere i radnje na proširenju i uređenju lokacije matićkog groblja „Crnac“. Groblje je prošireno u smjeru zapada, gdje se očekuje nastavak potrebitih radnji kojima bi groblje odgovorilo suvremenim potrebama društvene zajednice i mještana. Kompletno je uređena kapelica iz 1974. godine, koja blista uz raspelo Marka Miškovića Brice kao dominantne točke ovog velikog kompleksa (9000 metara kvadratnih).

Slavlje se odnosi na okruglu obljetnicu, 200 godina od nastanka groblja. Te, 1823. godine, toliški župnik fra Ilija Starčević je ishodio dozvolu za novu lokaciju seoskog groblja. Ishodio ju je od Husein- kapetana Gradaščevića, vlasnika zemljišta na kom se nalazilo selo Matići, i čiji su kmetovi u to vrijeme bili naši stari. Mnoge je dobrih stvari napravio veliki fratar iz Donjeg Rajića (Rahića), a jedna od njih je i osnivanje prve civilne škole u BiH. Narednih dana (15. - 17. studenog) će biti obilježena, također, 200. obljetnica škole u Tolisi. Imajući u vidu značaj iste, može se reći da će biti primjereno obilježeno njeno osnivanje nizom kulturnih manifestacija i već prije održanim znanstvenim skupom o fra Iliji Starčeviću. Matićko groblje je naša lokalna svetinja. Nema svetijeg mjesta od onoga na kom počivaju kosti naših prethodnika. Kod nas neće biti nikakve pompe, ali vjerujem da će propovjednik na misnom slavlju posvetiti nekoliko rečenica i ovom nama značajnom jubileju.

Ne zna se kad je održana prva misa na matićkom novom groblju, ali postoji mogućnost da je u godini osnutka bila misa na Svi svete ili Dušni dan. Razlog za takvu mogućnost leži u činjenici da izuzev župne crkve u Tolisi, nije postojalo trajno mjesto za održavanje obreda svete mise izuzev na seoskim grobljima.

Najstariji očuvani spomenik na matičkom groblju datira se u drugu polovicu 19. stoljeća. Ujedno je to spomen najstarije poznate osobe ukopane na ovom groblju (Ivo Orkić (Davidovići) je rođen 1770., a umro je 1846. godine, iako na spomeniku piše 1851.).

Na oko 7 duluma (dva su kupljena ove godine) matićkog groblja svoj je smiraj pronašlo oko 4500 naših sumještana. Budući da je predstojeći blagdan prisjećanje na naše umrle, onda se svakako u molitvama treba prisjetiti i onih čije kosti nisu ukopane na našoj svetoj zemlji, nego se nalaze razasute po mjestima stradanja tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. U mislima i molitvama trebaju nam biti i naši sumještani koji su dali najviše što su mogli, svoje živote, za obranu naših stoljetnih ognjišta u proteklom obrambenom Domovinskom ratu. Svima njima veliko HVALA i počivali u miru Božjem!









POST FESTUM 12. KOLA

Nakon odigranih 12 kola u 2. NL FBiH, rezultati i ljestvica otkrivaju nekoliko zanimljivosti. 
U ovom kolu gosti su iznenadili, uspijevši "oteti" čak devet bodova na stranim terenima, što se ne događa svaki dan, dok su napadači bili nešto efikasniji u odnosu na prošlo kolo, sa 3.8 golova po utakmici.

Unatoč porazu, NK "Napredak" Matići se drži u gornjem dijelu ljestvice, gdje zauzima solidno 7. mjesto. 

Hmmm!!!

S velikim iščekivanjem očekujemo iduću utakmicu, gdje ćemo na domaćem travnjaku ugostiti starog rivala, momčad FK "Sloga" iz Tojšića. 
Bit će to prava prigoda za našu momčad da se vrati na pobjednički kolosijek i osvoji nova tri boda.

REZULTATI:

LJESTVICA 









REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE