nedjelja, 24. svibnja 2020.

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: PJESME






Pjesme

Nebrojeno je vrsta pjesama koje je čovjek za svog postojanja uspio osmisliti i pretvoriti riječi u viši sklad i ljepotu. Od početka poezije, ljubavnih pisama, psalmi i dvorskih pjesama, ova vrsta umjetnosti do danas je evoluirala i prošla razne oblike svoje postojanosti, kao što su pjesme koje danas mladi slušaju, razni žanrovi, izvorne i vjerske pjesme, kratki stihovi koji pobuđuju posebne osjećaje u svakome od nas. Poseban oblik pjesme koji je nastao prije jako puno godina, bez svjedoka i dokaza tko je to osmislio i izgradio. Takve pjesme su se, uz male promjene, ustalile kod našeg naroda i pohranjene u sjećanju i običajima, ali i u arhivama i knjigama. To su pjesme Posavskog kraja koje svi mi dobro znamo i volimo, ali koje polako gube svoj zahvat i možemo ih staviti na popis ugroženosti zajedno s ostalim sličnim običajima i navikama koje ovaj moderan svijet, takoreći, ne podržava. Osvrt se posebno baca na dvije vrste pjesama našeg kraja: svatovac i potrkušica.
Možda netko neće prepoznat ove pjesme samo po njihovom imenu jer im je i ime dosta zaboravljeno posebno u krugovima mlađih osoba, stari će znat o čemu se govori. Naime, od ovih pjesama ostali su samo tragovi u kulturnim društvima, onima koji su i danas aktivni, svatovima i u svadbenim običajima, iako se danas to sve više izbjegava, nije poznat razlog, i kod osoba koje njeguju i vole taj način izražavanja i običaje.
Svatovac, Slavoncima i drugima poznat kao bećarac, je karakteristična pjesma Posavskog kraja s najčešće dva stiha od po deset slogova, znači dvadeset ukupno. Najčešće se pjeva na svadbama i u KUD-ovima, ali to je zaista oblik pjesme za svaku prigodu. Često nastaje kao slučajni produkt mašte, snalažljivog pjevača dobrog karaktera i jezika, koji će je sa strašću otpjevati. Može biti razne tematike od ljubavi prema domovini ili kraju, svatovske pjesme, pjesme u kolu ili one svima drage dvosmislene i koje provociraju. U dvadeset stihova pjesma, koja ima svoj karakterističan napjev i uvijek se isto pjeva, iako postoji više vrsta pjevanja ovisno i kraju i selima iz kojeg dolazi, izriče namjeru ili misao pjevača . Jedan pjevač započinje pjesmu pjevanjem prvog stiha, a onda ostali prihvaćaju i ponavljaju prvi stih, zatim prvi pjevač pjeva drugi stih i ponovno ostali prihvaćaju i pjevaju drugi stih, ali kraj svakog stiha se ponavlja. Po završetku pjesme se najčešće pocikuje!
Potrkušica, još poznata kao potrkuša, je također vrsta pjesme karakteristična za naš kraj. Može biti različite slogovne duljine, iako se najčešće pojavljuje u veličinama od 28, 32 i 42 sloga. Pjeva se tako što jedan pjevač započne pjesmu s prvim dijelom prvog stiha, najčešće s prvih 7 slogova, a onda ostali pjevači pjevaju s njim. Ako je pjesma od 28 ili 32 sloga onda se posljednji stih ponavlja. Ovo je veselo oblik pjesme i zanimljiv jer se pjeva brzo i u ritmu, a od ostalih pjevača iziskuje poznavanje pjesme. Na kraju pjesme ubaci se neka riječ karakteristična za određeni kraj kao npr. Dijete, mrka, šolja…
Pjesme može pjevati svatko, da li ih negdje prije čuo pa zapamtio ili je dovoljno vješt da ih sam smisli u određenoj situaciji. Ovakva vrsta napjeva je naš Posavski običaj i moramo spriječiti njegovo izumiranje. Ovakve pjesme bile su svakodnevica naših predaka, koji su u njima ostavili svoje uspomene i misli, zato ih trebamo čuvat i mi sami u njih pohraniti svoja razmišljanja i osjećaje. Prije su pjesme pjevane u svatova da se poželi sreća  mladencima ili da se veseli narod sa stihovima, momci su zavodili cure, a cure su pjevale momcima o svojim namjerama. Niti jedan događaj u životu jednog Posavljaka nije prošao bez pjesme.
Na nama je da li ćemo to prepustiti zaboravu i da od pjesama ostanu samo napisani stihovi ili ćemo spremno prihvatiti taj običaj i prakticirati ga kao i naši preci. Lijepo je i zanimljivo slušati tko će što, kada i kome otpjevati. Gdje se pjeva tu se zlo ne misli.
U nastavku nekoliko pjesama za povratak sjećanja, za povratak u rodni kraj onima koji su daleko, ili kao inspiracija nekome tko nije upoznat s ovim načinima umjetnosti.

Posavino i tvoji sokaci,
Draga si nam kao djeca majci!

U Matića 'ko još nije bio,                   Visok jablan do neba, svekrva mi ne treba,
Lijepih cura nije ni vidio!                   A šta će mi svekar ludi da me rano budi!

Pitaju me kako ti je ime                         Veselte se mlađani ispod čaše vina,
Ivan ime, a Hrvat prezime!                      Ovaj život ne traje iljadu godina,

 Danas jesmo, sutra nismo
 tako kaže Sveto Pismo

Mala moja svoga ćaću veži,
Kad ja prođem da na me ne reži!            Stara baba stara je, da se ljubi rada je
                                                            A da ne bi bila rada ja ovako mlada.
U seljaka ima tri meraka,
Pojest, popit i dobro poklopit.               Jednu sitnu, malenu ne uzimaj za ženu,
                                                           Već ovaku kao ja va je vrsta najbolja,
                                                          Već ovaku ko mene da ti srce ne vene!

Radi snao šta je tebe volja,              
Ni svekrva nije bila bolja.
                                                      Od kako se trska tare mene moji kući žale
 Šta ste stale oko kola babe           Oni misle da se mučim, a ja ovdje kolo učim,
Ajd u kolo i vi ste barabe!             Oni misle da ja radim, ja se ovdje goropadim!
 
Hvatajte se curice do mene,               Ide dragi kroz Brčko, svoje kose navrčko,
Dok se nisu pohvatale žene!               Da ne reče lane moje, ne bi znala ko je!

Svekrvice našla sam ti zgodu         Metem kuću, metem trim, pa u sebi pomislim
Dvije kante da mi nosiš vodu!               Kako ću se udati kad dukata nemam,
                                                                Imam oči crne i obrve vrane,
Misliš majko rodila si sreću,             Udat ću se i ja s njima ko i ona s dukatima!
Rodila si barabu najveću!


REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE