subota, 13. kolovoza 2022.

Obiteljska stabla sela Matići - Joso Orkić

Već je dosta ili sve rečeno o novom Jozinom projektu, ali i da mi nešto kažemo.

Kako smo to mi vidjeli sinoćnu večer

Promocija knjige 

"Obiteljska stabla sela Matići"

Autor: Joso Orkić


Promocija knjige „Obiteljska stabla sela Matići“ u četiri koraka, popraćena epitetima i „glazbenim zrakama".
     

Kao uvod u prvi dio sinoćnog programa, sa pozornice su nam se obratile umiljatim tonom dvije mlade glazbenice i najavile „prvi korak“ današnje večeri.
 

U ovom prvom koraku na scenu je stupio, član udruge „Matići u srcu“ koji su ujedno bili nakladnik ovog književnog dijela, ali i organizatori ovo prekrasne večeri, pune bogatog sadržaja.

                             

   

Igor Orkić je prezentirao zadaću i cilj humane udruge „Matići u srcu“. U kratkim crtama, u skladu sa duhom ove udruge skromno iznio šta je ova udruga koju čini 15 tak članova uradila; jučer, danas, sutra. Šta su napravili , šta rade i šta će poduzeti. Na kraju svog izlaganja najavio je našega fra Ivu Martinovića, koji u „drugom koraku“ ove večeri, kao promotor knjige, predočio veličinu i značaj ovoga pisanog dijela.
   

Uza sve superlative fra Ivo je naveo smisao ovog dijela. Prezentirao metodologiju izrade, refence, izvore i njihov značaj. Težinu ovog istraživačkog rada. Glavne segmente knjige i na kraju apostrofirao, „da je uza sve navedeno ovo raritetno, jedinstveno i do sada jedino objavljeno djelo u kom je obrađeno obiteljsko stablo. Jednog cijelog naselja, mjesta, sela“.
   

Nakon iscrpnog i poučne promocije knjige, ponovno su nas „obasjale“ ljupke glazbene note, nakon čega je uslijedio „šlag na tortu“ sinoćne večeri. 
Riječ, djelo i misao glavne uloge večeri, Jose Orkića.

               

Popularni Joza kako ga svi zovemo, predočio je šta ga je to ponukalo da krene sa izradom ove knjige. Svrhu i suštinu ove knjige. Osobe koje su mu pomogle i asistirale u izradi ovog pisanog djela. Nakon čega se zahvalio istim, ali i svima nazočnim koji su došli uveličati promociju ove njegove druge po redu knjige.

  

Po završetku njegov obraćanja. Domaćin je napravio odjavnu špicu prvog dijela programa, u vidu zahvala organizatora svima koji su pomogli u organizaciji ove lijepe večeri, a zatim su uslijedile vesele note kao uvod u „četvrti korak“.

Šta reći o tom četvrtom koraku…. Uz veselu glazbenu ekipu, Iskorak je trajao do kasno u noć.


 

 

 

              

Za kraj ćemo još reći, divna i bogata „matićka večer“ puna kulturnog i zabavnog programa. 


Slike preuzeli sa fb udruge "Matići u srcu"

Hvala Joza, hvala Matići u srcu !!!

petak, 12. kolovoza 2022.

JUBILARCI

Kolovoz je već po tradiciji mjesec slavlja. Novonastala situacija izazvana odlascima u zemlje Zapada poradi egzistencijalne sigurnosti promovirala je ovaj mjesec u mjesec kada se planiraju svadbe, krštenja, kulturni i sportski događaji…

Prije tjedan dana fra Marko Neretljak je slavio 10 godina misništva u veselom ozračju rodbine i prijatelja. Sinoć su u dvorani za svadbe „Oaza“ u Tolisi sestre Katica, Ružica i Ljubica r. Martinović priredile slavlje iznenađenja za braću Zvonka i Ivu. Zvonku je jubilarni 60. rođendan, dok je Ivi ništa manje jubilarnih 30. godina misništva. Sretno im bilo!

 
J. Orkić

Osvrt na 20. nedjelju.

DR. fra Luka Marković

KOJA JE PORUKA ISUSOVIH RIJEČI DA JE DOŠAO IZAZVATI NEMIR?


Kad bismo Isusove riječi kako je došao izazvati nemir (razdor) a ne mir shvatili doslovno, morali bismo ga promatrati kao intriganta – kao onoga koji želi zavaditi a ne izmiriti ljude. Ali ako te riječi shvatimo u duhu tradicije židovskih proroka, stvar postaje mnogo jasnija i simpatičnija. Židovski proroci su bez imalo straha govorili otvoreno o lošim stvarima u društvu što je izazivalo nemir posebno kod vladajućih slojeva i religijskih predstavnika. Drugim riječima, imali su hrabrosti reći istinu. Na taj način su unosili nemir u život onih kojima su vlast i religija bili samo sredstvo manipulacije za dobar život. I kod Isusa se radi o toj vrsti nemira. Cilj mu je uznemiriti savjest onih koji zlorabe svoj položaj. Iz tog kreativnoga nemira trebalo je slijediti obraćenje.
Je li to bio ispravan put? Svakako, bez obzira što čovjek ponekad zbog toga plati visoku cijenu. Ispravan je put, jer se na taj način unoseći nemir u duše dvoličnih pridonosi stvaranju pravednijega i Bogu bližega društva. Isus se na taj način obračunava posebno s dvoličnošću vlastodržaca, farizeja i pismoznanaca. Ali on ne štedi niti običnoga čovjeka u želji da ga izvede na pravi put. Slučaj preljubnice koju htjedoše kamenovati, počevši od najstarijih koji bi trebali biti uzor pravednosti, je odličan primjer za to. Tko je bez grijeha, kaže Isus nakon promišljanja, neka baci prvi kamen nju. Tim riječima je unio nemir (razdor) u duše prisutnih, probudio savjest. To je dovelo do toga da su svi prisutni otišli pognute glave.
Isus ovakvim svojim nastupima afirmira pored eshatološke poruke i vrijednost humanizma. Drugim riječima, kako veli, ne može se ljubiti Boga i činiti zlo čovjeku. Crkva, kler i kršćani su, istina, pozvani propovijedati o eshatološkim stvarima, ali isto su tako pozivati na humanizma, upozoravati kršćane da svoju korist ne smiju nikada tražiti na štetu drugih. Nažalost, bilo je vremena u Crkvi, a ima ih i danas, kad se radije šuti poradi mira u vlastitoj kući ili iz koristoljubivih razloga. To se uvijek događa kad Crkva postane partner politici, pa i onoj korumpiranoj, umjesto da hrabro osudi ono što je štetno po društvo. Isus djeluje drugačije. Unosi nemir tamo gdje je nužno kako bi postigao trajni mir. Upravo je to razlogom da se kršćanin ili crkveni čovjek koji se ne usudi izazvati nemir tamo gdje je nužno, ne može se u potpunosti pozivati na Isusa.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE