subota, 3. studenoga 2018.

NASTAVLJAMO GDJE SMO STALI


Danas, dana 3. 11. 2018. godine održan je taekwono turnir "Sokol" Open u Bijeljini. Naša heroina Patricia Ivkić držala se one "Veni, Vidi, Vici" i osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju. Čestitamo. 


DRŽAVNA PRVAKINJA IZ MATIĆA

  
SESTRE IVKIĆ

          Živimo u vremenu kada je normalna stvar pokupiti obitelj i otići u Zapadnu Europu. Najčešće odredište naših sumještana je Njemačka. Tijekom posljednjih godina u tu zemlju iselio se veliki broj mladih obitelji odvodeći sa sobom najveće bogatstvo ovog sela, djecu. Svake godine škole su sve praznije. Tijekom jedne školske godine događalo se da iseli pola razreda. Ova priča ne ide u tom tužnom smjeru, ona govori o jednoj obitelji koja je čvrsto odlučila ostati živjeti na ovom prostoru za koji su njihovi predci  podnijeli velike žrtve da ostanu i opstanu u ovom selu. Priča je to o dvije djevojčice koje se bave pomalo nesvakidašnjim sportom za njihov spol i njihovu dob.
                                               
                         
                                                  Obitelj Ivkić, Mihael, Biljana, Ivona i Patricia 

petak, 2. studenoga 2018.

srijeda, 31. listopada 2018.

UMJETNIČKA VEČER


Tko je jednu umjetnicu nesretno ljubio - taj proganja sve umjetnike.

Da, to je svojevremeno rekao Milan Begović, 1876. - 1948., hrvatski dramatičar, pjesnik, pripovjedač i romanopisac.



Ima li ova priča veze sa našim umjetnicima, ne znamo. Što je to utjecalo na njihovu kreativnost, umjetničku duša i nadahnuće, ne znamo.

No, sada to nije niti važno. Bitno je da njih ima, a ako su naše gore list, još bolje.

Bogatsvo je takve ljude imati, jer kako kažu “Umjetnost je dobro, istinito i lijepo” L.N.T.

Mi ćemo večeras prezentirati nekoliko objavljenih, ali i ne objavljenih djela naša dva umjetnika.

Za jednog ste sigurno čuli, vidjeli slušali, ali za drugog sumnjamo. Da zna igrati lopte to smo znali, ali da u njemu spava i umjetnička duša, e to i nismo znali.

Također,  nadamo se da će ovih nekoliko pjesama potaknuti i neke druge da svoja, ili pisana djela naših mještana proslijedi nama, da ih objavimo i ne dozvolimo da se zaborave.

Krećemo sa pjesmama koje je napisao, Ivo Živković.





utorak, 30. listopada 2018.

IVIĆ & RADNIĆ


P
rikupljajući građu za „Povijest sela Matići“ došli smo u posjed, između ostalog, fotografija sa stare slikovnice koja je izdata tijekom šezdesetih godina proteklog stoljeća. Na njoj su fotografije koje nismo uspjeli odgonetnuti i upotrijebiti ih kao dio građe zbog nedostatka informacija o ljudima na njima. Koristimo ovu prigodu da uz vašu pomoć rasvijetlimo ljude u prošlom vremenu ali i dokument na kojem su nastale fotografije koje ćemo, jednu po jednu, davati na uvid.
            Na redu je fotografija, kako se vidi, iz sredine tridesetih godina prošlog stoljeća. Očito je  da su to dvije ugledne obitelji, rodbinski vezane (Petar Radnić oženio Katu Ivić). Da nije tako ne bi ova fotografija dospjela na slikovnicu i bila, uz ostale, reprezent sela.
            Rod Ivića spominje se u Donjim Hrgovima (općina Gradačac) 1768. Godine, u popisu biskupa fra Marijana Dobretića. U naše selo doselili su poslije 1792. Godine, a prije 1850. godine. Prema pričama u selu Ivići su posjedovali oko 500 dunuma zemlje uz Briježnicu. Na njihovoj zemlji pronađeni su ostaci vodenice na Briježnici, ali nema podataka da je bila u njihovu vlasništvu. Prema svemu sudeći bila je to obitelj ljudi spretnih ruku i sa smislom za glazbu. Nekada je Ivo Ivić bio jedan od prvih harmonikaša u selu a i šire, dok je Pavo (Jose) Ivić jedini koji se u današnje vrijeme bavi sviranjem gusala.
           Radnići su došli u Matiće početkom dvadesetog stoljeća iz Vrlike. Generacijama bavili su se zanatima deficitarnim za selo (kovačkim i stolarskim). Dio baštine članova ove obitelji urešava crkvu u Matićima.
               

Obitelj Ivić i Radnić, sredinom 30 tih godina prošlog stoljeća

            Na ovoj fotografiji trebali bi biti Petar i  Kata Radnić r. Ivić a ostale treba odgonetnuti
                                            

Obitelj Ivić, između dva Svjetska rata
Netko iz obitelji Ivić?

nedjelja, 28. listopada 2018.

KOSTRČ PONOVNO NA VRHU





Još dva kola do kraja jesenjeg dijela prvenstva u Prvoj Županijskoj ligi. Danas idealno vrijeme za nogometnu igru, čak i za one što su se zadržali malo duže u izlasku.

Derbi gornjeg dijela ljestvice odigran je u Novom Selu između domaćina „Dragovoljca“ i našeg Napretka, a općinski derbi u O. Luci između 19. srpnja i Sloge.

Prije analize kola prvo ćemo prezentirati trenutnu ljestvicu strijelaca

Trenutno prvi topnik lige, sa 12 postignutih pogodaka.
Deni Rakić, NK "Dragovoljac".



OTRGNUTO OD ZABORAVA


Dobro jutro uz dvije prelijepe umjetničko-povijesne slike, koje smo dobili u nasljeđe.

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE