subota, 3. studenoga 2018.

DRŽAVNA PRVAKINJA IZ MATIĆA

  
SESTRE IVKIĆ

          Živimo u vremenu kada je normalna stvar pokupiti obitelj i otići u Zapadnu Europu. Najčešće odredište naših sumještana je Njemačka. Tijekom posljednjih godina u tu zemlju iselio se veliki broj mladih obitelji odvodeći sa sobom najveće bogatstvo ovog sela, djecu. Svake godine škole su sve praznije. Tijekom jedne školske godine događalo se da iseli pola razreda. Ova priča ne ide u tom tužnom smjeru, ona govori o jednoj obitelji koja je čvrsto odlučila ostati živjeti na ovom prostoru za koji su njihovi predci  podnijeli velike žrtve da ostanu i opstanu u ovom selu. Priča je to o dvije djevojčice koje se bave pomalo nesvakidašnjim sportom za njihov spol i njihovu dob.
                                               
                         
                                                  Obitelj Ivkić, Mihael, Biljana, Ivona i Patricia 


           Patricia i Ivona Ivkić djevojčice su u dobi od jedanaest i osam godina i već tri godine bave se nesvakidašnjim sportom, taekwondoom. Dok je u razredu sve manji broj školskih kolega one nove prijatelje stječu u taekwondo klubu „Orašje“ u Orašju i po raznim natjecanjima na kojima nastupaju diljem BiH i Hrvatske. Njihovi roditelji Mihael (automehaničar Miki) i Biljana Ivkić podupiru svoje djevojčice u njihovu nastojanju da usklade svoje školske i sportske obveze. Na pitanje ocu otkud to da ih usmjerava u tom pravcu, on odgovara: Moja je obitelj uvijek bila odvažna i nije gledala što će tko reći. Živjeli smo generacijama po svome pa tako nastavljamo i dalje. Trenutno one su oduševljene ovim sportom a što će biti kasnije, to će vrijeme pokazati.
            Priča o korijenima njegove obitelji ne razlikuje se mnogo od ostalih obiteljskih priča u Matićima, osim po žrtvi. Njegov pradjed Pava Ivkić doselio se u Matiće oko 1910. godine. Bio je oženjen  Lucom Džebić iz Matića. Živjeli su u Vidovicama sve do 1910. godine kada su preselili u Matiće. Mikijev pradjed bio je vrsni majstor zidar i stolar. S Lucom imao je sedam sinova i dvije kćeri. Tijekom Drugog svjetskog rata na „križnom putu“ nestala su mu četiri sina; Ilija, Mato, Marko i Joso, a peti Blaž, poginuo je te iste 1945. godine od bombe.  Obitelj Pave Čelebića platila je visoku cijenu za četiri godine nezavisnosti. Djed Pejo zvani Ferdo bio je oženjen Ružom Mikić (Adžilojića), u braku su imali troje djece: Maru, Pavu i Matu. Njegov otac Pavo Ivkić zvani Pavlin bavio se svakakvim poslovima tijekom života ali životna strast bili su mu motocikli. Uz Krunu Draganovića bio je jedan od prvih „rokera“ u selu ( kasnih sedamdesetih i osamdesetih godine proteklog stoljeća rokerima su zvali motoriste s velikim motorima i još većom ljubavi prema tom hobiju prožetim adrenalinom). Otac mu je poginuo u obrambenom Domovinskom ratu, 1992. godine. On i brat Siniša odrastali su s majkom Katicom, bez oca, ali naslijedili su njegovu strast za motociklima. Mikija je to i životno odredilo. Bavi se automehaničarskim poslom i popravlja uglavnom automobile ali veli nema užitka dok se ne sjedne na motocikl i osjeti šibanje vjetra po licu. Zbog svega ovoga nije se protivio odluci da njegove kćeri izaberu svoj hobi pa makar on bio taekwondo.
            Definitivno ova obitelj zaslužuje pozornost zbog svoje prošlosti (rijetke su obitelji koje su podnijele ovoliku žrtvu za hrvatsku slobodu na ovim prostorima), sadašnjosti i budućnosti u ovom selu.

                  Pavi Ivkić Pavlin                        Siniša Ivkić                           Mihael  Ivkić Miki

              Taekwondo je korejska vještina koja se većinom bazira na samoobrani. Nastao je iz riječi Tae (udariti nogom), Kwon (udariti rukom) i Do (put). Sestre Ivkić očito su pronašle taj put i samouvjereno krče ga k uspjehu.
            Patricia Ivkić rođena 25. 3. 2007. godine bavi se ovom borilačkom vještinom nešto više od tri godine. Uz pomoć roditelja uspijeva uskladiti školske obaveze i treninge. Treninzi su tri puta tjedno dok traje školska godina, nakon toga imaju dva mjeseca odmora a onda od 16. 8. kreću pripreme i svakodnevni treninzi do polaska u školu.
            Mukotrpan rad i odricanje nagrađeni su brojnim medaljama i diplomama koje je osvojila ova djevojčica. Ovom prigodom nabrojati ću samo neke od uspjeha ove iznimno talentirane i uspješne Matićanke:

  • Državna je prvakinja Bosne i Hercegovine, ovaj naslov osvojila je na državnom prvenstvu održanom 17. 3. 2018. godine u Brčkom
  • Državna doprvakinja Bosne i Hercegovine, državno prvenstvo održano 14. 5. 2017. u Bugojnu
  • Međunarodni taekwondo turnir Vrbovec 2018., održan 10. 2. 2018. u Vrbovcu (RH) – prvo mjesto
  • Međunarodni taekwondo turnir Vukovar 2016., održan 25. 11. 2016. godine – drugo mjesto
  • Međunarodni taekwondo turnir Vukovar 2017., održan 25. 11. 2017. godine – prvo mjesto
  • Prvenstvo Federacije BiH, održano 8. 4. 2017. godine u Zenici – treće mjesto
  • Taekwondo turnir Tešanj Open, 29. 4. 2017. godine u Tešnju – prvo mjesto
  • Taekwondo turnir Tešanj Open, 28. 4. 2018. godine u Tešnju – prvo mjesto
  • Mala Olimpijada Derventa, 14. 4. 2018. godine u Derventi – prvo mjesto
  • Brčko Open, turnir održan 23. 9. 2017. godine u Brčkom – prvo mjesto
  • Sokol Open, turnir održan u Bijeljini – prvo mjesto u borbi a drugo u kicku
  • Klupski i prijateljski turnir Kolektiv Bosna Visoko, 24. 3. 2018. godine – prvo mjesto
  • Taekwondo turnir Bugojno 2018.,  9. 5. 2018. godine  u Bugojnu – prvo mjesto  
  • Vinkovci Open 2018., 3. 3. 2018. godine u Vinkovcima – drugo mjesto
  • Orašje Open 2018., domaći turnir održan 15. 9. 2018. u Orašju – prvo mjesto

Patricija Ivkić nositeljica je crnog pojasa, prvi dan.
              

                                                         Državna prvakinja Patricia Ivkić

     Ivona Ivkić mlađi dio dueta Ivkić, rođena 18. 5. 2010. godine također vježba ovu borilačku vještinu oko tri godine ali s prekidima. Ove godine je redovitija a vidi se to i po rezultatima. Ivona je svoju žetvu medalja započela prošle godine na turniru održanom 25. 11. 2017. godine u Vukovaru. Tu je osvojila prvo mjesto u borbi a treće u kicku. Uspjesi ove godine:
  •  Vinkovci Open, turnir održan 3. 3. 2018. godine u Vinkovcima (RH), najbolja natjecateljica u KID kategoriji, pokal i dvije medalje; prvo mjesto u borbi i drugo u kicku.  
  •  Derventa Open, turnir odžan 14. 4. 2018. godine u Derventi – drugo mjesto
  •  Orašje Open 2018., domaći turnir održan 15. 9. 2018. godine u Orašju  - prvo mjesto
  •  Ivona je nositeljica višeg zelenog pojasa.

                               

                                                                                Ivona Ivkić
          
 
              Kolekcija medalja i diploma               Nagrada za mukotrpan rad i odricanje


       Trener Marko Stanić i Patricia

U narednom periodu do kraja kalendarske godine očekuju ih nastupi, 3. 11. 2018. godine na  Bijeljina Openu, 25. 11. 2018. godine Vukovar Open i tijekom prosinca Sarajevo Open. Sretno.

         Taekwondo klub Orašje osnovan je 1994. godine. Osnivač, trener, alfa i omega ovoga kluba je Marko Stanić, nositelj crnog pojasa, šesti dan. Markove uspjehe bilo bi teško pobrojiti ali njegov najveći uspjeh jeste ova mladost koju vodi i usmjerava daleko od droge, alkohola, besposličarenja i drugih poroka koji okupiraju mlade osobe. Klub trenira u prostorijama stare srednje škole i oskudijeva u materijalno – tehničkim sredstvima potrebitim za uspješan rad i rezultate kao i ostalim  sredstvima (direktno novcu) bez kojih se ne može opstati i ići na natjecanja. Trenera brine pomalo ignorantski odnos struktura vlasti u čijem su oni djelokrugu, ali se nada da će se nešto promijeniti ako ni zbog čega ono zbog rezultata koje postiže ovaj klub. Klub ima  60 članova od kojih je 60% ženski i 40 % muških.
     

                                                 Taekwondo klub Orašje 2018. godine

Osim borilačkog sporta sestre Ivkić svoju sportsku nadarenost isprobavaju i u nogometnoj vještini.


                                Sestre Ivkić na 9. Festivalu nogometa Matići 2017. godine
                                      
        I dok sportski nadarena matićka djeca popunjavaju omladinske pogone raznih hrvatskih i stranih klubova od Beča, Salzburga, Rieda, Münchena, Mannheima, Frankfurta do Berna, Zuricha i dr., ove dvije djevojčice, prkoseći predrasudama nastavljaju svoj sportski put popločan uspjesima. Oduvijek su Matići bili Bastion nogometa u ovom kraju, rađaju se ovdje beskrajno talentirana djeca za mnoge stvari ali mala sredina mnoge je spriječila da potpuno ostvare svoj potencijal. „Festival nogometa“ (natjecanje mlađih kategorija između 10 – 14 godina) koji je dostigao jubilarno deseto izdanje, iz godine u godinu svjedočio je nestajanju Matićke djece s nogometnog hrama u Crnoj Mlaki. Umjesto dječaka okosnicu tima čine djevojčice, koje uz respektabilno baratanje nogometnom loptom ipak samo popunjavaju brojčano stanje ekipe ( razlika između dječaka i djevojčica, na ovako jakom turniru ipak je velika). Nedostatak djece, unatoč entuzijazmu trenera Mile Martinovića, prijeti da se ugasi ovaj po mnogo čemu jedinstveni događaj ne samo u selu nego i u širem okruženju. Treba vjerovati, u prkos svim pokazateljima, da sport u mlađim kategorijama u ovom selu živjeti će i dalje i uveseljavati na uspjehe navikle njegove mještane. Nema predaje.
                    

                        Nogometna ekipa Napredak Matići s trenerom Marijanom Martinović - Milo
                    


                          Ženska nogometna ekipa NK Napredak  4. 9. 2015. godine, prva utakmica

                                                                                                                            Autor teksta Joso Orkić 
     

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE