subota, 13. travnja 2024.

05.04.1947. - 12. 04. 2024. RUŽA DRAGANOVIĆ

Nakon duge i teške bolesti preminula je naša sumještanka Ruža Draganović rođena Jozić.

Počivala u miru Božjem!!!

Iskrena sućut ožalošćenoj obitelji.

nedjelja, 7. travnja 2024.

Ivančevi, kumovi zvona



Rod Mikića u selu Matićima poznati kao Ivančevi su potomci Ivanca Mikića (1830. – 1893.) i Ruže r. Karlić. Njegov najstariji sin, od onih koji su zasnovali obitelji, Mato, zvani Mata Ivančev, jedan je od ljudi o kojima se govori i dan danas. U braku s Ružom Pejić (kćer kneza Peje Pejića) imao je pet sinova i četiri kćeri (kćer Ana je mati fra Joze Pejičića). Očito je Mata bio i vrijedan i sposoban jer je u relativno kratkom vremenu postao, uz Marka Markovića i Đuku Karlića (Karlovića), jedan od najvećih zemljoposjednika u Matićima. Osim zemljoradnjom bavio se stočarstvom i trgovinom. Bogata i uspješna matićka kuća, sve do…

U ljeto 1923. godine na Raščici se gradio novi samostan. U isto vrijeme je u Vinkovce stiglo zvono naručeno još 1921. godine u Ljubljani. Zvono je isporučeno u svibnju te uz mnogo peripetija oko isplate preostalog dijela duga prebačeno je na Raščicu. Postavljeno je ispred crkve dok se ne izmire sva potraživanja proizvođača, gdje je čekalo bolje dane da se prikupi još novca i izvedu ostale pripremne radnje za ovako zahtjevan poduhvat.

Dan podizanja zvona zbio se 5. kolovoza 1923. godine. Skupilo se mnoštvo puka da bude nazočno svečanom i nesvakidašnjem događaju. U Ljetopisu franjevačkog samostana u Tolisi na stranici 99 stoji sljedeća rečenica: „U natjecanju za kuma zvonu odnio je košiju Matićenin Mato Mikić (zvani Ivančev) davši 1000 dinara“.

Očito mu nije bilo previše stalo do novca, ili što bi se kod nas reklo, nije bio škrt. Tim više čudi događaj koji se zbio 6. srpnja 1927. godine, kada je, po pričama koje se u Matićima i dan danas prepričavaju, ubio svog sina Nikolu (Miku) zbog, opet po usmenoj predaji, nestanka neodređene sume novca!?

Drugi Mikić Ivančev koji je kumovao zvonu bio je Matin bratić Ivo, sin Đure Ivančeva. Ivo je u srpnju 1968. godine bio kum zvonu, u to vrijeme podružne kapele, a današnje crkve sv. Ivana Krstitelja u Matićima. To je isto ono zvono koje čujemo ujutro, u podne, navečer, pred misu, ukop…

Netko nešto, Ivančevi kumuju crkvenim zvonima.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE