petak, 16. studenoga 2018.

Matići Band

                                      „Glazba je zvonka radost“

           Glazba je sastavni dio života i bez nje isti bi bio jako osiromašen i nezanimljiv. Današnji prilog govori o toj životnoj ugodi koja je prikladna u skoro svim životnim situacijama. Prilog ide o najdugovječnijem sastavu koji je egzistirao od 1985. – 2017. godine. Prigoda je ovo da se spomene i druge umjetnike koji su bavili muziciranjem i pjevanjem. Svakako ovo je samo manji dio jer većinu nisam imao prilike pribilježiti zbog kratkoće vremena i nedostatka izvora. Dužan sam unaprijed ispričati se onima koje neću spomenuti a svakako su zaslužili naći se na ovom popisu.

                        Najpoznatiji frulaši i dvojničari bili su: Iljo Pejičić (Đure), Ivo Ivić (Ivšo), Toma Dabić, Marijan Pejić - Mačkov i Luka Mikić (Serman).

                      Tambura ili šargija žičani je instrument vrlo rado sviran u našem selu. Svirali su je Ilja Matuzević, Franjo Orkić – Pranja, Anto Mišković - Tunjaš, Pavo Pejičić – Faca, Ivo Mišković – Šejin, Josip Kopić, i mnogi drugi.

                       Violina u duetu s tamburom i eto čitavog orkestra. Svirali su je: Marko Mišković, Tunjo Mijačević – Pejić Tuca, Blaž Živković – Žika, Joso Mikić – Senad, Iljo Mikić – Kajić, Dragomir Pejić – Zuba, Marijan Kopić i Zlatko Mišković (Ilje).

                       Violina na debelu žicu: Tunjo Prgić i Pavo Ivić (Jose)

                       Harmoniku svirali su: Ivo Ivić, Pavica Prgić, Marko Mišković – Žir, Pejo Mikić – Mrkin, i Pavo Pejić  - Gaja.

                     Akustičnu gitaru sviraju gimnazijalci i studenti početkom sedamdesetih godina proteklog stoljeća ali svoju magiju zadržala je i do danas. Sviraju je: Marko Mikić – Crni Jose Kajića i Ivan Dabić – Dale, Marko Živković – Sad, Josip Ivić, Kristijan Mamić, Ivan Ivanović i Tomislav Marković. U današnje vrijeme i ta gitara je elektrificirana, dodano joj je pojačalo.

                    Električna gitara dolazi u selo potkraj sedamdesetih a sviraju je: Joso Mikić – Senad, Marko  Pejić – Maras, Marko Mamić – Brico, Ivo Živković – Apata i Marko Živković – Sad.

                    Bubnjevi, „U nešto se udarati mora“ , najpoznatiji bubnjari su Ivo Pejić – Naumak i Pavo Mamić – Šljok.

                   Klavijature sviraju Pavo Pejić – Gaja i Tomislav Marković – Tomo,  vjerujem da ima još mladih klavijaturista i klavijaturistica, ali ja ih ne znam i stoga moja isprika.

                   Vokalni solisti, u vremenu prije obrambenog Domovinskog rata bila su popularna takmičenja pjevača amatera na kojima je najviše uspjeha imao Vinko Mikić – Grga. Najpoznatiji vokalni solisti su: Vinko Mikić – Grga, Marko Mamić – Brico, Katica Mišković – Kaća, Marko Živković – Sad, Gracijan Marković – Graco, Ivo Živković – Suljo, Blaž Mikić – Ljulja, Luka Mamić – Brko, Luka Mikić (Pave Tomića), Ivo Mikić (Pave Tomića), Vidan Mikić, Pejo Mikić- Mrkin, Blagoja Pejić, Velimir Ivić – Dudec itd.

                     Dueti su uglavnom u izvornoj glazbi a najpoznatiji su: Braća Josip i Marijan Kopić, Ivo Matkić i Anto Draganović (Jagić i Antica), Mladen Mikić i Ilija Mišković (Slipac i Živčo) itd.      

                    Grupe, potkraj sedamdesetih postaju popularne igranke u dvoranama sa živom glazbom. Uz neizostavno kolo počinje se svirati rock glazba na zgražanje starije populacije. Ipak, upornim radom  mladih entuzijasta i zaljubljenika u svirku za samo par godina ta vrsta glazbe uzima primat po dvoranama a početkom osamdesetih vlada po kafićima.
 Grupa „Senzori“ ( Mika, Crni, Spasoja, Dale, Boro i Stila), ova ekipa nikada doista nije imala svoj naziv, nego su ih od milja tako zvali u selu. Djelovali su unutar KUD-a.
 Prva grupa koja svira po igrankama zvala se „Dukat“ a sačinjavali su je: bubnjevi Ivo Pejić – Naumak i Pavo Mamić - Šljok, solo gitara Marko Pejić – Maras, bas gitara Ivo Živković – Apata, Joso Mikić – Senad i Marko Mamić – Brico. Naravno nisu svi istovremeno svirali ali u tih 5 – 6 godina kroz grupu su prošli navedeni glazbenici. Od 1982. godine grupa mijenja naziv u  VIS „Remont“  do 1985. godine kada nastaju Matići band.

Grupa „Dukat“



Grupa „Dukat“ 1981. godine, stara škola koja je privremeno bila dom kulture ( danas Kavana Napredak)

             Glazbenici koji su svoj rad okrunili izdavanjem nosača zvuka:
Matići band  - dvije kazete
Marko Živković – Sad – CD „Oraški branitelji“ pjesma „Matićki jastrebovi“
Braća Kopić – dva CD izvornih pjesama
Mladen Mikić – Slipac i braća Kopić, CD s izvornim pjesmama
Ivo Živković – Suljo – devet singl pjesama
              
           Korak po korak glazbenom pozornicom Matića i dođosmo da aktera današnje priče. Zašto prva priča o njima? Zato što većina njih iza sebe ima više od četrdeset godina sviranja i kontinuiranog bavljenja glazbom. Čovjek bi rekao; zaradili mirovinu poštenim radom. Za svoj rad mirovinu neće dobiti ali hoće našu pozornost.
                                                                  
                                                     Matići Band

          Priča počinje onog dana kada momci iz grupe „Remont“ uvide da je osim gušta sviranje prilika da se nešto i zaradi. Era je to narodne glazbe (Toma Zdravković, Sinan Sakić, Šaban Šaulić, Lepa Brena itd.) i promjena koje nastupaju na svadbama u našem kraju. Ne traže se više šargija i violina nego orkestar koji će cijelu noć svirati i pjevati narodne pjesme uz neizbježno kolo. Junaci naše priče počinju svirati na „oproštajnim večerima“ 1984. godine, uglavnom bez naknade. To se nastavilo i iduće godine prilikom ispraćaja u vojsku ali su gaže bile nagrađivane izravnom pogodbom s domaćinom i bakšom od specijalnih narudžbi. Prve svirke u svatovima bile su već 1986. godine kada za vokalnog solistu grupe dolazi Vinko Mikić – Grga. Odatle priča kreće uzlaznim putem i matićka grupa postaje tražena roba na tržištu. Svoje  nastupe imali su posvuda diljem Posavine a matićki svatovi bili su skoro nezamislivi bez njihove svirke.

   Matići band
             Matići band 1986. godine; Senad, Vinko, Šljok, Anka, Brico i Gaja

                 Te 1986. godine grupa ima jako puno nastupa pa uz muški vokal neophodan je bio i ženski glas. Prva vokalna solistica u grupi bila je Anka Mišković iz Kostrča. Iste  godine uz Vinka drugi muški vokal je bio Goran Cvijanović – Cuba koji je ostao s grupom skoro dvije godine. Istovremeno ženski vokal u grupi bila je Goga Filipović.

                  Stalni postav grupe u to vrijeme činili su:
Vokalni solist: Vinko Mikić - Grga
Solo gitara: Joso Mikić – Senad
Bas gitara: Marko Mamić - Brico
Harmonika: Pavo Pejić – Gaja
Bubnjevi: Pavo Mamić – Šljok
                         

         Ulazak u Republičku ligu  NK Napretka 1988. godine, ispred škole

              Postavlja se pitanje zašto već tada nisu snimili ploču ili kazetu (tadašnji nosači zvuka). Odgovor je vrlo jednostavan. U to vrijeme bilo je toliko popularnih grupa i pjevača da bila je mala vjerojatnoća proboja u vrh, što je jedino donosilo zaradu i opstanak na sceni. Do obrambenog Domovinskog rata uveseljavali su svadbena veselja, ispraćaje u vojsku i druge prigode gdje su pružali svoje usluge. A onda došao je rat.
             Gitare i ostale instrumente zamijenili su drugim i drugačijim, instrumentima obrane opstojnosti. Vinko Mikić – Grga vokalni solist grupe teško je ranjen 10.9. 1992. godine. Zadobio je povrede glave uslijed čega ostao je privremeno gluh. Nakon niza operacija vratio se pjevanje 1995. godine. U tim teškim ali slavnim danima, nakon početnog šoka grupa nastavlja svirati po svadbama koje se održavaju unatoč opasnosti. Tada su nastale neke od legendarnih pjesama koje su napisali Pejo Pejić – Lele, Joso Mikić – Senad, Marko Živković – Sad i drugi koji su na taj način iskazivali emocije gomilane godinama rata. U grupi se pojavila mlada talentirana vokalna solistica iz Matića, Katica Mišković – Kaća (udata Mijić) s kojom će grupa 1994. godine snimiti svoj prvi nosač zvuka, kazetu pod nazivom „Ne diraj me“ .
                                  

                    Matići band i Kaća; Raš, Šljok, Senad, Gaja, Kaća i Brico

Vokalni solisti na kazeti su Katica Mišković – Kaća i Marko Mamić – Brico koji je bas gitaru ustupio Željku Nediću – Rašu a preuzeo ulogu ranjenog Vinka Mikića. Sve pjesme s ove kazete bile su iznimno popularne i rado slušane na valovima radio postaje Orašje i drugih „naših“ radio postaja. Većinu pjesama napisao je Pejo Pejić – Lele, a produkcija je Pave Pejić – Gaje i Marka Mamića –Brice. 

Pjesme na A strani kazete:
                  1. Ne diraj me
                  2. S prve crte bojovniče
                  3. Neka umre ljubav
                  4. Hej jarane s one strane
Na B strani bile su sljedeće skladbe:
                   1. Ti ne znaš jedina
                   2. Na braniku Domovine
                   3. Bit ću samo tvoja
                   4. Sanjao sam

Naredne godine Kaća je imala obiteljsku tragediju, umrla joj je majka i odustala je od nastupa. U jesen 1996. godine udala se za Anđelka Mijića iz Kostrča, obitelj živi u Petrinji. Istovremeno oporavljeni Vinko Mikić – Grga vratio se uveseljavanju poklonika njegove izvedbe. Ponukana uspjehom prve kazete grupa je radila na novim pjesmama. Kad je bio gotov materijal snimljena je i druga kazeta pod nazivom „Neka vatre gore“. I ovdje većinu tekstova napisao je Pejo Pejić –Lele a aranžmane su radili; Željko Nedić – Raš, Mirko Jurić i Pavo Pejić – Gaja. Tekst i aranžman za pjesmu „Posavska“ uradio je Joso Mikić - Senad.
                      
            Matići band, Nek vatre gore; Brico , Grga, Gaja, Senad, Šljok i Raš

Pjesme na A strani: 1. Bećarski san ( tekst Pejo Pejić)
                               2. Gordana ( tekst (Luca Mamić)
                               3. Nek opet vatre gore (tekst Pejo Pejić)
                               4. Tebi za rođendan (tekst Pejo Pejić)
                               5. Naći ću te ja ( tekst Željko Nedić Raš)
Pjesme na B strani: 1. Ne ostavlja  me samog (tekst Renata)
                               2. Ksenia (tekst Pejo Pejić)
                               3. Od kada si otišla  (tekst Željko Nedić  Raš)
                               4. Posavska (tekst Joso Mikić – Senad)
                  
           Jedna od fotografija iz tog vremena; Senad , Raš, Šljok, Brico i Gaja

                           Sačuvani primjerci tadašnjeg nosača zvuka

             Nakon ove dvije kazete grupa nije više snimala svoje albume, ali su nastavili svirati po svadbama, ispraćajima i drugim veseljima često gostujući izvan granica BiH. Najčešće su bili gosti po Zapadnoj Europi a bilo je svirki i po RH. Nakon rata, 1996. godine pridružila im se vokalna solistica Senija Arifović Sena.
 

                     Matići band s vokalnim solistima Grgom i Senom     
                                        
               
  Joso Mikić – Senad, osim gitare svira i violinu. Počeo je 2001. a 2007. nabavio je električnu violinu
                      
                                          Isti akteri druga scenografija
 
           Ivo Mijatović – Buco, Senad, Šljok, Zlatko Baotić – Zlaja, Vinko Mikić i Sabina Hrnkas

                 Nakon dvanaest godina nastupanja grupu je napustila Sena a na njeno mjesto, 2008. godine došla je Sabina Hrnkas i nastavila nisku uspješnih ženskih vokala u ovoj grupi. Ona je ostala do umirovljenja grupe 2017. godine.
                Zadnje dvije godine grupu su sačinjavali  Joso Mikić – Senad, Pavo Mamić – Šljok, Ivo Mijatović – Buco, Zlatko Baotić – Zlaja te vokalni solisti Vinko Mikić Grga i Sabina Hrnkas.
                                  

                  Matići band ; Senad, Šljok , Raš i Ivan Oršolić – Čarli i Grga
                                           

                                               Nije sve u novcu

 I tako ispratismo Matići band do nekog novog okupljanja. Još riječ dvije o onima koji trenutno sviraju glazbu u živo a iz Matića su, to je Jastreb band.
Ovaj band osnovan je 1. 5. 2016. godine a činili su ga neizbježni Marko Živković – Sad i Ivan Ivanović.            
                  

                Jedna od svirki banda; Marko Živković – Sad i Ivan Ivanović


Kroz ovaj band prošli su još Josip Ivić, Kristijan Mamić, a tek će nastupiti Tomislav Marković

          by Joso Orkić

Nema komentara:

Objavi komentar

REZULTATI

LJESTVICA

NAJČITANIJE